Her føler råsterke Alsgaard seg som en danske på ski

Mener læremesteren (43) er Norges best trente utøver.

(Dagbladet): Thomas Alsgaard er for tida inne i en svært intensiv skippertaksperiode.

Forrige uke trente han over 26 timer, og hardkjøret fortsetter inn mot det ni mil lange Vasaloppet om 18 dager. I går la 40-åringen ut en treningsvideo på sin Facebook-side, som viser hva slags styrkeøvelser han prioriterer. Det er ikke snakk om vekter eller manualer, men om turnøvelser i skranke, ringer, bøylehest og svingstang.

«Rått», «imponerende» og «wow» er kommentarer som går igjen under videoen. Alsgaard selv tror han er på nivå med en turner på seks eller sju år.

- Det er i hvert fall ingen turnere som finnes imponert. Det turnere gjør, er en verden som er vanskelig å forstå for vanlige mennesker. Hvis folk synes det jeg gjør er imponerende, er det egentlig helt latterlig. Det er som å se en danske i skibakken på Sjusjøen, sier 40-åringen til Dagbladet og flirer.

- Har lært ufattelig mye
Læremesteren hans er Norges beste turner gjennom to tiår, med ti kongepokaler på CV-en - Espen Jansen (43). Alsgaard går så langt som å si at Jansen er Norges best trente utøver uansett idrett (se en video her).

Selv angrer han på at han ikke startet med turntrening mens han fortsatt satset for fullt - for styrkeeffekten han opplever har vært en aha-opplevelse.

- Jeg har lært ufattelig mye nytt om styrke, og å trene med Espen har vært en voldsom inspirasjon. Jeg har alltid vært fascinert av turn, og hadde tidlig lyst til å ha kontakt med turnmiljøet for å lære. Men jeg var rett og slett for feig mens jeg fortsatt var aktiv. Jeg var litt sjenert og ville ikke være til bry. Men da jeg begynte med langløp og målrettet trening igjen, tok jeg mot til meg og kontaktet Espen. Det har jeg ikke angret et sekund på, sier Alsgaard.  

Fra før har han erfaring med klatring, og de sesongene han klatret mest, gjorde han det også best resultatmessig.

- Jeg ser en klar sammenheng der. Sånn er det med turn også, du blir gjennomtrent på en helt annen måte. Du får en indre styrke, og bygger opp et grunnlag som du ikke får gjennom annen styrketrening. Det er et voldsomt tillegg, og jeg synes det har vært fryktelig morsomt med noe nytt. Nå som jeg begynner å få til noen ting blir det ekstra morsomt.

- Alsgaard svak i armene
Espen Jansen sier Alsgaard har hatt stor framgang siden han begynte å turne regelmessig for et par år siden.

- Målet med dette er først og fremst å bygge kapasitet. Jo større kapasitet i armene, jo mindre krefter brenner du underveis. Men vi jobber mye med hele kroppen, ikke bare armene, ryggen eller beina. Jeg prøver alltid å lage øvelser hvor man bruker samspillet i kroppen, sier han.

I HARDTRENING: Thomas Alsgaard har fått frigjort de fire siste ukene før Vasaloppet, og er nå inne i en intens skippertaksmetode med knallharde treningsøkter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I HARDTRENING: Thomas Alsgaard har fått frigjort de fire siste ukene før Vasaloppet, og er nå inne i en intens skippertaksmetode med knallharde treningsøkter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

43-åringen sier Alsgaard greier langt flere repetisjoner nå, og at det er mye lettere å løfte på ham enn tidligere, fordi han nå «jobber med meg og ikke mot meg».

Men selv om den gamle langrennskongen virker råsterk for de fleste av oss, sier Jansen at han har mye å gå på.

- Han er råsterk på noen områder, og svak på andre. Thomas er en god, gammel sliter, som aldri gir seg. Det er ikke noe sutring.

- Hvor er han svak?

- Han er svak i armene, sier Jansen.

- Det er gøy å se hvor mye respons han har fått på den videoen (som ble lagt ut i går), for en turner er det jo ingenting. Det blir på samme måte som han kan moonwalke ved siden av meg på en skitur.

- Hvor gunstig er det å trene turn for å bli bedre i andre idretter?

- Generelt er turn bra trening for alt. Men hvis du skal bli god i en annen idrett, er det ikke bare å turne. Du skal vite hva slags øvelser du skal gjøre. De øvelsene med Alsgaard er spesielt rettet mot det han trenger i langrenn. Andre utøvere i andre idretter ville kanskje hatt mer utbytte av et annet utvalg øvelser. Det er noen som tror at det bare er å trene turn hvis du skal hevde deg i en annen sport. Men hvis du er på et høyt nivå, må det være spesifikk trening, sier Jansen.

Stagnerte med vanlig styrketrening
Alsgaard utelukker ikke at turntreningen kan utgjøre det lille ekstra i Vasaloppet 4. mars. I begynnelsen var han skeptisk til om timene han la ned i turnhallen ville gå på bekostning av seigheten, men det har blitt motbevist.

- Du blir veldig kroppssterk, og bygger opp mye stabilitet. Det er ikke bare mage og rygg, som er veldig populært i langrenn, men skuldre og albuer. Absolutt hele kroppen, som gjør at jeg tåler den spesifikke treningen mye bedre. Det er lite trøbbel med skuldre og albuer, selv etter mange timer med beinhard staking. Du får et helt annet trykk.

- NORGES BEST TRENTE: Thomas Alsgaard mener 43 år gamle Espen Jansen er Norges best trente idrettsutøver, uansett idrett. Her er Jansen i aksjon under EM i Berlin i fjor.Foto:  (AP Photo/Gero Breloer)
- NORGES BEST TRENTE: Thomas Alsgaard mener 43 år gamle Espen Jansen er Norges best trente idrettsutøver, uansett idrett. Her er Jansen i aksjon under EM i Berlin i fjor.Foto: (AP Photo/Gero Breloer) Vis mer

- Jeg var skeptisk i starten, til om den rå maksstyrken ville gå ut over seigheten i langrenn, men jeg synes heller det virker motsatt. Jeg får igjen får det når jeg passerer to og en halv time. Jeg kjenner at jeg har mer trykk enn før, men dessverre er det andre som har enda mer trykk, sier Alsgaard - og sikter til langløpsspesialister som Jerry Ahrlin, Jørgen Brink og Aukland-brødrene.

- Mener du turntrening er mye mer effektivt enn styrketrening med vekter og manualer?

- Jeg synes det er det. Kroppen responderer mye mer. Jeg har trent tradisjonell styrke i bøtter og spann, men syntes jeg stagnerte veldig. Det var liten framgang. Jeg tenker at det er en selvfølgelig ting om man vil lære mer om styrke - da bør man gå til dem som er best på det. Og det er ingen tvil om at det er turnerne.

- Hvordan er det å legge ut på en to timers skitur umiddelbart etter en styrkeøkt i turnhallen?

- Det er helt jævlig, for å si det rett ut. Det går en halvtime, og av og til en time, før jeg begynner å få kontroll over armene. I starten er de følelsesløse, og jeg klarer ikke å styre dem. Etter en time er jeg ganske fin igjen. Jeg anbefaler å prøve det, sier Alsgaard til Dagbladet.

Uten at vi kan love å ta den utfordringen på strak arm...