Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Her får han spille fotball og slappe av

Skolevennene og lærer Simen Agdestein jubler for Magnus.

AVSLAPPET MILJØ: Langt unna prestasjonspress og sjakktaktikk slapper Magnus Carlsen av sammen med sjakkelevene på Norges Toppidrettsgymnas. Han var tidligere elev ved skolen og er fortsatt ofte innom for å spille fotball og prate med venner. Foto: NTG
AVSLAPPET MILJØ: Langt unna prestasjonspress og sjakktaktikk slapper Magnus Carlsen av sammen med sjakkelevene på Norges Toppidrettsgymnas. Han var tidligere elev ved skolen og er fortsatt ofte innom for å spille fotball og prate med venner. Foto: NTG Vis mer

||| • Les også: - Feirer på rommet med tv og internett

(Dagbladet.no): Mens Magnus Carlsen valser over verdenseliten i storturneringen Nanjing Pearl Spring i Kina, sitter det en gjeng spente elever på sjakklinja på Norges Toppidrettsgymnas (NTG).

- Vi har fulgt alle partiene live. Selv om vi har opplevd mange seire med Magnus så gleder vi oss selvsagt over det som han nå presterer, sier Simen Agdestein, tidligere stormester i sjakk og leder for sjakklinja på NTG.

Elsker fotball
Carlsen er tidligere elev ved skolen, og er der fortsatt mye. Agdestein er overbevist om at skolens miljø har gjort ham godt.

- Han er en del av skolen fortsatt. Han er ofte innom og snakker med venner, er sosial og ikke minst spiller fotball. Han elsker å spille fotball, forteller Agdestein.

Hovedtreneren for sjakktalentene spilte selv fotball for Lyn og fikk åtte A-landskamper og scoret ett mål for Norge.

- Alle må ha et sosialt liv også og Magnus har et godt miljø her og gode venner. Det er en slags basecamp for ham,  når han er i Norge. For noen uker siden var han også vikar for meg, forteller Agdestein.

- Stille, men morsom
Marianne Wold Haug (17) er elev på NTG og skryter veldig av Magnus som lærer.

- Han er en kjempeflink lærer. Det er jo gjerne sånn at når man er flink i noe og synes det er gøy så er man en flink lærer. Det er spesielt morsomt at han kan så utrolig mye om åpninger, sier hun til Dagbladet.no.

Hun sier at Carlsen alltid er oppdatert på nye trekk, som de beste spillerne tester ut og at han forteller elevene på NTG om dem.

BEST MOT DE BESTE: Magnus Carlsen har én seier og én remis mot verdenseneren Veselin Topalov i turneringen. Nå ligger han to poeng foran Topalov med bare ett parti igjen. Foto: Yufeng, NPSCT / Scanpix
BEST MOT DE BESTE: Magnus Carlsen har én seier og én remis mot verdenseneren Veselin Topalov i turneringen. Nå ligger han to poeng foran Topalov med bare ett parti igjen. Foto: Yufeng, NPSCT / Scanpix Vis mer

- Som person er han litt stille, men morsom og veldig snill og hjelpsom. Han har et veldig konkurranseinstinkt, ikke bare i sjakk, men også når vi spiller fotball, sier Haug.

17-åringen forteller også at Carlsen har en spesiell døgnrytme og liker å være oppe om natta.

Lært mye av Kasparov
Agdestein ble selv stormester i 1985, men er ikke i kontakt med Magnus under turneringen i Kina.

- Nei, jeg blander meg minst mulig inn i spillet hans. Han trenes jo nå av Garry Kasparov og det er veldig bra. Han har fått god hjelp med åpningsspillet sitt. Gode åpninger gir ro, selv om han selvsagt må ta ansvar for det videre spillet selv.

Det norske sjakkmiljøet er ikke bortskjemt med oppmerksomhet fra mediene og nordmenn generelt. Generalsekretæren i Norges Sjakkforbund, Dag Danielsen forteller at utlendinger spør han om nordmenn ikke forstår hvor flink Magnus er. De to siste ukene har vært annerledes, noe både han og Agdestein gleder seg stort over.

- Det er fantastisk at Magnus og sjakk nå får en slik anerkjennelse. Det er ikke ofte sjakk får oppmerksomhet og vi gleder oss over det. Det er høyst fortjent, det han presterer er noe helt ekstraordinært. Han har nå gått fra å være nummer tre-fire i verden til å bli verdens beste. Det tror jeg mange setter pris, selv om de ikke følger sjakk til daglig, sier Agdestein.

• Storturneringen i Kina avsluttes i natt norsk tid. Partiet mellom Magnus Carlsen og russiske Dmitrij Jakovenko kan du følge direkte her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling