Her går Bjørndalen i mål til personlig versting-rekord

- Nå er jeg nok nede i kjelleren igjen.

BARE SORGEN: Ole Einar Bjørndalen er inne i ei blindgate han ikke kommer seg ut av. Fem tilleggsminutter i dag, og middels fart i sporet, resulterte i veteranens svakeste mesterskapsplassering noensinne. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
BARE SORGEN: Ole Einar Bjørndalen er inne i ei blindgate han ikke kommer seg ut av. Fem tilleggsminutter i dag, og middels fart i sporet, resulterte i veteranens svakeste mesterskapsplassering noensinne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

RUHPOLDING (Dagbladet): Etter enda en fiasko på jaktstarten søndag tok Ole Einar Bjørndalen samling i bånn. 

Det hjalp ingenting. 

I stedet gikk det fra vondt til verre for 38-åringen, som var svakest av de fem nordmennene og helt nede på en 47. plass. Ifølge NTB er det hans verste mesterskapsplassering noensinne. 

- Det er krevende
Bjørndalen skjøt på seg hele fem tilleggsminutter (1+1+2+1), og på tolv skyteserier i dette VM har han til gode å skyte fullt hus. Til sammen har han bommet 14 ganger, noe som gir en treffprosent på 72. 

Det siste han hadde lyst til var trolig å forklare seg til pressen om enda en skytefadese. Men på det området gjorde i hvert fall Bjørndalen jobben - selv om han var knappere enn til vanlig. 

- Jeg er veldig klar over hva jeg skal gjøre, men så får jeg det ikke til å flyte. Det blir stang ut i stedet for stang inn. Det er krevende. Jeg klarte ikke å gjennomføre det jeg skulle, sier han. 

- Går det på selvtilliten løs? 

- Jeg føler ikke at jeg har herpet selvtillit, egentlig. Jeg jobber hardt, men det flyter liksom ikke. Jeg veit det skal funke om jeg gjør de rette tingene, men jeg gjør tydeligvis ikke det rette. 

Ikke i nærheten
Bjørndalen forsøkte å ta grep etter fem ekstraskudd på mix-stafetten, 21 .plass på sprinten og 27. plass på jaktstarten. Han gjorde blant annet slik Ola Lunde anbefalte, og låste geværet inn i skapet, i håp om å få mer overskudd på skytebanen. I tillegg gjorde han en mindre endring han ikke vil røpe, og brukte timer på telefonen sammen med noen samtalepartnere han stoler på. 

- Etter noen bra samtaler fikk jeg jævla trua igjen. Du må ordentlig ned i kjelleren for å komme opp igjen, og det ser ut som jeg har vært et godt stykke nede nå, fortalte han Dagbladet i går. 

Nå er han på vei ned i kjelleren igjen. 

- Ja, jeg er nok det, sier han til Dagbladet. 

- Jeg var veldig på hugget før løpet i dag og motivert for å gjøre et godt løp, men jeg er ikke i nærheten. 

- Famler du i blinde?

- Jeg jobber kanskje litt for mye, jeg må prøve å slappe av litt mer. Jeg forberedte meg veldig godt til løpet i dag, men var ikke i nærheten, sier Bjørndalen. 

Fredagens stafett og fellesstarten på søndag er det som gjenstår av VM. Det virker lite sannsynlig at Bjørndalen skal oppnå målet om stafettgull og individuell medalje.

PS! Den norske innsatsen på dagens distanse var den svakeste på 11 år. Man må tilbake til normaldistansen i Pokljuka-VM i 2001 for å finne verre enn Emil Hegle Svendsens åttendeplass. Da ble Bjørndalen beste norske på 10.-plass, og medaljefangsten blant herreløperne var den gang en bronse og tre sølv, ifølge NTB.