LETTELSENS ØYEBLIKK: Her skjønner Marit Bjørgen at hun kommer til å vinne verdenscupen i 2011/12. Foto: Erling Hægeland
LETTELSENS ØYEBLIKK: Her skjønner Marit Bjørgen at hun kommer til å vinne verdenscupen i 2011/12. Foto: Erling HægelandVis mer

Her har hun nådd målet - igjen

Slik smilte Bjørgen da den gule trøya var hennes.

• Stem på din kandidat lenger ned i saken! Vi trekker ut 12 vinnere som får tilsendt gavekort på XXL til en verdi av 200 kroner.

Her har Dagbladets fotograf Erling Hægeland fanget det avgjørende øyeblikket i kvinnenes verdenscup i langrenn sist vinter. Datoen er 7. mars, stedet er Drammen. Marit Bjørgen er nesten i mål i sprintfinalen i Drammen.

Idet hun nærmer seg toppen av trappa og målstreken utenfor Bragernes kirke, løfter langrennsdronninga blikket. Og smiler. På storskjermen ser hun at seieren er sikret — og at erkerivalen Justyna Kowalczyk ligger langt bak i løypa, også bak Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Der og da skjønner hun at verdenscupen er avgjort. Den gule trøya er hennes. Den største krystallkula også. Og ikke minst revansjen etter den sure andreplassen i Tour de Ski.

Tøft mentalt Riktig nok har Kowalczyk fortsatt teoretiske muligheter. Men ledelsen er oppe i 118 poeng, og Bjørgen er i kjempeform. Hun vet at hun har vunnet verdenscupen sammenlagt for tredje gang, og at hun nå bare har Jelena Välbe (fem sammenlagtseirer) foran seg på den lista.

- Den dagen her var så jækla viktig. Nå er jeg glad jeg er ferdig med denne dagen, sier Bjørgen etterpå.

Hun innkasserer ikke triumfen. Men drar mer enn ett lettelsens sukk. De siste ukene har vært beinharde. Kowalczyk har vært sterk etter Tour-triumfen. Bjørgens solide ledelse fra før jul har vært under hardt press.

- Det har vært tøft mentalt helt siden Tour de Ski, for det har vært en så tett fight, innrømmer hun.

Superløp i Kollen Tre dager senere går Bjørgen et av sine aller beste løp. Det er tremil i Holmenkollen, og mange tror dronninga — som i VM et år tidligere — skal få bank av prinsessa Therese Johaug i de brutale stigningene opp Styggedalen. Men denne dagen er det ikke mulig å slå maskina fra Rognes.

Det er det ikke under verdenscupfinalen i Falun heller. Bjørgen vinner cupen med 270 poengs margin og kan bokføre den tredje suksessrike sesongen på rad, etter nedturene i 2007, 2008 og 2009. I ble hun dronninga av Vancouver-OL i 2010, uansett idrett, med tre gull, ett sølv og en bronse. Under VM på hjemmebane i Holmenkollen i 2011 gikk det enda bedre. Fire gull og et sølv.

I 2013 er det igjen VM. Ti år etter at Bjørgen tok sitt første VM-gull på sprinten i Val di Fiemme, skal hun tilbake dit eventyret startet.

Tallet er 57 Opptakten kunne umulig vært bedre. Dronninga vant verdenscupåpninga i Gällivare og fulgte opp med seier i minitouren i Kuusamo. Nå har hun vunnet de seks siste verdenscuprennene hun har stilt opp i. Og 57 totalt.

Spørsmålet er om det holder til å vinne Folkets Idrettspris.