Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her faller Dooneys Gate og brekker ryggen

To hester døde under Grand National. Etterpå kalte BBC de døde hestene for «hindere».

LIVSFARLIG: Dooneys Gate (nummer 6) faller og brekker ryggen over Becher's Brook. Hesten døde seinere av skadene. Foto: AP Photo/John Giles/PA Wire/Scanpix
LIVSFARLIG: Dooneys Gate (nummer 6) faller og brekker ryggen over Becher's Brook. Hesten døde seinere av skadene. Foto: AP Photo/John Giles/PA Wire/Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Grand National er en liten nasjonaldag i England. 40 hester skal forsere 30 hindere over 7,2 kilometer. Det er det lengste hinderløpet i verden og en enorm påkjenning for såvel ryttere som hester.

I tillegg er det farlig, det ble årets løp nok en påminnelse om.

To hester døde under løpet, Dooneys Gate og Ornais, mens vinnere Ballabriggs var så sliten etter løpet at han ikke klarte å gå bort til premieseremonien.

Ni år gamle Ornais brakk nakken over det fjerde hinderet, få sekunder seinere døde ti år gamle Dooneys Gate da han brakk ryggen over Becher's Brook, ifølge The First Post.

Becher's Brook fikk navnet sitt etter en dødsulykke i 1839, det første offisielle Grand National. Hinderet var da en 2,5 meter bred vanngrav med et gjerde en meter foran vannet. Landingen var neste en meter dypere enn der hestene satset. Martin Becher falt av hesten og ble liggende i banen og knust da resten av hestene kom etter.

Utmattende Dødsfallene i gårsdagens løp førte til at rytterne ble omdirigert rundt de to hindrene på den andre runden. Det er første gangen under Grand Nationals nesten 200 lange historie at man i det hele tatt har muligheten til å omdirigere rytterne. Dermed var det også første gang at rytterne kun forserte 28 hindere.

Det førte nok også til at Ballabriggs vinnertid ble den nest beste gjennom historien, hesten gjennomførte rittet på 7,2 km på ni minutter og ett sekund, 14 sekunder bak banerekorden satt i 1990. Ballabriggs hadde dermed en gjennomsnittshastighet på 48 km/t.

Flere jockeyer trakk hestene underveis i løpet fordi de var utslitte, blant annet What A Friend, eid av Alex Ferguson.

- Hesten ble utrolig sliten, så jeg valgte å trekke den ut av løpet for å se etter ham, sa jockey Deryl Jockey til The Guardian.

Det har også tidligere omkommet hester under Grand National, men sjelden så åpenlyst som i går, siden de døde hestene lå midt i banen og rytterne ble omdirigert.

BBC får kritikk BBC, som sender Grand National på tv i England, forsøkte likevel å skjule sannheten for sitt publikum. De to tildekkede døde hestene ble omtalt som «hindere», mens kommentatorene ikke fortalte hva som hadde skjedd før etter premieseremonien og seiersintervjuene.

IKKE SKADD: Det er ikke meldt om at noen jockeyer fikk alvorlige skader. Her blir en kastet av hesten over et hinder. Foto: AP/Scanpix
IKKE SKADD: Det er ikke meldt om at noen jockeyer fikk alvorlige skader. Her blir en kastet av hesten over et hinder. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Da BBCs kommenatorer tilslutt fortalte publikum hva som hadde skjedd, sa de at det hadde vært to «hestedødsfall» og at alles tanker nå var hos stallene som ikke ville se de to hestene igjen.

Dyrerettsgrupper var raskt ute med å fordømme de «rituelle grusomhetene» under Grand National og BBCs ufølsomme dekning.

- Grand National bør ikke ha noen framtid i et sivilisert samfunn. Det er spesielt grusomt og frastøtende at en kommentator beskriver døde hester som ligger på banen som «hindere», sier Andrew Tyler i Animal Aid.

Fight Against Animal Cruelty in Europe gikk ut og sa at Grand Nationals gir inntrykk av å være opptatt av dyrevelferd uten å være det.

- Hvis de virkelig bryr seg om hestene, hvorfor utsetter eiere, jockeyer og trenere dem for denne grusomme banen? Disse dødsfallene er ikke bare triste, de er uungåelige, sier Tony Moore i dyrevernsgruppa.

PS! 19 av 40 hester fullførte løpet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media