Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norovirus i OL:

Her fant de kilden til virus-alarmen i OL

Vanntanker er versting.

SMITTEKILDE: Norovirus herjet under OL i Sør-Korea. Nå har de funnet ut at smitten kommer fra vanntankene i toalettene. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji
SMITTEKILDE: Norovirus herjet under OL i Sør-Korea. Nå har de funnet ut at smitten kommer fra vanntankene i toalettene. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji Vis mer

(Dagbladet): Noroviruset herjet under vinter-OL i Pyeongchang i februar - der flere hundre frivillige og enkelte andre ble smittet.

Nå har arrangøren funnet hovedkilden til smitten.

Det var vanntankene til de flyttbare toalettene som spredte viruset, ifølge nettstedet Inside The Games, som siterer sørkoreanske medier. Sørkoreanske myndigheter bekrefter det samme.

Akutt syke

Ironisk nok var det altså vannet som skulle brukes til å vaske hender etter toalettbesøket som skal ha smittet flere. I OL skal det ha vært nærmere 570 mobile toaletter som var plassert i hovedsakelig i nærhetene av OL-arenaer i Pyeongchang.

Ifølge lokale myndigheter skal problemet ha vært at vanntanker og septiktanker ikke var ordentlig separert.

Nærmere 300 fra sikkerhetstroppen og flere andre ble akutt syke under lekene i Sør-Korea. Også flere frivillige, politi og noen utøvere ble syke.

I tillegg til de mobile toalettene, skal lokale restuaranter ha vært en smittekilde. 12 kvinnelige politibetjenter ble syke etter at de spiste kylling og nudler på en restaurant ved Gangneung.

To utøvere rammet

OL-troppen til Sveits fortalte at de avdekket to tilfeller av noroviruset i løpet av de siste dagene i Pyeongchang. Utøverne var raskt på beina igjen.

De var to fristilsløpere som ble rammet av viruset. Bare navnet på den ene av utøverne er offentliggjort: Fabian Boesch.

- Alle de andre er utenfor smittefare. Vi gjorde alt vi kunne gjøre, og tok de to rammede vekk inn på egne rom, sa en sveitsisk talsperson.

I den norske troppen ble det tatt strenge smitteverntiltak. Det ble blant annet innført hilseforbud for å unngå at noen blir syke. Overalt i Pyeongchang var det satt opp skilt som minner folk om å vaske hendene.

Noroviruset fører i mange tilfeller til omgangssyke og diaré, og er svært smittsomt mellom mennesker. Det kan også smitte via mat og drikke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling