INSPIRERER: Blinde Jake Olson (20) inspirerer hele USA. Han ble blind som 12-åring. Foto: Juan Lainez / MarinMedia.org / Cal Sport Media
INSPIRERER: Blinde Jake Olson (20) inspirerer hele USA. Han ble blind som 12-åring. Foto: Juan Lainez / MarinMedia.org / Cal Sport MediaVis mer

Jake Olson

Her får blinde Jake (20) drømmen oppfylt: - Enkelte ting er større enn idrett

Da Jake Olson var 12 år gammel, ble han blind. Siden da har han hatt en drøm.

(Dagbladet): Jake Olson (20) ble blind som 12-åring. Olson ble nemlig født med kreft på netthinnen - såkalt retinablastom. Det venstre øyet ble fjernet da han var liten, og som 12-åring måtte han altså fjerne det andre.

Men Jake hadde likevel en drøm om å spille amerikansk fotball. Den har han aldri gitt slipp på.

Så, i helga, fikk han endelig sjansen som en såkalt «long snapper» for USC Trojans på college-nivå. Olson har lenge vært fan av laget, og så ifølge Bleacher Report på dem trene kvelden før han fjernet det høyre øyet og ble blind.

Debuten kunne ikke gått bedre: Han leverte en feilfri «snap», som hjalp Trojans vinne mot Western Michigan. Han kunne ikke se det selv, men fikk det med seg gjennom jubelbrølet og lagkameratene som løp bort og klemte ham etterpå.

HER SKJER DET: Olson - med rumpa i været omtrent midt i bildet - sender den perfekte ballen til lagkameraten. Foto: Juan Lainez / MarinMedia.org / Cal Sport Media
HER SKJER DET: Olson - med rumpa i været omtrent midt i bildet - sender den perfekte ballen til lagkameraten. Foto: Juan Lainez / MarinMedia.org / Cal Sport Media Vis mer

Større enn idrett

USC Trojans hadde allerede sikret seg seieren med kampens siste touchdown. Olsen jogget da inn på banen, med hånda på skulderen til en lagkamerat. Olson bøyde seg da ned, og flikket ballen bakover til medspilleren, som sparket den mellom målstengene.

- Det er noe vakkert i det. Hvis du ikke kan se hvordan Gud får brikkene til å falle på plass, så er det du som er den blinde her, sier Olson til Los Angeles Times.

- Enkelte ting er bare større enn idretten, sier trener John Baxter.

Olsons historie har flere ganger blitt fortalt til det amerikanske folk. Da USC Trojans fortalte Western Michigan om at de hadde planer om å bytte inn unggutten, var de med på det.

- Jeg sa til ham at vi bare var glad for å ta del i det. Jeg sa til spillerne mine at de ikke kunne ta på ham, ikke kjefte på ham, alle måtte bare komme seg i posisjon så det så ut som fotball, men ingen måtte røre seg. Det vi gjør er større enn fotballen. Dette handler om hva slags folk vi ønsker å være, hva vi representerer. Dette er større enn oss, sier trener Tim Lester til Washington Post.

- En utrolig følelse

Det var altså langt fra gitt at Olson, som er en sportsinteressert fyr, skulle få drømmen oppfylt. I tillegg til å spille amerikansk fotball, spiller han golf og gitar, og er en ivrig surfer.

- Jeg elsket å være ute på banen. Det var en utrolig følelse, noe jeg kommer til å huske for alltid, sier Olson til ESPN.

Søndag kom han med en takk via Twitter.

- På lørdag var jeg så heldig at jeg fikk oppfylt en livslang drøm. Jeg klarer ikke å takke alle som har tatt del i dette. Takk for at dere har trodd på meg og gitt meg muligheten. Gårsdagen var en stor dag i livet mitt, og jeg håper det er den første av mange, så følg med. Det betyr mye for meg at jeg kan inspirere andre, skriver 20-åringen.