Her flyr Tsvetkov hodestups ut av OL-løypa

Måtte få behandling. Nå blir løypene utbedret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Maxim Tsvetkov er sett på som et talent i det russiske skiskyttermiljøet. I dag markerte 21-åringen seg også for resten av Europa:

Under sprintløpet i verdenscupen i Sotsji - hvor skiskytterne tester neste års OL-løyper - mistet han kontrollen i en svingete nedoverbakke.

Flere andre utøvere hadde problemer i samme område, men ingen like ille som Tsvetkov. 21-åringen forsvant flyvende ut av løypa, og landet hodestups ved foten av et tre.

Treet var heldigvis polstret med en gummimatte. Men bildene som fulgte var uansett dramatiske, da Tsvetkov fikk behandling i snøen nedenfor traseen.

- Det er det mest spektakulære fallet jeg har sett i skiskyting, sa NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith.

- De er nødt til å bygge om den svingen der, sa Ola Lunde.

Ingen alvorlig skade
OL er mindre enn ett år unna.

- Denne løypa er ikke bra nok. Her må det gjøres ting, fastslo ekspertkommentator Halvard Hanevold på NRK.

Han frykter spesielt hvordan det kan bli i svingen der når det fryser til og blir isete.

Ifølge rapportene pådro ikke Tsvetkov seg noen alvorlig skade.

- Det har gått bra for meg, og det skal jo være vanskelig. Men det kan ikke ende opp slik at det blir farlig. Han kunne jo kjørt inn i et tre, da kunne han brukket nakken og dødd, sier den svenske skiskytteren Björn Ferry til Expressen.

- De får sikre dette på et eller annet vis. Vanskelig skal det være, men nå har det vært så mange utforkjøringer, så den svingen må de endre på. Vi har jo gevær på ryggen, og kommer vi 30 stykker i en fellesstart, kan det gå galt, sier Ferry.

Besseberg: - Må bygges om
President i Den internasjonale skiskytterunionen, Anders Besseberg, er til stede på Laura stadion i Sotsi. Han beroliger både kommentatorene, utøverne og andre bekymrede skiskyttervenner:

- Det er to svinger etter en utforkjøring i løypa, og det er helt klart at det må bygges om i det partiet, sier Besseberg til Dagbladet.

- Det overrasker meg litt at det er sånn nå, for de har kjørt både nasjonale og internasjonale renn her, så det burde vært utbedret før. Torsdag var det noen og 20 som falt i de svingene, og vi så det nå også, fortsetter Besseberg.

- Det kan ha vært bedre snøforhold i de tidligere konkurransene, ikke dyp løssnø som nå. Arrangørene jobbet både torsdag kveld og videre utover hele natta, med å dosere disse svingene. Men det holder bare ikke, sier Besseberg.

- Kan være kritisk
- Hvordan vil du oppsummere OL-løypene, generelt sett?

- De er veldig krevende. Slik skal det være i et OL. Men vi kan ikke ha den typen svinger i bunnen av bakker, slik det er der Tsvetkov falt. Når vi har de typer problemer i individuelle konkurranser, da forstår vi hvor kritisk det kan være i fellesstart og på stafettene. Kommer det et samlet felt, og første løper faller i svingen, da har vi problemer, sier Besseberg.

- Dette er svinger som kan sammenliknes med partier fra Oberhof tidligere. Der måtte det legges om, og det er helt nødvendig her også.

- Er arrangøren samarbeidsvillig når dere sier dere krever endring av de svingene?

- Ja. Det er en av de tingene som er positive, at de tar signaler veldig alvorlig. Målet deres er å arrangere et topp OL, sier Besseberg.

Skryter av publikum
Men ellers har Besseberg tro på et bra OL for skiskytterne og deres publikum:

- Stadion her er fantastisk flott. Jeg fulgte med da de nordiske grenene hadde sine verdenscuprenn her for en måned siden, da så jeg praktisk talt ikke folk på stadion. Men nå er det fylt opp, og det er en utrolig stemning - den kan sammenliknes med Ruhpolding. Tidligere har det vært et lite problem under konkurranser i Russland: De på tribunen har vært veldig sjåvinistiske, og nærmest brutale mot sine egne. Det har vært sånn at russere som er bommet, er blitt pepet på. Men her er det saklig, det er positivt overraskende.

... Men Emil elsker traseen
Da Dagbladet i dag ba den syke, hjemmesittende og TV-tittende VM-kongen Emil Hegle Svendsen om en kommentar til Tsvetkovs fall og traseens sikkerhet, svarte han - via presserådgiver Halvor Lea:

«Elsker traseen! Fantastisk med løyper som skiller på flere måter...»

• Løpet ble vunnet av Martin Fourcade, mens Henrik L'Abée-Lund tok karrierens første pallplass.

<strong>VOLDSOMT FALL:</strong> Maxim Tsvetkov svevde flere meter gjennom lufta. Til alt hell ble han bare forslått. Skjermdump: NRK
VOLDSOMT FALL: Maxim Tsvetkov svevde flere meter gjennom lufta. Til alt hell ble han bare forslått. Skjermdump: NRK Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer