TAKKET BROREN:  Etter blomstersermoni og pressekonferanse var Emil Hegle Svendsen rask med å stikke ned i smøreboden for å takke broren Morten og resten av teamet for gullskiene han fikk under fellesstarten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TAKKET BROREN: Etter blomstersermoni og pressekonferanse var Emil Hegle Svendsen rask med å stikke ned i smøreboden for å takke broren Morten og resten av teamet for gullskiene han fikk under fellesstarten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Her gir Svendsen smørebroren den velfortjente gullklemmen

- De har hatt det helt jævlig, sier gullvinneren.

SOTSJI/OSLO (Dagbladet): Smørebom og dårlige resultater har gjort noe med den norske skiskytterleiren.

Men i dag var det full klaff, og Emil Hegle Svendsen reiste seg - og måtte la tårene trille.

- Det bare rant over da jeg kom inn. Det var litt svakt, sa han til stor latter blant journalistene.

- Laget har jobbet steinhardt for å bevare optimismen. Det har vært krevende den siste uka. Først sliter vi med skiene, og så gjør langrennsløperne det samme. Det er lett at det blir en negativ spiral. Det menes og synses mye, og det er lett å begynne å gi opp, fortalte gullvinneren på pressekonferansen etter løpet.

Skiskytteren spurtslo franske Martin Fourcade såvidt - og innkasserte de norske langrennsherrenes andre gull i Sotsji.

Skal gi smørerne klem Under fellesstarten var det gode norske forhold, og snøen lavet ned. Etter å ha sikret gullet var Hegle Svendsen snar med å takke smøreteamet for veldig gode ski.

- 20 treff og gull på fellesstarten er bare en drøm. Nå skal jeg ned i smørebua og gi alle sammen en god klem. Denne seieren må jeg gi bort til smøreteamet. De har hatt det helt jævlig. Det var godt at vi fikk det til nå, sier han om teamet, hvor broren Morten er smøresjef.

- Nå ser det ut til å ha snudd på smørefronten og da skal vi vanskelig å ha med å gjøre i resten av OL, lover gullvinneren.

Etter pressekonferansen gjorde Hegle Svendsen som lovet: Han stakk ned i smøreboden og ga broren Morten og resten av smøreteamet en god klem - som takk for gullhjelpen.

Det var tydelig at trønderen var «sykt lettet» over å ha nådd målet om en individuell gullmedalje.

- Det er helt fantastisk. Jeg er så sykt lettet. Nå er OL en suksess. Det skal ikke mer til.

- Største nederlag Gullet, forteller Hegle Svendsen, at han egentlig hadde sett for seg at skulle komme på 20-kilometeren.

- Det har vært mye spekulasjoner om det har vært ski eller form. Alle har ikke stolt på det bare har vært skiene som har ødelagt for meg, men jeg følte virkelig på 20-kilometeren at jeg var i kanonform og skulle ha gått for gullet der.

- Det var det største nederlaget i min karriere, sier han om 20-kilometeren.

- Når jeg vinner er jeg en jævlig ålreit fyr. Da er jeg grei med alle. Når jeg taper kan jeg være litt krass og grinete, ler 28-åringen.

Spennende for publikum Trønderen forteller at, til tross for at det så svært spennende ut, så var han sikker på å slå Fourcade i spurten.

- Ja, jeg var ganske sikker på det. Det må være noen fordeler med å veie fem kilo mer, sier Emil Hegle Svendsen til Dagbladet.

-På sisterunden gikk jeg rundt og tenkte at nå blir det gull. Da har jeg som regel god kontroll.

Etter målgang måtte det photofinish til for å avgjøre om det ble norsk eller fransk gull. Men Hegle Svendsen selv mener det var noe han hadde god kontroll på.

- Jeg føler jeg hadde god kontroll, selv om det kanskje ikke så sånn ut. Jeg så jeg hadde fem-ti meter på Fourcade, og da trodde jeg han skulle gi opp. Men han gjorde jo ikke det.., sier Emil Hegle Svendsen.

- Det ble iallfall veldig spennende for publikum. Jeg regner med at en del folk var rimelig spent i dag, så det er artig å gi noe sånt tilbake til folk, når de har venta så lenge.

- Smaker det ekstra godt etter at det har gått såpass dårlig for Norge så langt i OL?

- Ja, selvfølgelig. Det slår litt mer da.