Her er vinnertallene

RBK-krisa er ikke større enn at klubben har flest avslutninger pr. kamp og oftest treffer mål. Også i fotball er det ok å sjekke med virkeligheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er mulig at RBK-spillet glir treigere enn vanlig i vår, det er sannsynlig at noen konkurrenter kommer nærmere og det er sikkert at de gamle RBK-stjernene blir et år eldre for hver sesong.

Men resten av kriseteoriene er tomt prat etter bare fire serierunder.

DET ER

fristende å ty til tomprat rett fra sidelinja. Sikten er begrenset der. Den er ikke stort bedre fra tribunen heller for den saks skyld. Kunnskapsbasert fotballinnsikt får du først ved hjelp etterarbeid foran videoen. Akkurat som Drillo altså.

Der kan følelser brytes ned til tall, og da blir bildet av spillet fort et annet. Som for eksempel at et Rosenborg lag som den gamle LSK-kjempen Torgeir Bjarmann aldri hadde sett dårligere, tross alt har truffet mål oftest hittil i sesongen.

NÅ KAN

Bjarmann gjerne ha litt rett uansett. Han har spilt mot trønderne i hele deres storhetstid og har all grunn til å bedrive sammenlikninger. Men tidlig på våren er det lett å gli inn i drømmen om at RBKs dominanse er slutt.

Sportslig sett er det lite som tyder på det:

Poengmessig følger RBK vanlig rutetabell til gull.

Spillemessig var laget på desidert toppnivå seinest for to måneder siden mot Benfica.

Økonomisk har klubben alle muligheter til å kjøpe i stykker de konkurrentene som blir for brysomme.

Til sammen likner det på et nytt seriemesterskap.

DET VINNER RBK

i en serie som kommer til å bli bedre enn noensinne. På samme måte som spillet best analyseres med litt distanse, er det fort gjort for gamle spillere å bli nærsynte når de skal vurdere nivå.

Nivået i all idrett reflekterer bredde og treningsarbeid. Når norsk fotball er bredere enn noen gang samtidig som de beste spillerne trener mer enn før på bedre underlag, er framgangen garantert. Stort verre er ikke det regnestykket.

MER VRIENT

er det å gjøre sjanser om til mål. Det er den evnen som foreløpig har gjort Tromsø til topplag. Klubben har hatt 29% uttelling på sjansene.

Men bak den dyktigheten -- eller flaksen - ligger det en bevisst vilje til å komme til riktig avslutning. Klubben er blant de Tippeliga-lagene som er brukbart flinke til å avslutte, og mye viktigere:

Tromsø er helt i toppen i avslutningsforsøk på mål.

Egentlig er det bare disse forsøkene som gjelder. Snakker du om hemmeligheten bak effektivitet med notoriske målscorere, snakker de mest om hvordan de i hver eneste avslutning konsentrerer seg om å få ballen mellom stengene.

Slik er toppscorerne sjelden de spillerne som lager praktmålene, men heller typen som scorer som Harald Martin Brattbakk.

FORELØPIG ER

det verre å se hvilken stil som kommer til å gi best uttelling i Tippeligaen. Til det er kampene for få og banene for humpete.

Lagene med det mest ambisiøse pasningsspillet gjennom midtbanen som Lyn, Stabæk, Molde og Bodø/Glimt har slitt mest med å komme til avslutning, men det kan like gjerne skyldes usikkerhet etter en svak seriestart. RBK spiller konsekvent gjennom midtbaneleddet og er likevel klubben som både avslutter mest og treffer målet oftest.

NETTOPP MANGLENDE

tro på egne ferdigheter er gjerne det som preger seriestarter. På den måten er det naturlig at antatt svakere lag med en mer direkte stil begynner sesongen bra.

Der ligger også outsidernes årlige mulighet. Særlig fordi fotball på tross av alle avslørende tall er et spill om følelser. Den selvtilliten som damper over Hamar og Tromsø i dag, kommer til å regne over Briskeby og Alfheim som nye poeng.

Men den siste avslutningen blir likevel i favør av Rosenborg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer