Her går det galt - fryktelig galt

Stygg ulykke i Indycar.

15 biler var involvert ulykken som skjedde i gårsdagens sesongavslutning i indycar.

Flere biler fløy gjennom lufta etter sammenstøtet, og verst gikk det utover Indianapolis 500-vinneren Dan Wheldon, som stilte i søndagens løp for å jakte på en seiersbonus på fem millioner dollar.

Traff autovernet Engelskmannens bil ble sendt i en bue over en annen bil og traff autovernet. Han ble fløyet til sykehus i helikopter, men livet sto ikke til å redde.

33-åringen etterlater seg kona Susie og to sønner.

- Ting skjer i denne type racing. Det er så nært. Ikke noe rom for feil. Jeg var nær fronten av hva som forårsaket alt dette, og jeg er ikke begeistret for det. Men på dette tidspunktet, er det uvesentlig hvem som har skylda, sier Wade Cunningham, som kjørte en av bilene.

- Vi kommer til å savne ham. Alle i indycar døde litt i dag, sa teameier Chip Ganassi, en av Wheldons tidligere arbeidsgivere.

Canadieren Paul Tracy, som også var involvert i ulykken, sa at flere leger jobbet med Wheldon, og at det så ille ut.

- Helt forferdelig. Det må være 20 leger der inne med ham, sa Tracy.

Wheldon kom bakfra og kjørte på bakhjulet til Tracy, som bremset for å unngå ulykken.

— Jeg har aldri sett noe lignende, og jeg er veldig bekymret for Dan, sa Danica Patrick, som skulle kjøre sitt siste indycarløp før hun bytter til NASCAR.

Flere biler fløy gjennom lufta etter sammenstøtet, og verst gikk det ut over engelske Wheldon, vinneren av årets Indianapolis 500. Foto: Robert Laberge/Getty Images/AFP
Flere biler fløy gjennom lufta etter sammenstøtet, og verst gikk det ut over engelske Wheldon, vinneren av årets Indianapolis 500. Foto: Robert Laberge/Getty Images/AFP Vis mer

Det er ikke meldt om andre alvorlige skader, men Pippa Mann var ustø på beina da hun ble hjulpet inn i en ambulanse etter ulykken. Også J.R. Hildebrandt ble sendt til sykehus.

Uhellet skjedde i annen sving på 12. runde i løpet i Las Vegas.

Bonusjakt Wheldon skulle egentlig ikke vært med i løpet. Han mistet plassen i Panther Racing-stallen til Hildebrand ved sesongstart, og han fant intet annet lag som ville satse på ham.

Han greide å få i stand en avtale med Herta Autosport om deltakelse i Indianapolis 500 i mai, og han vant løpet på dramatisk vis da Hildebrandt krasjet i siste sving og Wheldon suste forbi.

Selv etter det fikk han ikke til noen avtale for resten av sesongen, og de siste månedene har han vært TV-kommentator og testfører for Herta Autosport. Så lovet indycarsjefen Randy Bernard 5 millioner dollar i belønning dersom noen som ikke er fast indycarfører ble med i sesongavslutningen i Las Vegas og vant.

Selv om Wheldon, med 14 seirer på merittlista, ikke var den type outsider Bernard tenkte på, sto indycarsjefen ved sitt løfte da Sam Schmidt-laget tilbød Wheldon plass. Betingelsen var at Wheldon startet bakerst i feltet, men han hadde kjørt seg raskt opp fra start — langt nok til å bli dratt inn i massekrasjen som krevde livet hans.

Avlyst - IndyCar er svært lei for å melde at Dan Wheldon er død av skader det ikke var mulig å overleve, sa Bernard søndag kveld.

— Våre tanker og bønner går til hans familie.

Det er første dødsfall i indycar siden Paul Dana døde under treningskjøring i 2006. Søndagens løp ble avlyst etter dødsfallet, men det ble besluttet at førerne skulle kjøre fem runder til Wheldons ære.

Med avlysningen mistet Will Power sin sjanse til å innhente skotten Dario Franchitti og bli sammenlagtvinner.

Power satt stille i bilen sin lenge etter krasjen, og han ble senere sendt til sykehus for en sjekk etter å ha klaget over smerter i ryggen.

Franchitti er mester for tredje gang på rad, og for fjerde gang totalt. Han gråt åpenlyst mens han gjorde seg klar for æresrundene.

— Allerede i de fem første rundene så jeg at folk gjorde sinnssyke ting. Jeg liker å kjøre hardt, men ikke slik som dette. Dere så hva som skjedde, en liten feil av en eller annen, sa han.

34 biler var påmeldt, en flere enn i årets Indianapolis 500, som går på en større bane. Flere førere hadde på forhånd uttrykt bekymring for at farten var veldig høy på banen i Las Vegas.

— Jeg har aldri sett noe lignende. Det så ut som en krigsscene, eller noe fra Terminator-filmene, sa Ryan Briscoe om vrakrestene som fylte banen etter krasjen.

(NTB)

Uhellet skjedde i annen sving på 12. runde i løpet i Las Vegas.  Foto: Robert Laberge/Getty Images/AFP
Uhellet skjedde i annen sving på 12. runde i løpet i Las Vegas. Foto: Robert Laberge/Getty Images/AFP Vis mer