Her får Tyrkia smake egen medisin

Lahm senket comeback-kongene på tampen.

BASEL (Dagbladet.no): • Tyskland-Tyrkia 3-2 (1-1)

Tre ganger i dette EM har Tyrkia stått opp fra de døde og snudd kampen på utrolig vis. De var på god vei til å gjøre det igjen, da Semih Sentürk lurte inn 2-2 med en frekkas fire minutter før full tid, sju minutter etter at Miroslav Klose hadde stanget inn Tysklands ledermål etter en fæl keepertabbe av Recber Rüstü.

Men denne gangen var det tyrkernes tur til å bli slått på målstreken.

I siste minutt spilte en ellers blek Philipp Lahm vegg med Thomas Hitzlsperger, og alene med Recber Rürsü dunket han ballen sikkert inn i nettmaskene.

Det var bare tyskernes tredje skudd på mål i løpet av hele kampen, og utrolig nok resulterte det i tre mål.

Tyrkia var best

Tyrkia har vist fenomenal moral i dette mesterskapet, og vist at de aldri gir opp før sluttsignalet lyder. Selv etter Lahms 3-2-mål forsøkte de å sette inn en sluttspurt, men tre minutter på overtid var eventyret over.

Mesterskapslaget Tyskland er klare for EM-finalen - fortvilte tyrkere falt til gresset og deppet over sjansen som forsvant. Trener Fatih Terim har uttalt at det ikke finnes mirakler i fotballen, selv om de fleste trodde han ville trenge et for å slå Tyskland med ni spillere ute.

NÅDESTØTET: Venstreback Philipp Lahm var kaldere enn en hvilken som helst toppspiss, og banket ballen iskaldt bak Rüstü i Tyrkias mål. Foto: AP/Scanpix
NÅDESTØTET: Venstreback Philipp Lahm var kaldere enn en hvilken som helst toppspiss, og banket ballen iskaldt bak Rüstü i Tyrkias mål. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Men utrolig nok var et skadeskutt Tyrkia det beste laget, selv om det nok er en mager trøst i kveld.

På høyresiden ble Phillip Lahm tidvis terrorisert av Kazim Kazim og Sabri Sanoglu, mens Michael Ballack sjeldent har vært mer usynlig i løpet av 90 minutter. Mye av æren for det hadde tyrkernes midtbaneanker Mehmet Aurelio, som også hadde en stor kamp.

- Jeg er veldig trist. Vi var så nær finalen, og mine spillere hadde fortjent å komme dit. Hadde kampen gått til ekstraomganger, ville vi ha avgjort, sa Terim til NTB og antydet at han trolig trekker seg som landslagssjef for Tyrkia.

Uten respekt

Ethvert lag med ni spillere ute på grunn av skader og suspensjoner hadde merket det. De fleste trenere ville også klaget sin nød, men Fatih Terim brydde seg ikke.

- Spør du trenerne som er slått ut om de heller ville vært i min situasjon, med ni spillere ute, eller å se semifinalen hjemme, ville de nok heller sittet her med mulighet til å gå til finale, sa han dagen før semifinalen.

Den offensive innstillingen hadde åpenbart smittet over på spillerne.

Totalt blottet for respekt kjempet de Tyskland fullstendig ut av rytmen i 1. omgang. Bare i løpet av det første kvarteret hadde de to store sjanser, først da Hamit Altintop snappet ballen fra Phillip Lahm og skjøt rett på Lehmann, deretter da Kazim Kazim fikk tverliggeren til å riste med en suser fra 12-13 meter.

Her får Tyrkia smake egen medisin

Storfavoritten var rystet, og frusterte tyskere slo ut med armene og kjeftet på hverandre. Uten at gjorde tingene noe bedre - for etter 20 minutter fikk Tyrkia endelig uttelling.

Sabri Sarioglu tok et innkast høyt i banen, fikk ballen tilbake og lempet ballen inn i feltet. Igjen prikket Kazim Kazim tverliggeren, men på returen var Ugur Boral.

Han traff ikke spesielt godt, men godt nok til at Lehmann ikke greide å holde skuddet ute.

Den tyrkiske benken eksploderte i glede, men jubelen ble kortvarig.

For fire minutter senere var lagene like langt.

Gikk ned med flagget til topps

På Tysklands første sjanse i kampen gjorde Bastin Schweinsteiger som mot Portugal, møtte Lukas Podolskis innlegg på første stolpe og flikket ballen i en nydelig bue over Recber Rüstü.

Fortjent? Neppe. Klassisk Tyskland? Definitivt.

Mange trodde nok tyskerne skulle overta kontrollen på kampen etter utlikningen, men det skjedde ikke. I stedet var gode Altintop nær å ydmyke Lehmann med et frispark helt ute ved sidelinja, men veterankeeperen fikk dyttet ballen over med et nødskrik.

Like etter ble Podolski spilt alene gjennom da den tyrkiske offsidefella slo sprekker. Slike sjanser pleier han å sette, men denne gangen klinket han ballen over under press fra Gökhan Zan.

Tysk ledelse til pause ville uansett vært urettferdig, noe statistikken for de første 45 minuttene viste med all tydelighet: 15-3 til Tyrkia i skudd på mål, 9-1 i skudd på mål.

Tyskland hevet seg etter pause, uten at Tyrkia på noe tidspunkt i kampen var underlegne.  Men tap til tross - tyrkerne gikk ned med flagget til topps.

FEILVURDERING: Miroslav Klose ruvet i luftrommet og stanget Tyskland enkelt i føringen da Rüstü feilberegnet stygt.
SENSASJON: Selv om Tyrkia var klart best i innledningen av kampen, kom det nærmest som et sjokk da Ugur Boral overlistet Jens Lehmann etter 22 minutter.
RASKT SVAR: Bastian Schweinsteiger sørget for at tyrkerne ikke kunne suge på følelsen av å være i front mot Tyskland særlig lenge.
Nesten SE(H)MI-HELT: Comeback-kongene fra Tyrkia slo tilbake etter Miroslav Kloses ledermål da Sehmi Sentürk skled inn Sabri Sarioglus innlegg bak en lite overbevisende Jens Lehmann.