JUBELEN STILNET BRÅTT: Sør-Afrika-spillerne danset og koste seg over å ha sikret seg en plass i Afrikamesterskapet etter en målløs kamp mot Sierra Leone, men det var før de oppdaget at treneren hadde tolket reglene fullstendig feil. Foto:  REUTERS/Siphiwe Sibeko
JUBELEN STILNET BRÅTT: Sør-Afrika-spillerne danset og koste seg over å ha sikret seg en plass i Afrikamesterskapet etter en målløs kamp mot Sierra Leone, men det var før de oppdaget at treneren hadde tolket reglene fullstendig feil. Foto: REUTERS/Siphiwe SibekoVis mer

Her feirer Sør-Afrika en plass i sluttspillet

Men så kom sjokkbeskjeden.

Ett år etter at Sør-Afrika arrangerte fotball-VM, ble landslaget utslått i kvalifisieringen til afrikamesterskapet fordi ingen hadde lest reglene.

Landslagssjef Pitso Mosimane medgir at han ba spillerne om å trygge uavgjort i hjemmekampen mot Sierra Leone lørdag i den tro at det ville være nok til å vinne gruppen og sikre plass i sluttspillet i januar.

I virkeligheten trengte Sør-Afrika å vinne kampen fordi laget ikke nådde opp i innbyrdes oppgjør mellom de tre lagene øverst på tabellen. «Bafana Bafana» feiret etter den målløse kampen i Nelspruit, bare for å bli konfrontert med at Niger er gruppevinner og sluttspillklar for første gang.

- Det er veldig trist for Sør-Afrika, for dette landet fortjener å være med i sluttspillet. Jeg føler at jeg har mislykkes, sa Mosimane da sannheten gikk opp for ham og omgivelsene.

Mosimane, som ble landslagssjef etter VM-sluttspillet i fjor, trodde at målforskjell ville avgjøre ved poenglikhet. Da han fikk høre at Niger lå under i Egypt, endret han taktikk og ba spillerne om å spille for ett poeng.

- Dere tror vel ikke jeg ville latt spissene bli sittende på benken og satt inn en midtbanespiller om jeg visste at vi trengte et mål, sa Mosimane, som er misfornøyd med reglene.

- Afrika er en jungel, min venn. I Europa og Sør-Amerika har de det mye bedre. Der er alt strømlinjeformet, men det er veldig vanskelig her i Afrika, sa han, åpenbart uvitende om at innbyrdes oppgjør brukes framfor målforskjell også i EM-kvalifiseringen og alle andre UEFA-turneringer.

Mosimane var ikke alene om ikke å ha lest reglene. Det statlige TV-selskapet ABC meldte at Sør-Afrika var klar for sluttspill, og landets fotballpresident Kirsten Nematandani gratulerte laget direkte på TV.

Sør-Afrika var langt fra eneste tidligere mester som røk ut i kvalifiseringen. Nigeria, Kamerun og Egypt får heller ikke være med i sluttspillet i Ekvatorial-Guinea og gabon i januar.

(NTB)