Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sergej Ustjugov og Sotsji

Her går Ustjugov i Sotsji:
- Utesteng hele Russland

Hva skjedde med Sergej Ustjugov i Sotsji?

SOTSJI-SKANDALEN: Stort sett alle de russiske utøverne som deltok i Sotsji har blitt utestengt fra OL i Pyeongchang. Sergej Ustjugov har lenge vært et unntak, men nå ryker trolig OL også for ham. Her går han OL-sprinten i ryggen til Ola Vigen Hattestad og Anders Gløersen. Foto: AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
SOTSJI-SKANDALEN: Stort sett alle de russiske utøverne som deltok i Sotsji har blitt utestengt fra OL i Pyeongchang. Sergej Ustjugov har lenge vært et unntak, men nå ryker trolig OL også for ham. Her går han OL-sprinten i ryggen til Ola Vigen Hattestad og Anders Gløersen. Foto: AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De fleste langrennsinteresserte håper nok at Sergej Ustjugov er å se på startstrek i vinter-OL i Pyeongchang. Det gir internasjonal langrenn utvilsomt en ekstra dimensjon å få med forrige sesongs VM-konge i maktkampen mot Johannes Høsflot Klæbo.

Men nå ser det ut som at OL ryker for langrennsstjerna, all den tid russeren ikke står på IOC-lista over rene utøvere som har fått klarsignal til å delta i vinter-OL i Pyeongchang.

- Ustjugov har aldri vært navngitt i McLaren-rapporten, men må inviteres på særskilte vilkår, siden påmeldingsorganet russisk olympisk komité er suspendert, opplyste IOC til Dagbladet forrige uke.

Kilder Dagbladet har snakket med, har spekulert på at langrennsstjerna aldri ble dopingtestet etter den ene distansen han gikk i Sotsji. Det kunne i så fall ha blitt Ustjugovs redning, all den tid man ikke kan manipulere en prøve som ikke finnes. Dette er imidlertid ikke bekreftet.

- Stemmer det at Ustjugov aldri ble dopingtestet i Sotsji?

- Det kan vi ikke kommentere av hensyn til utøverens rettigheter, sier IOC til Dagbladet.

ifølge Ustjugovs trener Markus Cramer ble langrennsstjerna tester fire ganger i Sotsji. Det sier tyskeren til Dagbladet.

25-åringen med ekstremferdighetene i skisporet har aldri blitt nevnt i McLaren-rapporten i motsetning til den eldre generasjonen med Aleksandr Legkov, Maksim Vylegzjanin, Jevgenij Belov og Aleksej Pethukov i spissen.

HERJET: Sergej Ustjugov ble VM-kongen i Lahti og snøt blant annet Martin Johnsrud Sundby for gullet på tremila. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HERJET: Sergej Ustjugov ble VM-kongen i Lahti og snøt blant annet Martin Johnsrud Sundby for gullet på tremila. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Kriukov-saken

Ustjugov har hele tiden gått fri, all den tid han har vært en del av den nye, unge russiske generasjonen.

- Jeg vet at jeg er ren, og blir sint av å se hvordan mine lagkamerater blir behandlet og at de ikke får konkurrere, sa Ustjugov til Dagbladet forrige vinter.

Men da Nikita Kriukov ble dratt inn i skandalen og utestengt fra OL også han, var det en klar vending i denne saken.

Kriukov har hele tiden vært symbolet på den nye russiske generasjonen som har tatt et oppgjør med tidligere dopinghistorikk i det russiske laget. Sprintesset som ble olympisk mester i Vancouver og verdensmester to ganger i Val di Fiemme og i Lahti, gikk bare sprinten i OL i 2014, men hevdet seg ikke i toppen.

Da plutselig hans navn ble dratt opp av hatten i den russiske dopingskandalen over OL-utestengte utøvere, var det et stort varsko og en rød alarm for lagkompis Sergej Ustjugov, som vant gull på lagsprinten sammen med Kriukov i Lahti-VM i fjor.

Ustjugov var en del av skandaleregimet

I skyggen av Legkov, Vylegzjanin og co., var det kanskje ikke alle som fikk med seg at Ustjugov deltok i Sotsji, men det gjorde altså supertalentet.

Og det daværende supertalentet gikk raskt i vinterlekene på hjemmebane.

Ustjugov hadde den nest beste tiden i sprintprologen, bare slått av Ola Vigen Hattestad, og ble til slutt nr. 5 i sprintfinalen i OL i Sotsji.

Det betyr at 25-åringen var en del av det russiske regimet med ledere som oppfordret til doping og hvor dopingtestene under de olympiske lekene ble manipulert og byttet ut.

- Ja, Ustjugov har jo vært en del av den generasjonen som har blitt styrt av et dopingvennlig regime. Vi vet ikke om Ustjugov har dopet seg og det finnes ingen bevis mot ham, men vi vet samtidig at det nasjonale antidopingbyrået i Russland ikke har fungert. Derfor vil han alltid leve med mistanken, sier antidopingekspert Mads Kaggestad til Dagbladet.

Trener Markus Cramer har forsvart Legkov, Ustjugov og hans elever ved å påpeke at de hele tiden dopingtestes av internasjonale, uavhengige antidopingbyrå, uten å ha avgitt positive prøver.

- Hva tenker du om russernes argument?

- Å frikjenne seg med å vise til internasjonale tester i konkurranse, kjøper jeg ikke. Det viktigste i antidopingarbeidet er det nasjonale testregime, som tester utøverne utenfor konkurranse og følger med på blodpass. Problemet er at det russiske antidopingbyrået beskyttere de russiske utøverne. For å si det sånn: Jeg tror ikke Therese Johaug hadde blitt tatt av det russiske antidopingbyrået om hun var russisk, sier Kaggestad.

- Problemet er at det er utenfor konkurranse utøverne doper seg. Det er da det er viktigst, for det er da man bygger seg opp. Og når russerne da har beskyttet egne utøvere som har testet positivt, har det vært fritt fram for alle som har vært en del av systemet. Det inkluderer Ustjugov og de yngre utøverne.

Ble aldri dopingtestet?

Så hvordan skulle Sergej Ustjugov da klare å bli bevise at han var ren, så lenge han deltok i Sotsji og alt hva det inkluderte?

En teori har vært at langrennsstjerna aldri var blant de som dopingtestet etter sprinten i Sotsji og at han da aldri ble involvert i manipuleringsregime.

Det benekter trener Markus Cramer. Mads Kaggestad mener det uansett ikke er avgjørende i denne saken.

- Det er i så fall merkelig om Ustjugov ikke ble testet i Sotsji, men uansett kan man ikke bare se på OL i Sotsji isolert. Vi må jo se på helheten og det som skjedde i forkant og Russlands systematiserte dopingregime. Hele nasjonen har brutt reglene og burde bli utestengt. I stedet blir det en håpløs suppe når de bare skal velge ut enkeltutøvere som blir utestengt, sier Kaggestad til Dagbladet.

Budskapet hans er klart:

- Sotsji er bare en liten del av det russiske statsstyrte dopingregimet. Det IOC burde gjøre, er å utestenge hele Russland. De beskyttet egne utøvere og hadde et antidopingbyrå som ikke fungerte. Da er det rart at det er mulig å likevel få delta i OL, mener 40-åringen.

- Det viser at alt pratet om nulltoleranse for doping ikke gjelder. Det er bare nulltoleranse fram til det blir for vanskelig, fordi Russland er altfor store til å utestenge kollektivt. En mindre nasjon med samme dopingregime ville ha blitt utestengt. Idretten har mistet all kontroll og bryter egne prinsipper.

Kan dope seg i barndommen

Spørsmålet er hvor IOC skal sette grensa når de skal godkjenne hvilke russiske utøvere som får delta i vinter-OL i Pyeongchang.

Mange mener at det er riktig å la de yngste som aldri deltok i Sotsji, eksempelvis vidunderbarnet Aleksander Bolsjunov, få en sjanse i OL i Sør-Korea.

- Jeg forstår de som mener det, men vi vet ikke om antidopingbyrået i Russland er oppe og går nå heller. Vi får håpe det. Jeg hørte at rundt 30 prosent av de russiske utøverne forsvant fra et idrettsstevne nylig da de hørte at det var dopingkontrollører på plass. Det er dessverre en kultur som er vanskelig å endre, sier Kaggestad.

- Kan vi frikjenne de yngre, russiske løperne som aldri deltok i Sotsji?

- De har også vokst opp med dette systemet. Det betyr ikke at de har dopet seg, men det betyr at de har vært under et system hvor de trolig har blitt oppfordret til doping og hvor de ikke har blitt kontrollert av et nasjonalt testregime, sier den tidligere proffsyklisten.

Problemet er at det ikke er nok å stole på dopingtestene fra internasjonale, uavhengige antidopingbyrå i konkurranse, hvis russerne kan dope seg fritt utenfor konkurranse i oppbyggingsfasen.

- Hvor tidlig i karrieren kan man starte å bygge seg opp med eksempelvis steroider?

- I teorien kan man begynne når som helst; det avhenger av hvor kyniske foreldrene og trenerne her. Hvis man tar steroider i ung alder før man er innenfor et testregime, kan man ha en langtidseffekt av det. Musklene glemmer aldri. Men det betyr ikke at jeg sier at unge russere gjør dette. Det vet vi ingenting om, sier Kaggestad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!