IKKE ELSKET: Den siste tiden har Cristiano Ronaldo til stadighet opplevd buing og misnøye fra sine egne supportere. - Det er et stort flertall som beundrer og respekterer det han presterer, men som samtidig ikke elsker ham, mener Canal +-ekspert Lars Tjærnås. Her har Ronaldo nettopp scoret mot Granada - uten å uttrykke glede i det hele tatt. Foto:   (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)
IKKE ELSKET: Den siste tiden har Cristiano Ronaldo til stadighet opplevd buing og misnøye fra sine egne supportere. - Det er et stort flertall som beundrer og respekterer det han presterer, men som samtidig ikke elsker ham, mener Canal +-ekspert Lars Tjærnås. Her har Ronaldo nettopp scoret mot Granada - uten å uttrykke glede i det hele tatt. Foto: (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)Vis mer

Her «feirer» en mann som blir pepet ut av sine egne

- Respektløst mot Ronaldo, sier supporterleder.

• El Clasico i kveld kl. 22: Se kampen på Dagbladet.no

(Dagbladet): Real Madrid leder serien fem poeng foran Barcelona, og Cristiano Ronaldo er ligaens toppscorer med 21 mål på 18 kamper.

Det er likevel ikke nok til å blidgjøre de kresne supporterne på Santiago Bernabeu - som har pepet mot sin portugisiske målmaskin i flere hjemmekamper den siste tiden.

Kritikken har vært såpass krass at José Mourinho i går måtte rykke ut og ta sin landsmann i forsvar, selv om han altså har stått bak en tredel av Real Madrids scoringer i serien.

Magnus Kragtorp, som er president for Real Madrids norske supporterklubb, har liten forståelse for mishagsytringene mot Ronaldo.

- Det er grupperinger på tribunen som ikke liker de dårlige minene Ronaldo har på banen. Jeg synes det er respektløst. Jeg skjønner at det reageres på oppførselen hans, men når du ser hva han gjør så må du tåle at han kan være sutrete. Det handler om bortskjemte fans, rett og slett. Når Ronaldo er dårlig er de flinke til å pipe, sier han til Dagbladet.

- Må bli kjælet og dullet med
Pipingen er gjerne på sitt sterkeste når Ronaldo prøver lykken fra langt hold, en tendens som forsterkes når ting butter for ham.

- Hva skjer med Ronaldo på banen når det pipes?

- Det sitter i Ronaldos hode. Han stiller umenneskelige krav til seg selv, slik at reaksjonene hans kommer feil ut i forhold til supporterne. Han skal score i hver kamp. Selv om han scoret mot Granada, så var det null jubel fra ham fordi han brente 10 sjanser, sier Kragtorp.

Kritikken mot Ronaldo er gjerne på sitt sterkeste etter kampene mot Barcelona. I de kampene har han som regel havnet helt i skyggen av Lionel Messi, og ikke vært i nærheten av å prege kampene på samme måte som han vanligvis gjør.

Før kveldens cupmøte med katalanerne har Real Madrid-legende Hugo Sanchez anmodet fansen om å støtte Ronaldo, for å få fram det beste i ham.

- Cristiano Ronaldo må bli kjælet og dullet med. Du må være forsiktig med ham og skjemme ham bort. Vi kjenner personligheten hans, så vi kan ikke late som vi plutselig er overrasket. Han har alltid trengt støtte, uttalte Sanchez.

- Smiler og ler på trening
Magnus Kragtorp tror alt vil være glemt om Ronaldo scorer et viktig mål mot Barcelona. Spørsmålet er om Ronaldo kan gå lei av Real-fansen - og om det påvirker prestasjonene hans på banen.

- Frykter du at han blir lei av Real?

- Ikke nå, det tviler jeg på. Fansen er ikke noen faktor som kan gjøre at han forlater klubben, han har sagt at han trives. Og hvis du ser på bildene fra treninga så smiler og ler han hele tida, sier han.

Canal +-ekspert Lars Tjærnås tror Real Madrid-fansen beundrer Ronaldo, framfor å trykke ham til sitt bryst.

- Det er et stort flertall som beundrer og respekterer det han presterer, men som samtidig ikke elsker ham fordi de mener han tar for stor plass og er for mye individ i et lag. Jeg er uenig, og mener at det er i samspilldelen han har utviklet seg mest det siste året. Nå gjør han i større grad også de usynlige drittjobbene, og er ikke langt unna en komplett spiller, sier han.

Perfeksjonist
At Ronaldos kroppsspråk kan virke provoserende på omgivelsene er velkjent. I Real Madrid har han gått til midtstreken med bøyd hode etter et misbrukt straffespark, mens jublende lagkamerater lå i ei klynge fordi Karim Benzema scoret på returen.

I det siste har han også droppet å feire sine egne scoringer - noe han for så vidt også gjorde den siste tiden i Manchester United.

- Jeg har kritisert kroppsspråket hans før, og står fortsatt for at han ofte viser en side av seg selv som sutrete og krevende når ting butter. Men det har også bedret seg noe, og det er mest av alt et resultat av de enorme kravene han stiller til seg selv. Han streber etter det perfekte hver uke, og aksepterer aldri å ikke mestre. Det er også en grunn til at det bør være mulig å elske ham, sier Tjærnås.

Real Madrid trenger i hvert fall Ronaldo på alle sylindere om 2012 blir året der de endelig tar tilbake hegemoniet fra Barcelona igjen. De helhvite har slitt voldsomt i de innbyrdes møtene med Barcelona de siste årene, og i høst tapte de 1-3 på eget gress etter å ha tatt ledelsen før halvminuttet var spilt.

De slo imidlertid Barcelona i Copa del Rey-finalen i fjor, en triumf de markerte med en bussparade gjennom Madrids gater. Matchvinner i den kampen?

Cristiano Ronaldo.

- Men han scorer sjelden i El Clasico?

- Det har blitt et lite spøkelse. Han fikk to mål i fjor, ett i serien og ett i Copa del Rey. Mot Barcelona blir han pakket veldig inn, de vet hva som skal til. Og Ronaldo blir for ivrig, fordi han stiller så store krav til seg selv. Jeg tror han bare trenger ett mål mot Barcelona, sier supporterleder Kragtorp.

- Hvordan er følelsen foran El Clasico i kveld?

- Følelsen er bra, det er ikke så stor nervøsitet rundt kampene. Det er blitt så mange El Clasico, og vi vant Copa del Rey i fjor så det er ikke noen krise hvis det går dårlig. Det er Champions League som er viktig i år. Real har vært bedre enn Barcelona i det siste, men Barca har en tendens til å heve seg mot oss. Vi får se hvordan det blir i kveld, men det er helt utrolig hvor gode de blir når vi står på andre siden av banen. De har et dårligere normalnivå, men et høyere toppnivå.

Lover at det smeller i kveld
Tjærnås tror på et tronskifte i Spania i år.

- Ja, jeg tror det kan skifte. Fordi Real Madrid har utviklet spillet på et par viktige områder, og fordi det går an å se en viss slitasje hos Barcelona. Men hver gang jeg og andre har stilt spørsmål ved Barcelona, har de svart med prestasjoner som ingen matcher. Og jeg blir ikke overrasket om det samme skjer i kveld.

- Smeller det igjen?

- Det er ikke en gang en mikroskopisk sjanse for at det ikke smeller. Ikke nødvendigvis med masseslagsmål og finger i øyet, men det er to klubber som ganske enkelt ikke aksepterer å være nest best, særlig hvis rivalen er nummer én, sier Tjærnås til Dagbladet.

KRAVSTORE FANS: Ronaldo har scoret en tredel av seriemålene til Real Madrid, men det er ikke nok for kravstore supportere. Foto: AFP PHOTO/DOMINIQUE FAGET.
KRAVSTORE FANS: Ronaldo har scoret en tredel av seriemålene til Real Madrid, men det er ikke nok for kravstore supportere. Foto: AFP PHOTO/DOMINIQUE FAGET. Vis mer