Her gjør verdens beste klatrer noe ingen har gjort før

Klatret overheng på 19 meter som en lek.

(Dagbladet): Adam Ondra (19) trenger ingen presentasjon for dem som er interessert i klatring, men for de av oss med høydeskrekk:

Han omtales som et klatrefenomen, ble verdensmester som 16-åring og regnes som verdens beste klatrer.

Overheng: 19 meter Ondra er nå på rundtur i Skandinavia i forbindelse med innspillingen av en klatrefilm, og etter at tsjekkeren var innom Norge og gjentok vår egen klatrekonge Magnus Midtbøs prestasjon da han førstebesteg utfordringen «Blood Redemption», gikk turen videre til Sverige og Lysekil.

Der ventet en ubesteget og ny beinhard rute opp Granitgrottan, der Ondra måtte finne en rute som kunne få ham opp og forbi et overheng på 19 meter.

På første forsøk mistet Ondra grepet og ble hengende etter sikkerhetstauet, men på andre forsøk beseiret han grotteveggen uten større problemer.

Granittvegg En av de største utfordringene ved å klatre grotten er at den er i granitt og ikke kalk.

- I kalkstein er det tydelige groper som man kan bruke for å få grep, og det handler egentlig bare om å være sterk nok. Mens når man klatrer i granitt må man være mer oppfinnsom og få kroppen i perfekt posisjon før man tar det neste steget, sier Ondra om klatringen i Lysekil.

RÅSTERK: Adam Ondra begynte å klatre allerede som 5-åring. 11 år seinere ble han verdensmester. Her bestiger 19-åringen Sveriges tøffeste utfordring.
RÅSTERK: Adam Ondra begynte å klatre allerede som 5-åring. 11 år seinere ble han verdensmester. Her bestiger 19-åringen Sveriges tøffeste utfordring. Vis mer

For verdens beste klatrer gjorde det varme været det vanskeligere å komme opp fjellet.

- Det er en perfekt følelse og jeg er veldig glad for å ha bidratt til den første bestigningen av Granitgrottan, selv om det egentlig var for varmt i dag for en så hard rute, sier Ondra.