Her får England-stjernene et sterkt møte med Auschwitz

- Det er vanskelig å forstå, sier Rooney.

STERKT MØTE: Wayne Rooney og resten av det engelske landslaget besøkte den beryktede konsentrasjons- og utryddelsesleiren fra 2. verdenskrig. Foto: AP Photo / Michael Regan/NTB scanpix
STERKT MØTE: Wayne Rooney og resten av det engelske landslaget besøkte den beryktede konsentrasjons- og utryddelsesleiren fra 2. verdenskrig. Foto: AP Photo / Michael Regan/NTB scanpixVis mer

Englands EM-tropp i fotball besøkte fredag Auschwitz og Birkenau, den beryktede konsentrasjons- og utryddelsesleiren fra 2. verdenskrig.

Landslagssjef Roy Hodgson og fotballpresident David Bernstein ledet en gruppe spillere på en inntrykksfull tur gjennom leirene der anslagsvis 1,3 millioner mennesker, de fleste av dem jøder, ble drept av nazistene.

Leirene er bare noen få mil fra Krakow, der England har sin base under EM.

Wayne Rooney, Joe Hart, Theo Walcott og Andy Carroll var blant spillerne som ble med på turen. I halvannen time gikk de i stillhet omkring på området. Flere uttrykte at de ble overveldet av inntrykkene.

FIKK NOE ANNET Å TENKE PÅ: Roy Hodgson og spillerne fikk en inntrykksfull tur i leirene Auschwitz og Birkenau. Foto: AP Photo / Michael Regan/NTB scanpix
FIKK NOE ANNET Å TENKE PÅ: Roy Hodgson og spillerne fikk en inntrykksfull tur i leirene Auschwitz og Birkenau. Foto: AP Photo / Michael Regan/NTB scanpix Vis mer

- Det er uvirkelig. Jeg lærte noe av dette på skolen, men jeg hadde ikke forestilt meg at det var i så stor skala. Dette overgår fatteevnen, sa Walcott.

Wayne Rooney sa at han ble særlig påvirket av synet av hauger av barneklær og sko som ble tatt fra ofrene før de ble drept.

- Det er vanskelig å forstå. Jeg er selv far, og det er tøft å se hva som skjedde her og innse hvor mange barn som døde. Det er noe man må se med egne øyne, sa Rooney.

Roy Hodgson ble også sjokkert.

LA NED LYS: Roy Hodgson (t.v) la ned lys på skinnegangen som fører til leirene Birkenau. Foto: AP Photo / Michael Regan/NTB scanpix
LA NED LYS: Roy Hodgson (t.v) la ned lys på skinnegangen som fører til leirene Birkenau. Foto: AP Photo / Michael Regan/NTB scanpix Vis mer

- Jeg har ingen spesiell kunnskap om krigen, men jeg vet selvsagt om noe av det. Her fikk vi se hvor systematisk og umenneskelig det var. Det var en jobb å drepe. Det er vanskelig å forstå, sa han.

En annen gruppe spillere, blant dem Steven Gerrard, besøkte Oscar Schindlers fabrikk rett utenfor sentrum i Krakow. Schindler reddet hundrevis av jøder fra gasskamrene ved å gi dem jobb i sine fabrikker.

Flere andre EM-lag har tidligere besøkt Auschwitz under forberedelsene til fotball-EM, blant dem Nederland, Italia og Tyskland.

(NTB)