TIL HIMMELS. Her ble William Buick galoppsportens nye superstjerne. Han har nettopp vunnet Dubai World Cup med hesten Prince Bishop. Søndag rir han på Øvrevoll. Foto: AP.
TIL HIMMELS. Her ble William Buick galoppsportens nye superstjerne. Han har nettopp vunnet Dubai World Cup med hesten Prince Bishop. Søndag rir han på Øvrevoll. Foto: AP.Vis mer

Her fikk Buick 4,7 millioner for to minutters jobb. Søndag rir han på Øvrevoll

På inntektstoppen blant idrettsutøvere fra Norge.

(Dagbladet): William Buick (27) tjener sannsynligvis mest av alle norske idrettsutøvere. Søndag rir han to hester på Derby-dagen på Øvrevoll.

Han ble superstjerne i løpet av to svært verdifulle minutter 28. mars i år.

Da han red hesten Prince Bishop inn til seier i Dubai World Cup. Verdens mest verdifulle galoppløp med en historisk premiesum på 10 millioner dollar. Prince Bishop fikk 47 millioner kroner av summen. William Buick fikk ti prosent for den korte, men viktige jobben.

William Buick fikk en svært ettertraktet signatur, da den mektigste mannen i Dubai ønsket ham som sin første jockey.  Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum sier man ikke nei til. Han er verdens desidert største hesteeier og investerer millioner på millioner i nye hester.

Ti mill. i premieinntekter I oktober i fjor kjøpte han for eksempel hester for over 150 millioner kroner på en eneste åringsauksjon i Deauville. På en åringsauksjon selges det utelukkende ett år gamle hester, som bare har en stamtavle å vise til og ingen resultater. Og selvfølgelig sier man ikke nei til en slik mulighet. For om William Buick tjente godt fra før, så var dette stigen til himmelen.

Det er vrient å fastsette eksakt hvor mye han tjener. Fordi han rir i flere land, og sifrene i kontrakten hans med sjeiken ikke er offisielt kjent.

Her er et anslag:

William Buick vil passere 100 millioner kroner i premier i år. Han er berettiget ti prosent. I rene premieinntekter tjener han altså mer enn ti millioner kroner i år.

Han er kontraktfestet til Godolphin, som er konsernet til sjeik Al Maktoum. Her har han sannsynligvis en fast lønn på mellom 15 og 20 millioner kroner. Store engelske aktører var sjanseløse mot sjeiken.

MEKTIG MANN. Sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum er den mektigste mannen i Dubai. Han er statsminister i De forente Arabiske Emirater og den store lederen i Dubai. Og så er han verdens desidert mektigste person i galoppsporten. Foto: AFP.
MEKTIG MANN. Sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum er den mektigste mannen i Dubai. Han er statsminister i De forente Arabiske Emirater og den store lederen i Dubai. Og så er han verdens desidert mektigste person i galoppsporten. Foto: AFP. Vis mer

- Vi har ingen mulighet til å konkurrere med den type virksomhet, sa stortreneren John Gosden til engelsk presse.

Oppsittpenger kommer i tillegg. En internasjonal stjerne som William Buick får ofte en bra sum av arrangøren, en såkalt «sign on fee», når han ikke har oppdrag for sin arbeidsgiver. Det kan ligge på mellom 30 000 og 60 000 kroner.

To kontinenter på samme dag En superjockey gjør mer enn å ri i de store løpene rundt i verden. Buick rir ut klokka fem om morgenen flere ganger i uka for Charlie Appelby, treneren for Godolphin i Englands galoppmekka Newmarket.

Da Buick signerte i november i fjor, hadde Appelby følgende kommentar:

- Det kunne ikke bli bedre for meg. William Buick har stor global erfaring på høyeste nivå.

Et eksempel på en arbeidsdag for den lille, store mannen: 27. juni satte han seg på den første hesten til Appelby klokka fem. Etter noen timer med trening på diverse hester, ble han fraktet med sjeikens privatjet til den irske galoppbanen The Curragh. Her hadde han et eneste oppdrag. Det var å ri Godolphin-hesten Jack Hobbs i det irske derbyet. Et løp med premiesummen 1 250 000 euro, der 725 000 euro tilfalt vinneren.

William Buick red bare det løpet den dagen. Og han vant.

William Buick er på farten hele tiden. Forrige uke red han i storløpet Arlington Million i Chicago lørdag natt, og to løp i Deauville i Frankrike søndag formiddag.

Kommer for å vinne William Buick kommer for å vinne på Øvrevoll søndag. Han fortalte følgende til Dagbladet tidligere i år:

- Hovedgrunnen til at jeg ikke kommer så ofte til Øvrevoll, er at jeg gjerne får andre- eller tredjevalget til andre ryttere som har kontraktsfordel med trenerne.

BUICK OG BUICK. William (t.v.) sier han har sin far Walter å takk for alt. Faren har rekorden i antall seirer på Øvrevoll etter sin karriere som jockey i Norge. Foto: Eirik Stenhaug/Equus Media.
BUICK OG BUICK. William (t.v.) sier han har sin far Walter å takk for alt. Faren har rekorden i antall seirer på Øvrevoll etter sin karriere som jockey i Norge. Foto: Eirik Stenhaug/Equus Media. Vis mer

Men nå er altså Buick på plass på søndag for å ri Khyber i Norsk Derby og Energia El Gigante i Marit Sveaas' Minneløp. Løpene har 600 000 og 800 000 kroner til vinneren.

Ikke av de største oppgavene pengemessig for William Buick.

- Jeg vil gjerne vinne et stort løp på Øvrevoll, sa William Buick til Dagbladet.

Tom William Johannessen i Equus Media følger galoppsporten nøye. Han har følgende karakteristikk av de to hestene Buick skal ri:

- Khyber er urutinert. Men hesten er i stor framgang. Han ble bare tredje i Derby Trial. Men han fikk vist at han står distanse. Og den er lenger denne gang. Khyber ser ut til å ha en fordel av tørr bane. Som det blir på søndag. Khyber kan vinne, analyserer Johannessen.

Om den andre hesten har han følgende å si:

- Energia El Gigante er en frontrunner. Per Anders Gråberg som er første-jockey på stallen har valgt først. Og han setter seg opp på forårsvinneren Bank Of Burden som blir løpets favoritt. Han tror Energia El Gigante blir tatt ned på slutten av løpet. Hesten skal ris i tet. Han vil lede lenge. Og så er det jo William Buick som rir, sier Tom W. Johannessen til Dagbladet.

Vokste opp på Eiksmarka William Buick vokste opp på Eiksmarka, og skulket skolen for å ri ut på Øvrevoll om morgenen. Han avsluttet skolegangen etter 1. klasse på videregående på Eikeli gymnas for å følge drømmen sin som 15-åring og reiste til England. Det er guttungen som har fått oppfylt drømmen og ble galoppsportens heteste navn i hele verden.

Da han vant det største galoppløpet i Dubai 28. mars.

BLANT SJEIKENE. William Buick har sjeikene for sine føtter etter seieren i Dubai World Cup. Foto: EPA.
BLANT SJEIKENE. William Buick har sjeikene for sine føtter etter seieren i Dubai World Cup. Foto: EPA. Vis mer

- Dette er bare begynnelsen, sa William Buick etter den store triumfen.

To superjockeyer Søndag skjer det noe som er helt unikt på Øvrevoll. Da William Buick signerte for sjeiken i november i fjor, fikk samtidig superjockey Silvestre de Souza sparken. Til tross for at han vant Dubai World Cup med hesten African Story det året. De Souza blir jockeychampion i England i år foran William Buick.

Søndag rir de to mot hverandre. På Øvrevoll.

DEN ANDRE STJERNA. Silvestre De Souza rir mot William Buick i Norsk Derby. Foto: Eirik Stenhaug/Equus Media.
DEN ANDRE STJERNA. Silvestre De Souza rir mot William Buick i Norsk Derby. Foto: Eirik Stenhaug/Equus Media. Vis mer