Her er Vålerengas kriseplan

SKJETTEN (Dagbladet): - Jeg er stolt av Vålerenga som har vist meg tillit i motgang. Det er ingen selvfølge i en klubb hvor jeg er den sjette treneren siden 1997. Derfor er jeg også roligere enn noen gang selv om vi står i fare for å rykke ned, sier trener Tom Nordlie.

For selv om Vålerenga står på kanten av stupet to serierunder før slutt, så hevder Tom Nordlie at harmoni og selvtillit preger laget. Og forklarer det med en tiltaksplan - en kriseplan - som spillerne selv står bak. - Noe av det første jeg gjorde da jeg kom til Vålerenga var å be spillerne skrive ned hvordan de har tenkt å takle medgang og motgang. Nå som vi sliter i bunn er det betryggende at spillerne har et eieforhold til hvordan de skal forholde seg til det, framfor å tvile på seg selv og de man har rundt seg, sier Tom Nordlie - og ramser opp «motgangs-punktene»:

Lojalitet

  • Troen på spillestilen skal ikke rokkes ved.
  • Det åpnes for å justere litt på presshøyden, uten at det skal gå ut over spillestilen.
  • All uenighet skal tas internt i klubben. Utad skal vi uansett stå sammen. Spillergruppa lover lojalitet til klubb og trener. Helgas bortekamp mot Nordlies gamleklubb Odd Grenland inneholder også en del følelser. For Tom ligger utfordringen i ikke å la seg affisere av det som eventuelt måtte komme av skittkasting. Snart ett år etter at han sa opp og tok over Vålerenga er det fortsatt folk i Skien som mener han er en judas.

Slått med skjerf

Seinest for tre uker siden - da han overvar Odds 4- 0 seier over Bodø/Glimt i semifinalen i cupen - ble Tom Nordlie slått i ansiktet med et skjerf av en Odd-supporter. Og kalt et svin mens han hadde sin fem år gamle sønn i armkroken. - De må gjerne ta meg for den jobben jeg gjør. Personhets som også går ut over min familie, er det eneste som går inn på meg. Nordlie registrerer at styret i Odds supporterklubb har anmodet folk om å bruke energien til å heie på Odd framfor å bue ut Tom Nordlie. - Det er bra og det er på tide. Jeg har en drøm om hvordan dagen i morgen kan være: Vi kommer til stadion, spiller, takker for kampen og jeg reiser hjem til samboeren Jannicke med tre poeng. Alt uten å fortrekke en mine, smiler Tom Nordlie. Selv hevder han å unne Odd alt det beste. Samtidig har Nordlie en mistanke om at det motsatt vei er en del som ønsker å se han rykke ned med Vålerenga.

Spekulerer ikke

- Hvor stor sjanse tror du selv det er at nettopp det vil skje? - Jeg gidder ikke bruke tid på å regne ut prosenter, de betyr ingenting. Om et regnestykke forteller at det er 70 prosent sjanse for at vi holder oss - så kan vi likevel rykke ned. For meg er det bare interessant å bruke tid på ting jeg kan gjøre noe med. Og det vi kan er å ta poeng i de to siste seriekampene. Hvis man forbereder seg på at man kan rykke ned, så tror jeg sannsynligheten for nettopp det øker, sier VIF-treneren. Og i løpet av 14 år som trener har Tom Nordlie ennå ikke opplevd nedrykk. - Hva har denne sesongen lært deg? - Aller mest har den gitt meg masse erfaring i hvordan det er å trene en stor klubb. Ett år i Vålerenga gir fem års erfaring, smiler Nordlie.

<B>PÅ GAMLE TRAKTER:</B> Tom Nordlie forventer seier mot gamleklubben Odd.