PÅ GAMLE TRAKTER: Magnus Carlsen besøkte sjakklinja på NTG i Bærum ogspilte mot elevene med svært begrenset betenkningstid. Foto: Olga Dolzhikova
PÅ GAMLE TRAKTER: Magnus Carlsen besøkte sjakklinja på NTG i Bærum ogspilte mot elevene med svært begrenset betenkningstid. Foto: Olga DolzhikovaVis mer

Her forsøker Carlsen det umulige mot ni nordmenn

- En bra showgreie.

(Dagbladet): Etter superturneringsseieren i Tyskland, lader Carlsen batteriene hjemme i Norge.

Torsdag besøkte han sjakklinja på NTG i Bærum og spilte simultansjakk mot dem. 

Carlsen spilte på ni brett samtidig, mens de ni elevene spilte på ett brett hver.

Verdensmesteren fikk 15 minutters betenkningstid på hele partiet på samtlige brett, mens hver elev hadde ti minutter til rådighet.

- Klokka gjør det til en fysisk umulig oppgave for Magnus.

- Det er det som er moro i sånne simultaner, den som spiller mot alle får så dårlig tid at han taper mange partier uansett hvor dårlige motstanderne er om de holder ut lenge nok, forklarer sjakklærer ved NTG Simen Agdestein. 

Desto mer betenkningstid Magnus Carlsen får for hvert parti, desto enklere blir det.

- Det er en hårfin balanse. Trikset for elevene er å ikke gi opp selv om de har en stilling som taper. Det hjelper de andre fordi Magnus blir tvunget til å bruke mer tid på partier som egentlig er ferdige, utdyper Agdestein.

Simultansjakk er en svært populær måte i vise fram en profilert spiller på. Sjakklegender som Garry Kasparov, Anatoly Karpov og Bobby Fischer er tre av mange som har samlet folkemengder til å følge dem i simultansjakk.

Den gir flere muligheten til å sikre seg et minne for livet i møtet med en stjerne som for eksempel Magnus Carlsen.

Den norske verdenseneren har spilt simultansjakk ved flere anledninger, blant annet to ganger relatert til Norway Chess. Da var det uten betenkningstid, noe som gjør oppgaven langt mer overkommelig for verdenseneren.

- Det er en bra showgreie. Magnus hadde vunnet alle partiene ganske greit med god tid, men klokkesimultan gir alle muligheten til å vinne. Det gjør det mer spennende enn en vanlig simultan, sier Agdestein.

Carlsen var selv elev ved sjakklinja på NTG i Bærum, men han vanket i gangene deres mange år tidligere sammen med kamerater på jakt etter ny kunnskap om sjakk.

- Det er veldig stas for oss at han tar seg tid til å stikke innom. Vi har åpent hus for alle tidligere elever, og det skjer hele tiden at noen kommer innom og spiller mot elevene, forteller læreren.

Og med så begrenset betenkningstid gikk det som det måtte gå.

Verdensmesteren rakk å vinne flere partier, men måtte også tåle noen tap takket være betenkningstida. 

- Det var bare morsomt og veldig god stemning. Det er aldri en kjedelig dag hos oss, smiler Agdestein.

TRIUMF: Magnus Carlsen slo Arkadij Naiditsch i et dramatisk omspill mandag og vant superturneringa Grenke Chess Classic. Foto: Cathy Rogers
TRIUMF: Magnus Carlsen slo Arkadij Naiditsch i et dramatisk omspill mandag og vant superturneringa Grenke Chess Classic. Foto: Cathy Rogers Vis mer