Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Drammen-sprinten 2017

Her forbauser Northug de finske stjernene: - Han er en syk mann. Jeg ble helt satt ut

De trodde knapt hva de så. De skjønte ikke hva som skjedde. Konkurrentene ble både forbauset og begeistret. Den gode, gamle Petter Northug viste glimt av gammel storhet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

DRAMMEN (Dagbladet): Etter en tung sesong med mye motgang, vant VM-vrakede Eirik Brandsdal endelig igjen i Drammen og sikret etter all sannsynlighet plassen på sprintlandslaget også neste sesong.

- Jeg håper i hvert fall det. Det er ikke så mange som har verdenscupseire denne sesongen. Denne trengte jeg, sier Brandsdal til Dagbladet.

Men øyeblikket som frembragte mest jubel og latter, var da Petter Northug viste god, gammel form og lekenhet i sin kvartfinale. Northug slet seg videre fra prologen med 27. plassen og virket tung i kvartfinalen da han kom inn på oppløpet et stykke bak i feltet.

Men så startet Northug-showet.

- Jeg skjønte ingenting. Jeg tenkte: «Hvor kom han fra? Og hva driver han med?» sier Anssi Pentsinen til Dagbladet.

- Petter Northug er gal. Han finner alltid på noe, supplerer Sergej Ustjugov.

Leken og arrogant

31-åringen fra Mosvika staket i et vanvittig tempo foran elleville fans. Ikke bare tok han igjen samtlige og staket seg opp i tet. Northug spurtet fra de andre og kom i mål lenge før konkurrentene.

FORBAUSET: Anssi Pentsinen og Matias Strandvall ble svært overrasket over Petter Northugs utrolige spurt og feiring i kvartfinalen i Drammen i går.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORBAUSET: Anssi Pentsinen og Matias Strandvall ble svært overrasket over Petter Northugs utrolige spurt og feiring i kvartfinalen i Drammen i går. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Da bestemte han seg for å skrense rett over målstreken - litt som på VM-stafetten i Holmenkollen i 2011 - og slå seg på brystet og stirre på konkurrentene mens de gikk over mål. Den lekne og overlegne Petter Northug var tilbake.

- Petter begynner å våkne. Det er moro, sier Marit Bjørgen.

Emil Iversen, Sergej Ustjugov, Teodor Peterson, Matias Strandvall og Anssi Pentsinen skjønte knapt hva som skjedde. De to sistnevnte måtte bremse opp før målstreken fordi Northug blokkerte mållinja.

- Northug er en syk mann

Men de ble ikke sinte av den grunn. De var forbauset, men først og fremst begeistret.

- Det var helt utrolig. Jeg skjønte ikke hva som skjedde og ble veldig overrasket. Petter Northug er en syk mann, sier Anssi Pentsinen til Dagbladet.

- Du måtte bremse litt for å komme over målstreken? Ble du hindret?

- Kanskje litt, men det går greit når vi får servert det showet der, sier finnen og smiler bredt.

Strandvall sto bare og lo i målområdet da han fikk oppleve handlingen til langrennsstjerna fra Mosvika fra nært hold.

- Haha, ja. Jeg ble helt satt ut av det Northug gjorde. Jeg klarte ikke å holde meg. Den mannen er noe for seg selv. Vi har savnet ham i dette slaget. Det gir langrennssporten noe ekstra, sier Strandvall til Dagbladet.

Ustjugov: - Han er gal

Sergej Ustjugov hadde ikke med seg tolk til Drammen i går, men kan - som han røpet under Lahti-VM - litt engelsk og svarte følgende på hva han synes om Northugs spurt og feiring i kvartfinalen:

- Han er gal. For meg vil Northug alltid være langrennskongen, sier Ustjugov til Dagbladet.

Northug begrunnet den arrogante feiringen med at han gikk mot noen av hans største rivaler.

Svenske Teodor Peterson er en mann Northug liker å herje litt med, som han gjorde under Lahti-VM da han trente med Petersons trøye.

Ustjugov er den nye russeren som Northug bruker som motivasjon i treningsarbeidet og som Mosvik-ekspressen har ekstra lyst til å knuse i spurter, mens Emil Iversen er bestekompisen som han liker å erte litt ekstra.

Northugs forklaring

Selv snakket 31-åringen ned sin egen spurt.

- Det gikk rolig i kvartfinalen, så da fikk jeg en fin inngang på oppløpet. Jeg sa takk for støtten fra publikum. Det var en del i heatet som ikke akkurat var kompiser, så da var det bare å banke til, sier Northug til Dagbladet.

RESPEKT: Sergej Ustjugov har stor respekt for Petter Northug.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RESPEKT: Sergej Ustjugov har stor respekt for Petter Northug.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg klarte å slå ut Emil Iversen i dag. Det var litt artig, men jeg er ikke sterk nok ennå når Johannes Høsflot Klæbo setter høy fart fra start. Om en måned tror jeg at jeg kunne holdt det kvartfinaletempoet i hvert heat.

Northug liker å høre respekten som Ustjugov viser ham.

- Jeg merker det på holdningen hans at han er en typisk russer, som nesten går ned på kne for meg. Jeg liker holdningen til Ustjugov sier Mosvik-ekspressen.

Tidenest mestvinnende i VM var kjent for slike krumspring tidligere i karrieren, som oftest rettet mot svenskene. Her er fem eksempler:

1. Den griseaktige ydmykelsen av Marcus Hellner i Holmenkollen

Det er i VM-stafettene Northugs mest arrogante målganger har kommet. I VM-sprinten i Holmenkollen i 2011 hadde Hellner tatt innersvingen på Northug og fått «Hellner-bakken» oppkalt etter seg. På VM-stafetten skulle Northug få sin komplette revansje. På den nydøpte «Northug-flata» fikk spurtkongen en så stor luke at han kunne sette i gang sitt show på oppløpet.

Først hysjet Mosvik-ekspressen mot publikum og konkurrenter. Dernest ploget han før målstreken og gikk sidelengs i mål rett foran nesa på Hellner. I målområdet ropte Northug følgende: «Kong Carl Gustav can you hear me? Björn Borg, Ingemar Stenmark, your guys took a hell of a beating!».

Hvordan reagerte svenskene?

- Han er en ulv ute i løypa, men ved målgang er han en gris, sa SVT-kommentator Jonas Karlsson.

2. Barneskirennet i Sapporo mot Anders Södergren

21 år gamle Northug hadde vunnet én verdenscupseier, fra nettopp Falun i mars 2006, men det var i VM i Sapporo i 2007 han virkelig viste langrennsverden at Northugs signatur er helt spesiell.

Svenskene hadde satt opp femmilseksperten Södergren på siste etappe. Northug drev sitt spill og lot Södergren få en luke for å hjelpe han i duellen om 2. plassen mot Russland.

LEKEN: Alle husker hvordan Petter Northug ploget i mål foran Marcus Hellner i VM-stafetten i Holmenkolen i 2011. I går gjorde han noe lignende.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
LEKEN: Alle husker hvordan Petter Northug ploget i mål foran Marcus Hellner i VM-stafetten i Holmenkolen i 2011. I går gjorde han noe lignende. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Så, inn på oppløpet, viste Northug at hans rykk var best i verden, mens Södergrens rykk var tilnærmet fraværende. Northug fikk en luke på nesten hundre meter i løpet av få sekunder. Dermed fikk han revansje fra fallet på skiathlon. I mål ropte Northug «barneskirenn» og «kæm e kongen?».

3. Da Northug feiret med svensk flagg i Gällivare

I verdenscupstafetten i Gällivare i 2012 gikk Northug for en sjelden gangs skyld ut alene i front etter en strålende 3. etappe fra Sjur Røthe. Northug vurderte muligens å vente på Hellner, slik at han kunne slå ham i spurten, men valgte denne gang en annen plan:

Northug beholdt forspranget, slik at han kunne ta et svensk flagg på oppløpet og gå med det til mål.

- Jeg håper det gjør litt ekstra vondt for svenskene. Om Sverige hadde vunnet en stafett i Norge og gått i mål med norsk flagg, hadde hadde det nok svidd litt ekstra mye, sa Northug den gang.

4. Da Northug peket nese mot Sveriges nye ankermann

I sesongdebuten i 2011/12 var Sverige i ferd med å gi opp Hellner som ankermann. Nå hadde de funnet sin egen spurtkonge, Calle Halvfarsson. Den daværende svenske unggutten viste seg som langt mer «kaxig» enn Hellner og har i det siste vært aktiv med å svare på Northugs svenskehets.

Halvfarsson uttalte han var raskere enn Northug, men det endte med en fullstendig fiasko også for ham. Halvfarsson ble endog slått av Norges tredjelag, representert ved Sjur Røthe, mens spurtkongen fra Mosvika svarte med å børste støv av armene og peke nese mot konkurrentene.

- Vi må være glad for at Calle gikk ankeretappen. Hvis han skal slå meg, må han finne en annen idrett, uttalte Northug etter utklassingsseieren.

5. Droppet å rykke, slo ut med armene

I VM-stafetten i Val di Fiemme i 2013 prøvde Halfvarsson seg på ny. Denne gang hadde han vist god form i mesterskapet og hadde nok en gang stor tro på å slå Northug i en eventuell spurt. Halfvarsson prøvde seg på et rykk i siste bakken, men Northug hadde ingen problemer med å følge og vurderte å rykke selv i den bakken.

- Jeg hadde lyst til å rykke i sistebakken, men da jeg så det var luke ned til tredjemann tenkte jeg at det svir mer å tape på oppløpet, kommenterte Northug.

I kjent stil avgjorde han på oppløpet. I kjent stil var han helt suveren i spurten, og i kjent stil vartet han opp med en spesiell gest. Denne gang slo Northug ut med armene da han rant over målstreken og sikret Norge nok et stafettgull i duell med Sverige.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media