PÅ STEIN: Alberto Contador trener til Tour de France i Hollain i Belgia. Foto: DENIS CHARLET/AFP
PÅ STEIN: Alberto Contador trener til Tour de France i Hollain i Belgia. Foto: DENIS CHARLET/AFPVis mer

Her forbereder Contador seg på Tour-brusteinen

Lite å vinne - mye å tape.

|||Belgisk brustein gir regjerende mester Alberto Contador (27) hodepine før Tour de France. Nå får den fjærlette spanjolen eksperthjelp.

Drøyt to måneder før start vet Contador at tredje etappe i årets Tour vil bli helt avgjørende for sluttstillingen — selv om det er en etappe blottet for fjell. Brusteinen gjennom Arenberg-skogen vil med stor sannsynlighet ødelegge hele Tour de France for enkelte av favorittene.

Det er nemlig skjedd før: På tredje etappe i 2004 fra Waterloo til Wasquehal. Den gang hadde Lance Armstrong (38) og laget hans tjuvtrent på brusteinsforseringen og vant til slutt hele rittet på det.

Også i 1999 fikk Armstrong fordel og tråkket inn til sin første av sju sammenlagtseirer etter at Alex Zülle veltet på brusteinen.

NitrenerNå nitrener også Contador på underlaget han normalt mestrer dårlig. Og eksperthjelp får han av den tidligere «brusteinsmester» Peter Van Petegem (40), som har vunnet brusteinsklassikerne Paris - Roubaix (2003) og Ronde Van Vlaanderen (2003 og 1999).

Den fryktede Tour-etappen går i deler av den årlige Paris - Roubaix-løypen.

- Det er en stor fordel for meg å trene i løypa sammen med en stor mester som Van Petegem. Han ga meg mange gode råd om hvordan dette skal gjøres og om hvilket utstyr som kreves. De siste to dagene har jeg lært mer om brustein enn noen gang før, sa Alberto Contador til Cyclingnews etter mestermøtet.

Alt å tapePå brustein er det lite å vinne, men alt å tape for sammenlagtfavorittene. Alt handler om å komme først inn på de såkalte paveene for å unngå velt og hindringer. Rent teknisk handler det om å tråkke så tunge gir at man «flyter» over det ujevne underlaget.

For en «fjærvekter» som Contador er nettopp det siste en utfordring.

På brusteinsetappen i 2004 syklet Thor Hushovd (32) i gul ledertrøye, men nordmannen veltet, mistet både gul og grønn trøye og fikk også han ødelagt mye av Touren det året.

Hushovd er i år blant de største favorittene til seier på brusteinsetappen mellom Wanze og Arenberg over 207 kilometer, som egner seg spesielt for profiler som Hushovd, Fabian Cancellara (29) og Tom Boonen (29).

(NTB)