STORMER FRAM: Det norske J19-landslaget har slått de europeiske gigantene Frankrike og Spania, og er klare for semifinale. Foto: NTB scanpix / Urs Flueeler/keystone
STORMER FRAM: Det norske J19-landslaget har slått de europeiske gigantene Frankrike og Spania, og er klare for semifinale. Foto: NTB scanpix / Urs Flueeler/keystoneVis mer

J19-landslaget er klare for semifinale

Her finnes den neste Hegerberg: - Ikke noe tvil om det

Men landslagstreneren mener flere bør bytte klubb for å lykkes.

Forrige gang Norge tok seg til en finale i J19-EM var i 2011. Ser man på spillertroppen fra sølvlaget, finner man flere kjente navn.

Både Ada og Andrine Hegerberg startet kampen. Det samme gjorde Chelsea-spiller Maria Thorisdottir. Inn fra benken kom driblefanten Caroline Graham Hansen og toppscorer i Toppserien, Guro Reiten. Det er en generasjon som har markert seg i både norsk og internasjonal fotball i ettertid.

Landslagstrener for J19-landslaget, Nils Lexerød, tror flere fra dagens lag kommer til å følge i deres fotspor.

- Jeg ser spillere i dette laget som har potensiale til å bli framtidige A-landslagsspillere. Det er ikke noe tvil om det, konstaterer treneren.

- Det å komme til mesterskap og å få møte de beste, gir en verdifull erfaring. Det har kommet fram mange gode spillere fra tidligere landslag som har fått den erfaringen - de som har spilt semifinaler og finaler, legger han til.

Slo regjerende mester

J-19-laget har fått en drømmestart på EM i Sveits, og allerede etter to gruppespillskamper er de klare for semifinale.

Spania og Frankrike har vært i finalen i de to siste J19-mesterskapene, og er lag som tradisjonelt sett gjør det svært godt på dette nivået. I år ble de begge slått av de norske jentene.

- Vi er veldig fornøyd med prestasjonene så langt. Dette er et lag som fram til nå har spilt jevnt mot de beste, men som ikke har klart å slå dem. Nå klarer de å hente fram det beste i et mesterskap, sier Lexerød.

- Veldig mange av spillerne har hatt en god utvikling de siste 10 månedene og tatt steg i klubbene. På landslaget har de erfart hva som skal til for å vinne og fått forståelse av hva som kreves for å bli best.

- Må søke utover

Samtlige av spillerne, bortsett fra Andrea Norheim, spiller i norske klubber. Landslagstreneren tror flere på sikt bør se utenfor Norges grenser.

- Det er noen som etter hvert bør vurdere å gå til bedre ligaer. Det er ikke noe som haster ennå, men det kan være nødvendig for å ta det siste steget, mener han.

Lexerød har sett flere spillere som har vært gode i ung alder, men som etter hvert har falmet.

- Det har vært mange gode spillere på tidligere J19-lag, men som ikke har klart å etablere seg helt. Det kan være fordi de ikke får god nok utvikling i Toppserien. Skal man nå det høyeste nivået, må man søke utover, gjentar han.

- Urettferdig

Tidligere i mesterskapet snakket Dagbladet med Andrea Norheim - en av lagets største profiler. G19-landslaget spiller mesterskap samtidig som jentene, og Norheim reagerte på forskjellen i medieoppmerksomhet.

- Det synes jeg er urettferdig, og det er noe vi har snakket mye om på laget. Etter at vi slo Spania, var vi overrasket over at noen i det hele tatt hadde skrevet om det. Det er bra at noen medier gjør det, og jeg håper vi får en endring, sa hun.

Noen dager seinere kommenterte hun et Instagram-innlegg fra TV2-sporten, hvor de la ut en video av Erling Braut Håland og lagkameratene. «Vi på J19 landslaget går videre til semifinale i EM og TV2 prioritere å gratulere G19 landslagsspiller @erling.haaland med dagen i stedenfor #TV2girblaffenifotballjenter», skrev Norheim.

Foto: Skjermdump Instagram
Foto: Skjermdump Instagram Vis mer

Lexerød forstår spillernes frustrasjon.

- Vi registrerer at det er en forskjell på mediedekningen mellom G19 og J19. Tradisjonelle medier må gå i seg selv og promotere jentefotball, mener han.

- Samtidig er oppmerksomheten større nå enn i tidligere mesterskap, så utviklingen er positiv, legger han til.

Fokus på semi

I semifinalen møter Norge enten Nederland, Tyskland eller Danmark. Hvem det blir avgjøres tirsdag kveld.

- Vi har begynt å se på alle. Det er tre jevngode lag, og det er ikke avgjørende hvem vi møter, mener Lexerød, som først konsentrerer seg om den siste gruppespillskampen mot vertsnasjonen, Sveits.

- Det er det viktigste vi gjør før semifinalen. Det er god øving, og det er viktig at vi holder fokus. Dette er en gruppe som jobber hardt for hverandre. Kollektivet er vår største styrke og vil bli avgjørende i en semifinale, forteller han.