Her forstår han at moren er død

Her - rett etter å ha gått Norge opp til sølv på VM-stafetten - forstår Ole Einar Bjørndalen (30) at moren Helga (70) har tapt sin tøffe kamp mot kreften.

OBERHOF (Dagbladet): Skiskytternes presseattaché, idrettsforbundets informasjonssjef Halvor Lea, ber Ole Einar om å ringe til storebroren, og Bjørndalen skjønner da hvilken beskjed som venter i den andre enden.

I går kveld bestemte Ole Einar seg likevel for å gå morgendagens jakstart. I en pressemelding sent I går kveld, sier han:

- Jeg har diskutert dette med familien min, og vi er enige om at jeg skal gå VM-fellesstarten. Mamma ville ha ønsket at jeg skulle ha fullført VM. Det vil også pappa og søsknene mine, så derfor går jeg avslutningsrennet. Det sportslige blir ikke så viktig akkurat nå, men jeg vil gjøre mitt beste for å fullføre VM på best mulig måte i denne situasjonen. Jeg ber om forståelse for at jeg ønsker å ha min personlige sorg for meg selv og sammen med familien, og derfor ikke ønsker å svare på spørsmål om min mors bortgang.

Kondolanser

Moren døde på Drammen sykehus klokka 05.00 fredag morgen. Men etter avtale med storebror Dag (33) skulle ikke Ole Einar informeres om dødsbudskapet før etter løpet dersom moren gikk bort like før en konkurranse.

Like etter fikk lagkameratene den samme beskjeden - og sølvguttene Halvard Hanevold (34), Lars Berger (24) og Egil Gjelland (30) slo ring om Bjørndalen på blomsterseremonien, etterfulgt av varme kondolanser fra konkurrenter gjennom mange år.

Ba om fred

Med dødsbudskapet i hånd gjennomførte Bjørndalen en rask internasjonal pressekonferanse hvor han gratulerte Tyskland med en fantastisk stafett, og sa at han var glad for norsk sølvmedalje før han trakk seg tilbake til løperhotellet og sin italienske forlovede Nathalie Santer (31).

De fleste mediene har i lang tid kjent til at Bjørndalens mor for et halvt års tid siden fikk diagnosen leverkreft, men har etter ønske fra Ole Einar ikke omtalt sykdommen.

- Bare idrett

I går ønsket han ikke å snakke om tapet av sin mor.

- Ole Einar har bedt om respekt for at han ikke ønsker å snakke om sine følelser rundt tapet av moren på det nåværende tidspunkt. Han er veldig klar på at det er en privat del av hans liv, sier Halvor Lea til Dagbladet.

Norges gullsjanser i stafetten forsvant da VM-debutanten Lars Berger på andre etappe måtte gå to strafferunder etter sin stående serie. Men verken han eller lagkameratene brukte mye tid på å dvele ved resultatet i går.

- Min etappe betyr ingen ting nå. Dette er tross alt bare idrett. Nå er vi bare triste, og skal støtte Ole Einar så godt vi kan, sier Lars Berger til Dagbladet.

Håper Ole blir

Av respekt for Bjørndalen avlyste skiskytternes hovedsponsor, Vital, et planlagt arrangement med utøverne i Oberhof sentrum i går ettermiddag.

Overfor Dagbladet presiserte storebror Dag i går kveld at hele familien ønsker at han fullfører VM .

- Han har full støtte fra pappa og oss søsken til å gå søndagens fellesstart. Det tror jeg mamma ville ha ønsket også, sier Dag Bjørndalen til Dagbladet.

- Påvirket Ole Einar

Moren ble innlagt siste gangen forrige torsdag, og Dag hadde med seg reise-TV på sykehuset for å se på skiskytings-VM sammen med henne.

- Vi håpet at det skulle være en fin motivasjon for henne, for helt til det siste snakket hun om å bli frisk, sier Dag Bjørndalen til Dagbladet. Landslagssjef Idland legger ikke skjul på at morens alvorlige sykdom har påvirket Bjørndalen under hele VM.

- Ole Einar er flink til å stenge ting ute, men noe så alvorlig klarer du ikke gjøre det med. I miljøet har han likevel vært en kjempefyr og bidratt som vanlig. Sykdommen har ikke vært noe tema under mesterskapet.

Valøren på stafettmedaljen var han heller ikke opptatt av i går.

- Gull eller sølv spiller mindre rolle på en dag som denne. Det er en trist dag uansett, sier Arne Idland til Dagbladet.

Helga Bjørndalen blir gravlagt hjemme på Åmot torsdag.

DØDSBUDSKAPET: En tydelig preget Ole Einar Bjørndalen får beskjed av presseattache Halvor Lea (t.h.) om å ringe hjem til storebor Dag. Da skjønner Ole Einar hva som venter. Bak, landlagslege Lars Kolsrud.
STØTTER: Familien ønsker at Ole Einar fullfører VM, sier Dag Bjørndalen.