FRIR TIL FANSEN: Ole Gunnar Solskjær tok seg tid til å skrive autografer etter å ha blitt presentert som Cardiff-manager i dag. Og på klubbens Twitter-profil ligger (innfelt) et bilde av nordmannen der han gjør «The Ayatollah», Cardiff-supporternes egen hilsen. Foto: NTB Scanpix. Faksimile: Cardiff City
FRIR TIL FANSEN: Ole Gunnar Solskjær tok seg tid til å skrive autografer etter å ha blitt presentert som Cardiff-manager i dag. Og på klubbens Twitter-profil ligger (innfelt) et bilde av nordmannen der han gjør «The Ayatollah», Cardiff-supporternes egen hilsen. Foto: NTB Scanpix. Faksimile: Cardiff CityVis mer

Her gjør Solskjær sin første «ayatolla»

Historien bak Cardiff-supporternes unike hilsen.

(Dagbladet): Ole Gunnar Solskjær ble i dag presentert som ny manager i Cardiff City. I den forbindelse stilte han smilende opp på et bilde hvor han gjør «The Ayatollah», Cardiff-fansens helt spesielle gest.

- I ekte Cardiff City-stil gir Ole oss sin første ayatolla! #WelcomeOle, skriver klubben på Twitter.

Under alle kamper løfter supporterne armene over hodet med albuene ut til sidene og slår seg med håndflatene på hodet. Gjerne utløst av ropet «do the ayatollah».

Den spesielle feiringen startet ifølge en Wikipedia-artikkel om «The Ayatollah» under en bortekamp mot Lincoln City 15. september 1990. Inspirasjonen skal ha vært videobilder fra begravelsen til den iranske lederen ayatolla Khomeini året før. De sørgende gjorde en slik gest for å uttrykke sorgen ved ayatollaens bortgang.

- Startet av punkband Linken til Cardiff City skal ha gått via det walisiskspråklige punkbandet U Thant, som hadde konsert i Cardiff kvelden før. Sangeren i gruppa skal ha gjort en «ayatolla» på scenen.

Angivelig skal gesten innledningsvis ha blitt brukt for å uttrykke forferdelse over hvor dårlig laget spilte.

I løpet av årene som har gått har gesten fått en mer positiv betydning, og blitt et kjennemerke for Cardiff-fansen. I tillegg til at de gjør den selv på tribunen, forsøker de å få spillere, manageren, tidligere Cardiff-spillere hos motstandere og politimenn på vakt på stadion til å gjøre en «ayatolla».

Ramsey-hyllest 30. november scoret Arsenal-spiller Aaron Ramsey to mål borte mot gamleklubben Cardiff. Han lot være å feire scoringene av respekt for sine tidligere supportere, og gjorde en «ayatolla» før avspark. Etter kampen ble han hyllet med stående applaus av hjemmefansen til tross for at de var slått 3-0.

I dag var det altså Ole Gunnar Solskjærs tur til å fri til supporterne ved å klappe seg på hodet.

Lørdag debuterer han som Cardiff-manager borte mot Newcastle.

Massiv medlemsvekst Også i Norge gjøres det nok en og annen ayatolla. Det finnes nemlig en norsk supporterklubb for Cardiff City. Og de siste par dagene har de opplevd en kraftig økning i medlemsmassen.

- Vi har fått ett eller to nye medlemmer i dag, og det kom en innmelding i går. Så vi har vel økt med nesten ti prosent, sier Anders Sigdestad, som er leder i Scandinavian Bluebirds.

Medlemstallet er dermed oppe i 37 eller 38.

- Ny Ferguson Sigdestad har vært Cardiff-supporter siden han selv var manager for laget i dataspillet «Championship Manager 97/98» for rundt 15 år siden. Han er litt delt i synet på klubbens eksentriske eier Vincent Tan.

- Det var bra at han reddet klubben. Men det er litt berg-og-dalbane. Du vet aldri hvor du har ham. Plutselig skifter han farge på draktene, og han har kritisert keeperen for ikke å score nok mål. Men det er i alle fall ikke kjedelig, sier Sigdestad.

Han håper imidlertid Tan overlater det fotballfaglige til sin nye manager, og håper på en lysende framtid for favorittklubben.

- Nå når Solskjær kommer, håper jeg han får jobbe i fred og blir en ny Alex Ferguson. Han startet jo med å redde United fra nedrykk. Dette er bare begynnelsen, sier en meget optimistisk supporterleder.