FIKSET FAMILIENS FØRSTE MEDALJE: Mens Emil Jönsson sviktet så det holdt på sprinten, leverte han varene etter at kjæresten Anna Haag hadde tatt sølv på gårsdagens 15-kilometer. Foto: Arnt E. Folvik
FIKSET FAMILIENS FØRSTE MEDALJE: Mens Emil Jönsson sviktet så det holdt på sprinten, leverte han varene etter at kjæresten Anna Haag hadde tatt sølv på gårsdagens 15-kilometer. Foto: Arnt E. FolvikVis mer

Her går spurttapet for Northug i glemmeboka

Men Jönsson synes synd på Steira.

|||WHISTLER (Dagbladet): Emil Jönsson greide ikke å innfri favorittstempelet på herresprinten, og led et sviende nederlag mot Petter Northug og Ola Vigen Hattestad i semifinalen.

Det gikk langt bedre for kjæresten Anna Haag under gårsdagens 15-kilometer.

Den svenske jenta spurtet inn til sølv bak Marit Bjørgen på et vis som gjorde Jönsson stolt - og sølvmedaljen var en perfekt kompensasjon for medaljen han aldri fikk på onsdag.

- Dette var bra for familien. Helt nydelig, herlig av Anna, jublet Jönsson mens han ventet på kjæresten utenfor dopingkontrollen.

- Hun spurtet bra?

- Visst gjorde hun det. Pokker heller! Hun gjorde det fantastisk bra inne på stadion, som vi pratet om. Hun kom først inn i den siste kurven og fikk et veldig godt utgangspunkt. Jeg vet ikke hvor hun fikk kreftene fra. Men deilig at hun holdt unna, sier Jönsson.

- 100 prosent Annas fortjeneste
Da Jönsson måtte gi tapt for de to nordmennene var han på etterskudd rundt den siste svingen, ble sperret inne og kom aldri i posisjon til å angripe. 

- Hadde hun lært av det som skjedde med deg?

SVENSK LYKKE: Frykt for basiller legges til side når kjæresten tar OL-sølv. Foto: Arnt E. Folvik
SVENSK LYKKE: Frykt for basiller legges til side når kjæresten tar OL-sølv. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

- Nei. Vi går gjennom banen sammen, men Anna måtte orke. Det spiller ingen rolle om jeg sier at hun må ta kommandoen i den siste svingen, hun må ha kreftene til det. Det er 100 prosent Annas fortjeneste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Synd på Steira
Samtidig som Jönsson var lykkelig på kjærestens vegne, hadde han også vondt av Kristin Størmer Steira, som tapte bronsemedaljen på bitreste vis.

Han synes ikke en eventuell norsk protest til appellutvalget har noe for seg, men synes arrangøren bør gremmes over tabben med resultattavla.

- Om Kowalczyk tok noen skøytetak i klassiskdelen påvirker det ikke løpet eller spurten. Men jeg synes synd på Steira. Målfotoet lyver ikke, men det er synd at de roper ut feil bronsevinner. Huff. Hvor mange ganger har hun blitt nummer fire nå? spør han.

Vil ha norsk/svensk samarbeid
Selv har han kommet over den verste skuffelsen over å ikke engang komme til finalen på sprinten. Nå ser han fram til lagsprinten - der han etter beste evne forsøker å karakterisere Sverige som en outsider.

- Etter det siste løpet er Russland favoritt, de ser veldig sterke ut. Det gjør Norge også. Det er de to, med Russland på topp.

- Ser du på Sverige som en outsider?

- Vi er absolutt ikke noen favoritt slik det har gått her, og ut fra hvordan Russland og Norge har gått. Vi får stå utenfor, men skal absolutt kjempe om det.

Overfor svenske aviser antydet han i går at det kan være lurt av både Norge og Sverige å inngå en uformell allianse mot Russland.

- Hvordan skal dere i så fall gjøre det?

- Det er veldig vanskelig å vite. Vi får se hva vi kan gjøre, for eksempel må vi ikke slippe dem for langt foran. Om vi begge ligger og skuler på hverandre kan det bli 30 meter opp til Russland, og da er det kjørt. Vi får snakke sammen, sier han til Dagbladet.

Ikke provosert av Petter
Jönsson bærer altså ikke noe nag til de norske løperne eller trenerne, selv om det har vært enkelte harde uttalelser fra norsk hold etter onsdagens sprint. Trener Ulf Morten Aune mente Jönsson beviste at han ikke har nervene til å lykkes i et mesterskap, mens Northug i sedvanlig adrenalinrus antydet at det var like greit av svensken å legge opp.

FORESLÅR SVENSK/NORSK SAMARBEID: Jönsson vil gjerne samarbeide med Norge for å få has på Russland. Foto: EPA/DANIEL DAL ZENNARO
FORESLÅR SVENSK/NORSK SAMARBEID: Jönsson vil gjerne samarbeide med Norge for å få has på Russland. Foto: EPA/DANIEL DAL ZENNARO Vis mer

- Er det sånn at dere kjenner Petter som type og skjønner at det bare er å trekke litt på skuldrene av det?

- Ja, det er litt sånn. Jeg har ikke hørt så mye av hva han har sagt, men det er bare litt moro.

- Hva sier du til påstanden om at nervene dine ikke holder?

- Nei, jeg vet ikke hvor han tar det fra. Jeg kan ha en dårlig dag, sånn er det bare. Det er hardt press i hvert eneste verdenscupløp jeg deltar i også. Jeg kan ikke ha 365 gode dager. Dessverre hadde jeg en dårlig dag nå.

- Er du aktuell for fjerdeetappen på den vanlige stafetten?

- Vi får se.

- Du har uttalt at drømmen er å komme sammen ut på oppløpet med Petter?

- Ja, det hadde vært veldig morsomt. Vi får se hva som skjer, sier Jönsson lurt til Dagbladet.

IKKE SUR PÅ PETTER: Jönsson synes bare det er moro at Petter slenger litt med leppa. Foto: REUTERS/Mike Segar
IKKE SUR PÅ PETTER: Jönsson synes bare det er moro at Petter slenger litt med leppa. Foto: REUTERS/Mike Segar Vis mer