Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her går Italia av hengslene

Italia er i VM-finalen. - Etter alt vi har lidd, er jeg utrolig glad, sier Lippi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyskland - Italia 0-0, 0-2 etter ekstraomganger.

(Dagbladet.no): Jürgen Klinsmann mislyktes i å føre Tyskland til deres fjerde VM-tittel. Tyskerne hadde spilt 15 kamper uten å tape på favorittbanen i Dortmund, men i kveld ble statistikken knust av et heroisk kjempende Italia.

Da Fabio Grosso og Alessandro Del Piero scoret hver sin gang i slutten av andre ekstraomgang, sørget de ikke bare for italiensk VM-finale - de sørget for litt fotballferdighet også.

- Etter alt vi har lidd, er jeg utrolig glad, sier landslagssjef Marcello Lippi.

- Vi har drømt lenge om dette, og det er en utrolig tilfredsstillelse å ha klart det. Disse guttene er helt spesielle. Helt fantastisk, sier han.

De aller fleste hadde innstilt seg på at semifinalen mellom Tyskland og Italia skulle avgjøres på straffer. Nettopp det var italiernes store skrekkscenario på forhånd mot straffeekspertene fra Tyskland - bortsett fra hos Marcello Lippo, da.

- Hadde det blitt straffekonk, ville vi overlevd den også. Det ville vært urettferdig om vi ikke hadde vunnet denne kampen. Vi fortjente å vinne. Ingen kan være uenig i det.

- Vi var litt bedre enn Tyskland. Ikke så mye, men litt, sier han.

JUBLET VILT: Her har Grosso nettopp gitt Italia ledelsen ett minutt før siste ekstraomgang er over, og Del Piero deltar i feiringen.
JUBLET VILT: Her har Grosso nettopp gitt Italia ledelsen ett minutt før siste ekstraomgang er over, og Del Piero deltar i feiringen. Vis mer

Vakkert

Bare ett minutt gjensto av ekstraomgangene da Andrea Pirlo tvang Jens Lehmann til å gi corner på en suser av et skudd. Corneren havnet til slutt i beina på Pirlo i returrommet. Milan-spilleren beholdt roen, og pirket ballen frekt til Fabio Grosso, som skjøt på direkten med venstrebeinet fra 10 meter.

Ballen skrudde nydelig utenfor Lehmanns rekkevidde og helt inne ved stanga.

Grosso og lagkameratene gikk fullstendig av skaftet, men Italia skulle få enda mer å juble for.

Da tyskerne kastet alt framover i et desperat forsøk på utlikning, kontret Italia.

Gilardino holdt iskaldt på ballen, og slapp ballen til Del Piero i akkurat rette øyeblikk. Del Piero var minst like iskald da han vakkert skrudde ballen i lengste kryss alene med Lehmann.

Dermed er Italia i sin sjette VM-finale, hvor de møter vinneren av Frankrike og Portugal. 

De tyske spillerne ble liggende sønderknuste på gressmatta, men har uansett spilt seg inn i tyskernes hjerter.

image: Her går Italia av hengslene

Hele stadion brølte «Deutschland, Deutscland» etter tapet, før de gikk over til å hylle mannen som var nasjonens mest utskjelte før VM, som tappert forsøkte å trøste spillerne sine.

«Jürgen Klinsmann, Jürgen Klinsmann», gjallet det.

- Hver gang man taper er det vanskelig å takle, men alle kan være stolte av dette laget. Vi er fryktelig skuffet, men jeg må få gi laget mitt honnør. Det er et svært ungt lag som viste stor lagånd og som gjorde hele nasjonen stolt, sier Klinsmann.

- Det er bittert å tape på den måten, legger venstrebackkomet Phillip Lahm til.

Italia best

Mange hadde kanskje forventet et kynisk og defensivt orientert Italia fra start. Det hadde nok Tyskland også - for de ble tydelig overrumplet da italienerne satte press på dem fra første spark.

Etter 17 minutter viste Francesco Totti hvorfor han er VMs assistkonge. Med sitt overlegne hovmesterblikk så han Perrotta komme på gjennomløp og slo ballen i akkurat rette sekund. Perrotta fikk ballen litt for langt foran seg i det han skulle avslutte, og Lehmann hadde få problemer med å stanse det løse skuddet.

Det ga Italia blod på tann, og i løpet av det neste kvarteret var både Materazzi og Toni nære å gi «Azzuri» ledelsen.

Tyskland var rystet, men kom bedre med mot slutten av omgangen.

Hvorfor Bernd Schneider bare har scoret ett mål på 70 landskamper skjønte vi ti minutter før pause. Han fikk en gylden mulighet til å gi tyskerne en ufortjent ledelse 10 minutter før pause, men klinte ballen over tverliggeren fra fin posisjon inne i boksen.

Alvoret preget spillerne mer i 2. omgang.

Dommertabbe

Italia våget ikke lenger like mye og slapp Tyskland inn i kampen.

Det kunne straffet seg etter 62 minutter.

Lukas Podolski vendte vekk Materazzi og skjøt fra 6-7 meter. Buffon bokset ballen ut i feltet, hvor Friedrich måkte ballen over.

Stort mer skjedde ikke før dommer Benito Archundia Tellez gjorde en gedigen brøler 10 minutter før slutt.

Fabio Cannavaro klatret litt på ryggen til Lukas Podolski en meter innenfor 16-meteren. Dommeren valgte å blåse - men ga utrolig nok Tyskland frispark en meter utenfor 16-meteren.

Man kan alltids diskutere om Cannavaro gjorde noe galt eller ei, men når dommeren først hadde blåst virket avgjørelsen som et krampaktig forsøk på å redde sitt eget skinn.

Ballack måkte frisparket langt over, og stort mer skjedde ikke før ekstraomgangene.

Der sjokkåpnet imidlertid Italia med å sette to skudd i aliminiumen i løpet av de to første minuttene.

Først Gilardino, så Zambrotta - men det virket å være de forspilte sjansers kamp for Italia. 

Helt til Grosso skjøt dem til himmels. 

• Din mening: Går Italia helt til topps?  

<B>KNUST:</B> Tyskerne gråt i strie strømmer etter at drømmen om VM-finale ble knust - her innbytter David Odonkor.
<B>SJANSELØS:</B> Jens Lehmann forsøker å strekke seg etter Fabio Grossos skudd, men er sjanseløs.