Her er videoen Edvald har sett for å pugge VM-løypa

- Jeg husker den sving for sving.


KØBENHAVN (Dagbladet): På YouTube-videoen øverst i denne artikkelen kan du se en animasjon av rundløypa der verdensmesteren i landeveissykling fellesstart 2011 skal kåres.

Først sykler de 28 kilometer fra start i København sentrum nordover til Rudersdal, der det altså sykles 17 ganger rundt en 14 kilometer lang rundløype, før det er målgang på siste runde.

Edvald Boasson Hagen fortalte Dagbladet forrige uke at han prøvesyklet løypa da han mellomlandet i København i slutten av august. Etterpå har han «pugget» hver eneste sving på nettet.

- Jeg syklet den fire runder, og i tillegg har jeg sett gjennom den flere ganger på Youtube. Egentlig husker jeg løypa sving for sving, men det var greit å se den på video i tillegg.

- Ingen faller av Danmark er ikke akkurat kjent for kupert terreng, og selv om det er en bakke opp mot mål - eller «kneik» som Thor Hushovd kaller den - tror ikke verdensmesteren at løypa er tøff nok til å skrelle av spurtspesialistene tidlig i løpet.

- Jeg tror ingen av de som har forberedt seg til VM og er motiverte for å kjøre VM, vil falle av. Løypa er for lett til det. Det vil komme litt an på hvem som vil være i den avgjørende gruppa. Om løpet blir kontrollert av to eller tre sterke nasjoner, vil det bli et samlet felt mot mål, sier Hushovd.

Likevel er det slett ikke sikkert det vil stå mellom de som kjemper om seieren på de flate etappene i for eksempel Tour de France.

KAN HVER SVING: Edvald Boasson Hagen har brukt YouTube-videoen i oppladningen til VMs fellesstart. Foto: Thomas Rasmus Skaug, Dagbladet
KAN HVER SVING: Edvald Boasson Hagen har brukt YouTube-videoen i oppladningen til VMs fellesstart. Foto: Thomas Rasmus Skaug, Dagbladet Vis mer

- Det å spurte etter 260 harde kilometer er ikke som å spurte i en Tour-etappe der det er mer kontrollert kjøring. Det er ikke nødvendigvis Cavendish som er den store favoritten da. Han er naturligvis den raskeste, og kommer feltet samlet er han favoritten. Men det er den med mest krefter i beina som vil vinne på toppen av den lille kneika, sier Thor.

Ville hatt hardere løype Sørlendingen har bedret egenskapene sine i tyngre terreng de siste årene, og kunne egentlig ønsket seg en tøffere løype enn den som skal sykles i og like utenfor København.

- Hadde det vært en vanlig spurt, hadde det vært en bra avslutning for min del. Hvis du ser på løypa som helhet og den avslutningen, er det en bra løype. Selvfølgelig skulle jeg gjerne hatt det hardere underveis. Det jeg tror blir avgjørende, er å tørre å ta en sjanse på slutten og gå på når det blir støting. Det er noen få land som ønsker samlet spurt, derfor tror jeg det blir kjørt hardt, sier den regjerende verdensmesteren.

• Rittet starter klokka 10.00 søndag morgen. Sendingen på NRK starter 09.25. Hvis du vil starte en lang sykkeldag foran skjermen med norsk gull, viser statskanalen høydepunkter fra fjorårets VM i Geelong i Australia fra klokka 09.00.