Her får Bjørgen flagget hun drømte om

Så overlegne var stafettjentene i Kollen.

DRØMMEN: Marit Bjørgen ville gå over målstreken med det norske flagget. Her får hun det. Foto: BJØRN LANGSEM
DRØMMEN: Marit Bjørgen ville gå over målstreken med det norske flagget. Her får hun det. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

(Dagbladet): Norge har ikke vært bortskjemt med stafettgull på jentesida. Derfor smaker det ekstra godt når de går fra de andre.

Før dagens stafett-er-stafett, hadde jentene bare to VM-gull (1982 og 2005).

I Holmenkollen var de store favoritter - og de innfridde så til de grader. Norge vant med 36,1 sekunder foran Sverige. Finland tok bronse - nesten minuttet bak.

Litt på hæla Vibeke Skofterud startet bra på den første etappen, men fikk det etter hvert tungt. Hun måtte ut i fiskebein i motbakkene og tapte en del sekunder inn mot veksling.

Da hun kom inn på stadion etter fem kilometer var hun 10,9 sekunder bak Italia. Også Sverige og Finland vekslet før Norge.

- Jeg fikk syra, men det var fryktelig moro. Jeg fikk en bra start, men mistet litt grepet på skia. Jeg ga alt og er veldig fornøyd med etappen, sier Skofterud til NRK.

Therese Johaug kom seg raskt opp i ryggen på Aino Kaisa Saarinen og de to hentet også inn Sverige og Italia. Halvveis inn i etappen gikk Johaug opp i tet - og hun rykket fra Saarinen og svenske Anna Haag.

Ved veksling var Norge 8,7 sekunder foran Sverige på andreplass.

- Da jeg gikk forbi Gratishaugen tenkte jeg bare at «jeg vil gå mer». Det var så gøy, sier Johaug til NRK.

Fosset fra Og Kristin Størmer Steira tok det ikke med ro. Hun eksploderte ut av stadion og doblet ledelsen i løpet av kort tid.

Da hun sendte ut Marit Bjørgen på sisterunden, var feltet sprengt. De ble rett og slett nøytralisert av fantometappen til Størmer Steira.

Charlotte Kalla gikk ut 34,7 sekunder bak Bjørgen. Finske Krista Lahteenmaki var 35,7 sekunder bak.

- Jeg er glad, lettet og fornøyd, sier Størmer Steira med et av de største glisene i Holmenkollen.

Takker venninnene Bjørgen ville ikke være noe dårligere enn lagvenninnene og forspranget økte videre. To kilometer ut på runden skulle landslagstrener Egil Kristiansen sekundere henne. Han viste i stedet fram en lapp med fire bokstaver:

GULL!

VERDENS BESTE JENTER: Kristin Størmer Steira, Vibeke Skofterud, Therese Johaug og Marit Bjørgen. Foto: EIRIK H. URKE
VERDENS BESTE JENTER: Kristin Størmer Steira, Vibeke Skofterud, Therese Johaug og Marit Bjørgen. Foto: EIRIK H. URKE Vis mer

- Det var såpass stort forsprang at jeg tok en sjanse, sier Kristiansen til NRK.

For det var aldri noen tvil. Marit Bjørgen kunne bare kose seg rundt på sjarmøretappen. Og hun kunne gå over målstreken med det norske flagget i hånda.

- Dette var drømmen min, å gå inn med flagget. Dette gullet kan jeg bare takke de tre andre jentene for, sier Bjørgen til NRK.

Det er ikke rart sportssjef Åge Skinstad smiler stolt i målområdet.

- Vibeke Skofterud gjorde det viktigste. Hun holdt kontakt med Finland. Therese Johaug gikk en fantastisk etappe og hentet inn de sekundene hun lå bak før hun tok ledelsen. På tredje etappe ble det hele avgjort av Kristin Størmer Steira, sier Skinstad til NTB.

SUPERETAPPE: Kristin Størmer Steira sprengte feltet på den tredje etappen. Foto: BJØRN LANGSEM
SUPERETAPPE: Kristin Størmer Steira sprengte feltet på den tredje etappen. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer