VARSLET: Naboer i denne blokka varslet politiet om leiligheten der to mongolske jenter skal ha blitt innlosjert. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
VARSLET: Naboer i denne blokka varslet politiet om leiligheten der to mongolske jenter skal ha blitt innlosjert. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Her fryktet naboer at unge jenter ble holdt ulovlig. Politiet ringte på døra og dro igjen

Et år etter at Oslo-politiet henla etterforskningen av menneskehandel av to mongolske jenter ble det varslet om de samme personene på nytt.

(Dagbladet): Dagbladet avslørte i vår hvordan to unge jenter var blitt smuglet fra Mongolia til Norge under dekke av å være skøyteløpere. De to skal ha blitt innlosjert i en leilighet i Oslo.

Et nabopar i den aktuelle boligblokka varslet i september 2013 Oslo-politiet om mistenkelige forhold i leiligheten.

- Det var veldig mye folk inn og ut, vi tenkte at det må ha bodd altfor mange mennesker der, sier den ene naboen.

Leiligheten eies av en slektning av den straffedømte mongolske politikvinnen Munkhtsetseg Mongolbuu, som har erkjent overfor Dagbladet at hun skaffet falske visum for å smugle sin egen datter og en annen jente til Norge.

Truet på telefon

- Vi så barn der, også små barn i barnevogn. Det var unge jenter, mange menn, yngre menn, beboerne ble byttet ut hele tiden. De som bodde der var veldig sky. Jeg er helt sikker på at de som bodde der betalte husleie. Det var tilsynelatende ikke mange som bodde der lenge av gangen, vi skjønte ikke hvem som var hvem. Det var utskifting av folk og madrasser ut og inn, sier naboen.

- Husker dere konkrete episoder?

- Det er en episode som stikker seg ut, det var på våren 2013. Da sto en kvinne i en høylytt telefonsamtale midt på natta. I samtalen kom hun med trusler om at hun skulle kontakte politiet hvis ikke noe skjedde, sier den andre naboen.

- Hun snakket på engelsk, i omkring 45 minutter. Til slutt sa hun at samtalepartneren måtte gjøre som hun sa, for politiet i Norge var ikke til å tulle med.

Varslet om menneskesmugling

Noen måneder seinere hadde naboparet fått nok. Da ringte de politiet og meldte fra om at de fryktet at det foregikk menneskesmugling til leiligheten.

- I juli-august 2013 ble det plutselig tomt for folk i leiligheten. Da kom de med en svær bil med svenske skilter og lessa ut med oppussingsmaterialer. I tillegg til alle materialene var det fire-fem mongolske menn som ikke snakket verken norsk eller engelsk, sier den ene naboen.

- De sto for oppussingen, sov i leiligheten og jobbet døgnet rundt. Da vi banket på skjønte de ingenting av hva vi sa, sier naboen.

- Vi ringte politiet og ba dem ta en sjekk. Vi fortalte alt vi hadde observert, og at vi antok at det var menneskesmugling – og i hvert fall svart arbeid.

Innrømmet

Naboens varsling til politiet var omkring et år etter at politiet henla to saker som omhandlet jentene som skal ha blitt holdt i leiligheten.

Begge jentene forklarte til UNE og barnevernet at de ble smuglet til Norge, holdt ulovlig i landet og tvunget til tvangsarbeid. Den ene saken, der to navngitte personer ble anmeldt for menneskesmugling og menneskehandel, ble henlagt på bevisets stilling. Den andre etterforskningen ble henlagt som intet straffbart forhold.

Overfor Dagbladet har den straffedømte politikvinnen Munkhtsetseg Mongolbuuu innrømmet at hun deltok i smuglingen av jentene til Norge. Det samme har «Dagva» Chimeddorj, mangeårig trener for Mongolias skøytelandslag.

Politiet ringte på

Ei drøy uke etter at naboen varslet politiet hadde da også politiet oppsøkt den aktuelle leiligheten.

- Det var i slutten av september 2013. Da ringte politiet tilbake til meg, det var en ettermiddag, og sa de hadde vært der. De hadde ringt på leiligheten, men ingen hadde åpnet.

Så hørte ikke naboen mer.

Kan bli gjenopptatt

Ole Jan Rønningen, fungerende sjef for utlendingsavsnittet i Oslo-politiet, bekrefter at politiet rykket ut til den aktuelle leiligheten i september 2013, etter at naboer hadde varslet om mistanke om menneskesmugling eller svart arbeid.

- Vi ringte på, men ingen svarte. Det var stille på stedet da vi ankom, sier Rønningen til Dagbladet.

- De vi snakket med på stedet hadde heller ingen kjennskap til dette.

Politiet avventer nå hvorvidt de to menneskesmuglingssakene skal gjenopptas etter Dagbladets avsløringer.

- Det er opp til riksadvokat og statsadvokat å avgjøre, sier Rønningen.

Nekter skyld

Den norskmongolske kvinnen som eier den aktuelle leiligheten sier hun ikke har noen som helst kjennskap til at det skal ha foregått ureglementert aktivitet i leiligheten.

- Hele denne saken er en stor belastning for meg og min familie. Jeg har ikke noe med dette å gjøre. At slektningen min har erkjent å ha skaffet visum til disse jentene har ikke noe med meg å gjøre. Det har ikke skjedd noe galt i denne leiligheten, sier hun til Dagbladet.

- Angående de som var og pusset opp leiligheten var det arbeidere som kom fra Sverige. De jobbet for et svensk firma. Dette skjedde privat. Jeg betalte det svenske firmaet, sier hun.

Hun husker ikke hva det aktuelle firmaet het.