Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her er VM-ballen det har tatt to og et halvt år å utvikle

«Brazuca» skal være den perfekte fotball.

VISES FREM: Cafu, Hernanes og Clarence Seedorf viser fram den nye VM-ballen. Førstnevnte skal også være med på å trekke gruppene til neste sommers fotball-VM på fredag. Foto: AP Photo/Victor R. Caivano
VISES FREM: Cafu, Hernanes og Clarence Seedorf viser fram den nye VM-ballen. Førstnevnte skal også være med på å trekke gruppene til neste sommers fotball-VM på fredag. Foto: AP Photo/Victor R. Caivano Vis mer

(Dagbladet): I natt ble den nye VM-ballen, eller «Brazuca» som den kalles, lansert i Brasil under en storstilt seremoni.

Flere av de største stjernene i fotballsirkusets manesje, deriblant Bastian Schweinsteiger, Lionel Messi og Zinedine Zidane, skal ha vært med på å utvikle lærkula Adidas skal ha brukt to og et halvt år på å ferdigstille.

«Brazuca» Dette er riktignok ikke den første gangen den observante tilskuer har sett ballen med det karakteristiske grønne, røde, blå og svarte mønsteret. Den har også blitt testet i turneringer tidligere.

Blant annet ble den benyttet under U20-VM, og i en privatlandskamp mellom Argentina og Sverige, men da i en kamuflert utgave.

Navnet på ballen, «Brazuca», er et resultat av en avstemning i vertsnasjonen etter at over én million mennesker hadde sagt sitt. Vinnerforslaget fikk over 80 prosent av stemmene, og Brazuca er et meget passende navn.

Frasen betyr ikke bare noe som er veldig typisk brasiliansk, men det er også et tilrop som blir brukt etter at noen har vist ekstreme tekniske ferdigheter.

Trekning fredag Mange av de største fotballpersonlighetene i verden er altså på plass i Brasil, men det er ikke bare for å se hva som vil bli sparket rundt på de brasilianske gressmattene neste sommer. På fredag skal nemlig VM-gruppene trekkes.

STORSTILT SEREMONI: Det ble ikke spart på kruttet da den nye VM-ballen ble lansert i natt. Foto: AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA
STORSTILT SEREMONI: Det ble ikke spart på kruttet da den nye VM-ballen ble lansert i natt. Foto: AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA Vis mer

Dette er det 20. verdensmesterskapet i fotball, og det er første gang det skal avholdes i Brasil siden 1950. Den gang ble vertsnasjonen slått i den avgjørende kampen mot Uruguay, et oppgjør som siden ble døpt «Maracanazo».

De 32 lagene vil bli trukket opp av bollene av storheter fra tidligere mesterskap. Blant disse finner vi blant annet Fabio Cannavaro, Cafu, Zinedine Zidane og Sir Geoff Hurst.

Trekningen starter klokka 17 fredag.

PASSENDE NAVN: Brazuca betyr noe som er typisk brasiliansk. Foto: AP Photo/Victor R. Caivano
PASSENDE NAVN: Brazuca betyr noe som er typisk brasiliansk. Foto: AP Photo/Victor R. Caivano Vis mer