Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her gir Moa Norge en perfekt start på EM-kvaliken

Norge reiste seg etter skrekkelig 1. omgang.

MATCHVINNER: 
Mohammed Abdellaoue jubler for sin scoring i EM-kvalifiseringskampen mellom Island og Norge på Laugardalsvöllur i Reykjavik fredag.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
MATCHVINNER: Mohammed Abdellaoue jubler for sin scoring i EM-kvalifiseringskampen mellom Island og Norge på Laugardalsvöllur i Reykjavik fredag. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

||| Island - Norge 1-2 (1-0)

REYKJAVIK (Dagbladet): Bortekampen mot Island ble et mareritt for Norge i forrige VM-kvalik.

Vår første kamp i EM-kvaliken på samme sted så en stund ut til å bli en reprise, for prestasjonene før pause var mest til å grine av.

Heldigvis slapp Norge unna med én baklengs da, som holdt liv i håpet om å reise fra Sagaøya med minst ett poeng.

Det ble tre og en perfekt start på kvaliken — takket være en majestetisk heading fra Brede Hangeland og en lekker Moa-scoring kvarteret før slutt.

Og for riktig å toppe kvelden for Drillo & co, klarte Kypros 4-4 borte mot Portugal. Dermed leder Norge gruppa etter åpningsdagen. Danmark har ikke spilt foreløpig, siden det bare er fem lag i gruppa.

- God prestasjon Begge noterte seg samtidig for sitt første landslagsmål, etter henholdvis 62 og sju landskamper.

- Vi lå fortjent under til pause, og trengte å gjøre noe. Heldigvis kom det en lang mann inn i feltet og scoret, gliste Brede Hangeland i intervju med Canal+ etter kampslutt.

Han la slett ingen skjul på at han var fornøyd med sitt første landslagsmål.

- Keeperen har armer også, så det var en god prestasjon.

Da sluttsignalet gikk fire minutter på overtid brøt det ut voldsomme jubelscener blant de norske landslagsgutta. Endelig unngikk de å komme på hæla i starten av en kvalik.

Men slik så det ikke ut etter 1. omgang.

Fikk kjørt seg - Hjelp, ropte en norsk journalist da dommeren blåste etter de første 45 minuttene.

KAPTEINEN TOK ANSVAR:
Brede Hangeland stanger inn 1-1 i EM-kvalifiseringskampen mellom Island og Norge på Laugardalsvöllur i Reykjavik fredag.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
KAPTEINEN TOK ANSVAR: Brede Hangeland stanger inn 1-1 i EM-kvalifiseringskampen mellom Island og Norge på Laugardalsvöllur i Reykjavik fredag. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Det var på sin plass, for Norge så direkte hjelpeløse ut mot aggressive og mer ballsikre islendinger.

Feilpasningene florerte i det norske laget - flere av dem av kaliberet som gir Drillo hjerteflimmer — og derfor var det ingen stor overraskelse da Island tok ledelsen etter 38 minutter.

John Arne Riises svakhet som venstreback er gjerne én mot én defensivt, og da Hoffenheims Gylfi Sigurdsson utfordret ham var Roma-proffen på gyngende grunn. Riise rygget og rygget helt til han ble dratt av, og foran mål kom Heidar Helguson stormende mot første stolpe.

Kjetil Wæhler var på etterskudd og gikk knallhardt i ryggen på den tidligere LSK-spissen, som på akrobatisk vis likevel greide å flikke ballen forbi Jon Knudsen og i mål. Om han hadde bommet ville dommeren trolig pekt på straffemerket.

Heldige Norge Ledelsen var helt fortjent, for bortsett fra en periode midtveis der Norge så ut til å ha spilt seg inn i kampen, var islendingene klart skarpere.

* 7 minutter: Jon Knudsen er på etterskudd mot Helguson, men dommeren vinker spillet videre. Det påfølgene innkastet skaper kaos i straffefeltet før John Arne Riise får klarert.

* 28 minutter: Gamst slår en grusom tversoverpasning på egen 16-meter, rett i beina på Veigar Pall Gunnarsson. Han kommer én mot én mot Brede Hangeland, som så vidt får blokkert skuddet på fem meter. — Det burde vært 18-årsgrense på den pasningen, mente Canal +-ekspert Lars Tjærnås.

* 44 minutter: John Arne Riise har full kontroll, men sklir og Island får en kjempeovergang. De kommer to mot to, men Henning Hauger går i kroppen på Gylfi Sigurdsson på 17 meter og er heldig som slipper frispark.  

Hva så med Norge? En halvfarlighet etter 20 minutter da Moa nesten nådde fram på innlegget fra Erik Huseklepp, og én god sjanse like etter Island ledermål da Moa traff godt på hel volley inne i boksen. Keeper Gunnleifur Gunnleifsson fikk imidlertid slått ballen til corner via stolpen.

Reiste seg i 2. omgang Drillo er ikke typen som hever stemmen, men ga nok tydelig beskjed om hva han mente om det som ble prestert de første 45 minuttene.

Og spillerne så da også ut til å ha oppfattet alvoret da de entret gressteppet igjen etter pause.

Norge begynte endelig å gi islendingene litt trøbbel defensivt, og Kjetil Wæhler fikk en kjempesjanse etter 54 minutter da Kjetil Wæhler fikk heade fra fem meter etter et langt innkast fra Riise og stuss fra Gamst. Men headingen gikk rett på keeper.

To minutter senere lyktes det endelig. På en innoverskrudd corner fra John Arne Riise raget Brede Hangeland himmelhøyt over alle andre, og stanget inn utlikningen med et kraftfullt hodestøt. Hans første landslagsmål på 62 kamper.

Etter dette senket Norge tilsynelatende skuldrene igjen, og inviterte Island inn i matchen igjen. Vertene var på ingen måte ufarlige heller:

Helguson var farlig frampå igjen 20 minutter før slutt da ballen havnet i beina hans på seks, sju meter, men han traff såpass dårlig at Jon Knudsen enkelt kunne fange ballen.

Moa-magi Kampen sto og vippet — og det skulle en enkeltmannsprestasjon av høy klasse til for å vippe kampen i norsk favør.

Etter 75 minutter slo Gamst en stikker til Moa, som hadde på seg Kristjan Ørn Sigurdsson. Men en eminent dragning inn i banen ristet han av seg Hønefoss-spilleren, og plasserte ballen forbi keeper på kaldt Moa-vis.

En flott scoring av Moa, som dermed innfridde forventningene i John Carews skadefravær.

Norge hadde brukbar kontroll på slutten. Steffen Iversen kunne og burde nok økt til 3-1 da han fikk skyte upresset fra 13-14 meter, men skuddet sklei av foten og gikk over.

Det spilte ingen rolle — Norge vant 2-1 og starter dermed kvaliken med tre poeng.

Slik vi alltid har gjort med Drillo som landslagssjef.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling