Therese Johaug skadet håndleddet

Her gikk det galt

Therese Johaug (32) forteller at det var en tabbe som gjorde at hun ble skadet under VM-tremila. Nå er hun helt frisk igjen.

SUSTE INN TIL SEIER: Therese Johaug hadde tid til å smile underveis i VM-tremila, men feil størrelse på reimene ga henne problemer i etterkant. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SUSTE INN TIL SEIER: Therese Johaug hadde tid til å smile underveis i VM-tremila, men feil størrelse på reimene ga henne problemer i etterkant. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HAFJELL (Dagbladet): Therese Johaug avsluttet VM med en maktdemonstrasjon på tremila.

Fra utsida så det ut som et perfekt løp. 32-åringen fra Dalsbygda takket tidlig for følge til konkurrentene, hadde tid til å synge D.D.E. og Dovregubbens hall underveis før hun suste i ensom majestet over målstreken.

Men.

Før konkurransen tok Johaug et skjebnesvangert valg som gjorde at hun mistet den siste verdenscuphelga og 2-3 uker med trening.

SYNGER: Therese Johaug fortalte til Dagbladet at hun sang underveis. Her ser du det. Video: Ljosland Vis mer

Skadet

Etter at VM-røyken hadde lagt seg dro landslaget videre til Engadin for å avslutte verdenscupen. Johaug var med på bussen, men før første renn kom det en pressemelding om at hun hadde pådratt seg en betennelse i håndleddet.

Der og da kom beskjeden om at Johaug kunne ha gått, men at de valgte å spare armen for å være på den sikre siden.

Det varme været, tynne hansker og en ny reim fikk «skylda.»

Her gikk det galt

Forrige helg var Johaug tilbake i skisporet for å gå Janteloppet. Der fortalte hun at det tok tid før armen ble ordentlig god igjen.

Johaug brukte bare en stav på de første treningsøktene etter at hun kom tilbake fra Mellom-Europa, men har kommet seg igjen nå.

- Armen er bra nå, men det tok nesten tre uker før den ble bra igjen. Det var kanskje to og en halv uke, sier Johaug til Dagbladet.

I AKSJON: Therese Johaug under VM-tremila. Foto: Bjørn Langsem
I AKSJON: Therese Johaug under VM-tremila. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Hva var det som skjedde, egentlig?

- Jeg gikk med litt for store hemper på tremila. Jeg strammet dem veldig før jeg startet. Da har det sikkert vært en liten irritasjon der som satt seg. Når du går tremil og jobber i nesten halvannen time så ble det nok litt for stor belastning for armen, sier Johaug.

Hun fortsetter:

- Det var bare at jeg gikk med nye hemper. Jeg tok medium hemper, selv om jeg skulle hatt small. Det var fullt og helt min egen skyld. Jeg tenkte ikke så langt, for å være helt ærlig.

Må i høyden

Heldigvis har Johaug god tid til å komme seg før neste sesong. Den starter offisielt 1. mai, og i løpet av sommeren skal utøverne på samlinger både inn i inn- og utland.

Høydetrening blir en viktig nøkkel for Dalsbygda-ekspressen, men det kan corona sette en stopper for. Treningen i tynn luft har vært en viktig gulloppskrift i mange år, og selv om hun viste under VM i Oberstdorf at hun kan finne toppformen også uten å samle høydedager, blir det helt spesielt før OL i Beijing.

I Oberstdorf gikk utøverne på rundt 850 meters høyde. I Kina venter 1700 høydemeter. Johaug gjorde det klart før VM at hun var nødt til å være mye i høyden før neste sesong.

- Det er viktig at du får høydedøgn, men jeg har ikke tenkt på et spesielt antall. Men jeg føler at jeg må komme i gang med et høydeopphold i juni for at det skal være mest mulig optimalt til OL, forklarer Johaug.

FORNØYDE: Therese Johaug og Heidi Weng var godt fornøyde med dobbelt norsk på tremila i ski-VM. Video: Løkås / Haarstad Vis mer

- Uaktuelt per dags dato

Den første planlagte samlingen med laget skulle egentlig foregå over to uker i italienske Livigno og Seiser Alm i nettopp juni, men den planen har allerede fått seg en skudd i baugen.

- Per dags dato har vi fått beskjed om at det var uaktuelt å reise, sier Johaug til Dagbladet.

- Av hvem?

- Det er av ledelsen (i Skiforbundet, og er på grunn av corona. Så kan det selvfølgelig se helt annerledes ut i juni.

I tillegg til høydesamlingen i Italia i juni har det norske kvinnelaget planlagt en høydesamling i overgangen august og september og mot slutten av oktober. Johaug har tidligere også vært mye i høyden på eget initiativ, og sier at det kanskje blir aktuelt i år også:

- Det er mulig at jeg kommer til å gjøre det. Det som er vanskelig er å planlegge langt fram i tid nå med tanke på pandemien, du må bare ta det litt som det kommer. Du må se an smittetrenden generelt i Europa.

Fortsatt planen

Kvinnetrener Ole Morten Iversen sier at høydeoppholdet i Italia i juni fortsatt er plan A, men forteller også at Skiforbundet jobber med plan B, C, D og minst noen bokstaver til.

- Den ligger på planen, men det er usikkert. Vi kunne ikke ha dratt slik situasjonen er i dag, men vi kan kanskje dra 15. juni.

- Når må dere ta en endelig avgjørelse?

- Så tidlig som mulig, men vi er opptatt av å bestemme oss før 1. juni. Det handler om smittevern og regler. Kommer vi inn i landet? Må vi i karantenehotell i etterkant? Så lenge det er uavklart, drar vi ikke, forteller Iversen.

KVINNETRENER: Ole Morten Iversen.
KVINNETRENER: Ole Morten Iversen. Vis mer

- Johaug sier at det optimale for henne hadde vært å gjennomføre?

- Ja, det er jeg enig i. Spesielt siden vi mistet høydesamlinger i fjor. Therese og flere av de eldre på laget har trent mye i høyde før, og er kanskje de som egentlig trenger samlingen i juni minst, samtidig som det er de som ønsker den mest. Vi mener at flere andre trenger det mer, for å få påfyll av erfaring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer