Her er VMs ukjente toppscorer

Fra Grønland.

(Dagbladet.no:) Han spiller for et av de dårligste lagene i VM i Tyskland, men det ser ikke ut til å ha noen innflytelse på selvtilliten hans.

Angutimmarik Kreutzmann (18) - eller Angu, som han kalles - har banket inn 43 mål på fem kamper for Grønland. Det gir et snitt på 8,6 mål per kamp, noe som er svært sterkt i et verdensmesterskap.

Ikke minst med tanke på at han spiller på et svakt lag, og han tar heller ikke så mange sjumetere.

Nå skal det nevnes at han skyter veldig mye også. Så langt i mesterskapet har han puttet på 54 prosent av skuddene sine.

Økt interesse

Angu spiller til daglig i Silkeborg Voel KFUM i Danmark. Med sine 18 år er han framtidens mann i overbygningsklubben BSV (Bjerringbro-Silkeborg-Voel), som allerede har merket seg storscorerens talent.

Men nå har nok også mange andre klubber fått opp øynene for grønlenderen.

- BSV har et godt øye til ham, men det er selvfølgelig økt interesse rundt ham nå. Han har virkelig fått opp oppmerksomheten til folk, sier ungdomstrener Mikael Bak til ekstrabladet.dk.

SCORER I BØTTER OG SPANN: Angutimmarik Kreutzmann har scoret flest så langt i mesterskapet i Tyskland. Foto: EPA
SCORER I BØTTER OG SPANN: Angutimmarik Kreutzmann har scoret flest så langt i mesterskapet i Tyskland. Foto: EPA Vis mer

På juniorlaget i Silkeborg benyttes 18-åringen stort sett som venstreback og playmaker, men han har også fått teste seg i BSV - spesielt i forkant av VM, slik at han skulle være klar for det som møtte ham i VM.

Og det har han jo taklet på en strålende måte.

- Unik spenst

En del av forklaringen på hans toppscorerstatus i mesterskapet ligger i hans 15 scoringer mot ekstremt svake Australia, men han imponerte med ti mål mot et slovensk lag som var betydelig sterkere.

Og Grønland er jo ikke det eneste laget som har møtt Australia ...

- Dette er helt vanvittig. Jeg hadde aldri drømt om dette, sa Angu ifølge ZDF etter kampen mot Slovenia - som endte med 14-målstap.

De grønlandske spillerne blåste i tapet. Det gjorde også publikum, som raskt ble glad i spillerne fra nord.

Hvalfangere fra Tyskland ...

Tyske journalister ble nysgjerrige på etternavnet hans, som unektelig høres noe tyskt ut.

- Jeg vet faktisk ikke om jeg har tyske aner. Kreutzmann er ganske vanlig på Grønland. Kanskje noen tyske hvalfangere kom til Grønland, sier 18-åringen og ler.


- Han har en unik spenst og er veldig atletisk, sier Mikael Bak.

Selv skjønner Angu Kreutzmann at han har en lang vei å gå før han kan etablere seg i Håndboldligaen i Danmark. Treneren forteller at han stadig modnes og tar ett skritt av gangen.

- Han er ydmyk anlagt, og litt tilbakeholden. Det tror jeg er veldig sundt, sier Mikael Bak til Ekstra Bladet.

Erevik på keepertoppen

Nestemann på toppscorerlista er tsjekkiske Filip Jicha, som har 42 mål på fem kamper. Deretter følger Gudjon Valur Sigurdsson (Island, 36 mål), Ahmed El Ahmar (Egypt, 35 mål) og Juan Garcia Lorenzana (Spania, 32 mål).

Ingen norske spillere er blant de 30 som har scoret mest i VM.

Toppscorer for Norge er Frank Løke, som har 20 mål på fire kamper.

Fra statistikkens verden er det hyggelig å se at Ole Erevik er den målvakten med best redningsprosent i mesterskapet så langt, med 51.

Nestemann på lista er ungarske Nenad Puljezevic, som stoppet Norge i gruppespillet.

Norge spiller mot Sør-Korea i B-sluttspillet i morgen, og spiller sin siste kamp på søndag. Da vil det bli avgjort hvilken plassering Norge får (kan som best bli nummer 13).

Angu Kreutzmann og Grønland spiller mot enten Marokko eller Angola på søndag, og ender på 21. eller 22. plass i VM.

TØFF I FORSVAR: Angutimmarik Kreutzmann takler slovenske Bostjan Kavas.
FÅR EN NY VÅR: Angu går nok en ny håndballvår i møte, når han kommer hjem fra VM i Tyskland.