Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her fikser de norske gutta gullet - for Sverige

- Vi får se om vi blir invitert til gullfesten.

FIKK NORSK HJELP: Storbritannia hadde gullet i lomma med noen hundre meter igjen å seile. Men bakfra kom Norge i større fart og passerte både Storbritannia og Brasil, som før den avsluttende seilasen lå som nummer én og to i sammendraget. Det var nok til at Sverige kunne snappe gullet. Foto: REUTERS/Pascal Lauener
FIKK NORSK HJELP: Storbritannia hadde gullet i lomma med noen hundre meter igjen å seile. Men bakfra kom Norge i større fart og passerte både Storbritannia og Brasil, som før den avsluttende seilasen lå som nummer én og to i sammendraget. Det var nok til at Sverige kunne snappe gullet. Foto: REUTERS/Pascal Lauener Vis mer

(Dagbladet): Sverige tok sin første gullmedalje i London-OL i går, da seilerduoen Max Salminen og Fredrik Lööf gikk til topps i star-klassen.

Men det ville ikke blitt noen gulljubel uten norsk hjelp:

Foran den avsluttende seilasen i går, etter at 10 av 11 seilaser var unnagjort (den dårligste strykes før finalen), lå svenskene «bare» på tredjeplass. På suveren førsteplass lå Storbritannia, som nok var langt mer bekymret for annenplasserte Brasil enn for Sverige.

- Uten oss ville det ikke blitt svensk gull
Med noen hundre meter igjen å seile hadde Storbritannia gullet i lomma. Men kanskje ble de for opptatt av å trygge gullet framfor å satse offensivt, for mens Sverige seilte inn til førsteplass, lå britene og brasilianerne et godt stykke bak i finaleracet der bare de ti beste båtene deltok.

På siste halvdel av det siste leget (oppløpssida, på godt norsk) kom den norske båten med Petter Mørland Pedersen og Eivind Melleby som ei kule, og passerte både Brasil og Storbritannia.

Det var akkurat nok til at Sverige kunne smette forbi i sammendraget. Storbritannia endte som nummer åtte av ti i finaleseilasen, og ettersom poengene teller dobbelt i siste runde, vant Sverige med to poeng.

SVENSK GULLJUBEL: Fredrik Lööf og Max Salminen tapte gullet nærmest på målstreken i forrige OL, men fikk sin revansj i går. 
Foto: Maja Suslin / SCANPIX
SVENSK GULLJUBEL: Fredrik Lööf og Max Salminen tapte gullet nærmest på målstreken i forrige OL, men fikk sin revansj i går. Foto: Maja Suslin / SCANPIX Vis mer

- Vi får se om de inviterer oss på gullfesten nå. Uten oss hadde det ikke blitt noe svensk gull, sier Petter Mørland Pedersen til Expressen.

De norske gutta endte for øvrig på en fjerdeplass sammenlagt.

Vil erte Northug
Generalsekretær i Norges Seileforbund, Espen Guttormsen, tror Storbritannia hadde avskrevet muligheten for å at de kunne bli passert Norge.

- De ble nok litt for opphengt i brasilianerne, og så smatt vi forbi. Det var bare Norge som passerte dem på slutten, de andre var allerede foran dem. Det var ikke noe verken Storbritannia eller Brasil hadde regnet med at vi skulle klare. Vi lå litt klemt, et stykke bak, og hadde egentlig gjort jobben vår allerede. Men så åpnet muligheten seg på slutten, og gutta greide å utnytte at de hadde litt bedre fart enn de andre, sier han til Dagbladet.

I forrige OL var det motsatt: Da var det Storbritannia som snøt Sverige for gullet på det siste leget, og sånn sett var det kanskje rettferdig at de fikk oppreisning i går.

- Det var litt takk for sist, mener Guttormsen.

GRATULERTE SVERIGE: Eivind Melleby (med ryggen til) ga den svenske duoen en flaske sjampanje etter målgang. Foto: LEHTIKUVA / Jussi Nukari
GRATULERTE SVERIGE: Eivind Melleby (med ryggen til) ga den svenske duoen en flaske sjampanje etter målgang. Foto: LEHTIKUVA / Jussi Nukari Vis mer

Mørland Pedersen og Melleby fikk ganske sikkert en takk fra de svenske seilere i går kveld, men Fredrik Lööf benyttet også anledningen til å sende en hilsen til Petter Northug.

Han og kona har nemlig kjøpt et høyfjellshotell utenfor Lillehammer, der Norges Skiforbund allerede har booket seg inn den kommende vinteren.

- Jeg skal henge opp medaljen så Petter Northug ikke kan unngå å se den, sier han til Expressen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media