UTRADISJONELT: Bastian Schweinsteiger vant myntkastet og bestemte at Gianluigi Buffon og Italia skulle begynne straffesparkkonkurransen. Det var et vellykket valg - mot alle odds. Foto: NTB Scanpix/REUTERS/Christian Hartmann
Livepic
UTRADISJONELT: Bastian Schweinsteiger vant myntkastet og bestemte at Gianluigi Buffon og Italia skulle begynne straffesparkkonkurransen. Det var et vellykket valg - mot alle odds. Foto: NTB Scanpix/REUTERS/Christian Hartmann LivepicVis mer

Her gjør Schweinsteiger valget du egentlig aldri skal gjøre: - Overrasket dommeren

Lot Italia skyte først, foran egne fans.

(Dagbladet): På bildet over gjør Bastian Schweinsteiger det uvanlige valget: Han bestemmer at Italia skal skyte først i straffesparkkonkurransen i EM-kvarten, foran den italienske fansen.

I avisa Bild hylles tyskerens valg som en vellykket utpsyking av italienerne, og avisa antyder til og med at dommer Viktor Kassai ble synlig overrasket da Schweinsteiger valgte som han gjorde. Men det lønner seg faktisk vanligvis ikke å skyte sist.

Ben Lyttleton har skrevet boka Twelve Yards, som handler nettopp om straffespark, psykologien rundt og statistikken bak. Og laget som skyter først har ifølge tallene normalt sett størst sjanse for å vinne, sier Lyttleton.

- Det er helt klart best å skyte først, rett og slett fordi presset øker på laget som skyter sist etter hvert som straffesparkkonkurransen utvikler seg, sier han til Dagbladet.

- Hva gjelder det med å skyte foran den italienske fansen: Visstnok handlet Schweinis valg mest om overtro, ettersom Bayern München i Champions League-finalen mot Chelsea i 2012 skjøt foran sine egne supportere og tapte. Men det finnes ingen statistikk som tilsier at det lønner seg å skyte foran egne fans eller ikke, sier Lyttleton.

Rare Zaza

Simone Zaza er den som har fått kjørt seg hardest etter Italias dramatiske straffenederlag, med sitt merkelige tilløp og håpløse avslutning himmelhøyt over mål.

- Det rare med Zazas rare straffe var ikke bare tilløpet, men hvordan han startet det. Han stilte seg opp som om han skulle skyte med høyre, men så hoppet han til andre siden for å skyte med venstre. Det er nok en mager trøst nå, men Neuer gikk jo faktisk til feil side, sier Ben Lyttleton.

LATTERLIGGJORT: Simone Zaza blåste ballen langt over etter å ha trippet seg fram til straffemerket. Foto: NTB Scanpix/AP
LATTERLIGGJORT: Simone Zaza blåste ballen langt over etter å ha trippet seg fram til straffemerket. Foto: NTB Scanpix/AP Vis mer

- Det er også interessant at han kom inn bare et minutt før straffesparkkonkurransen, og at missen hans var det første sparket han hadde på ballen. Jeg intervjuet Rickie Lambert, som er en glimrende straffeskytter, i forbindelse med boka, og da spurte jeg om hva han ville synes om å komme inn bare for å ta en straffe. Han sa at han ville foretrekke å ha vært involvert i kampen på forhånd, rett og slett fordi du trenger ballberøringer for selvtillitens skyld, og for å være kjent med ballen og matta - noe som faktisk er veldig viktig, sier forfatteren.

Uvanlig usikre tyskere

Til slutt vant altså Tyskland etter en straffesparkkonkurranse der sju av 18 var mislykket, og der også tyskerne var uvanlig usikre. Før denne kampen hadde Tyskland bommet på to straffer totalt på seks straffekonker, nå misbrukte de hele tre stykker.

STJERNEFALL: Mesut Özil misbrukte sitt forsøk, det gjør ofte de store stjernene. Foto: NTB Scanpix/Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
STJERNEFALL: Mesut Özil misbrukte sitt forsøk, det gjør ofte de store stjernene. Foto: NTB Scanpix/Mustafa Yalcin / Anadolu Agency Vis mer

Lyttleton minner om at både Gianluigi Buffon og Manuel Neuer er over snittet gode på å redde straffer, men trekker også fram et relevant fellestrekk mellom de tre tyskerne som bommet: Thomas Müller, Mesut Özil og Bastian Schweinsteiger.

- Det viser seg at det oftest er stjernene som bommer, sier han.

- Det er gjort en studie som viste at spillere som regnes som de største profilene på laget, som har vunnet individuelle priser for eksempel, bare scoret på 59 prosent av forsøkene mot et gjennomsnitt på rundt 78. Stjernene har mer å tape, og føler dermed mer press, sier Lyttleton, og legger i samme slengen til at Julian Draxler, Joshua Kimmich og Jonas Hector alle tok sine første straffespark i mesterskap, og utførte dem glimrende.

- Det var en uvanlig straffesparkkonkurranse til Tyskland å være, som gir motstanderne håp for framtiden. Dette Tyskland-laget er ikke uslåelige fra straffemerket, mener han.

STRAFFEBOK: Ben Lyttleton har skrevet bok om hvordan straffespark fungerer. Du vil bli overrasket over tallene han kommer med i dette intervjuet fra under VM i 2014. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer
BONUSKLIPP: Ben Lyttleton gjestet Dagbladets VM-program og snakket om sin ferske bok om nervespillet rundt straffespark. Her forteller han om verdien av en panenka - og Neymars straffetriks som er «stjålet» av Pelé. Video: Endre Vellene/Dagbla Vis mer