Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-VM 2016

Her har Magnus fanget Karjakin i zugzwang

Russeren kunne tvinge fram remis. I stedet ble han presset i senk.

ENDELIG SEIER: Magnus Carlsen tok sin første seier i VM-kampen mot Sergej Karjakin først i det tiende partiet. GM Daniel King forklarer her hvordan Karjakin først overså en mulighet for remis før Carlsen over 50 trekk presset seg til seier. Video: Daniel King / PowerPlayChess Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alt ligger nå til rette for en thrilleravslutning i VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin.

For i natt viste Magnus - endelig - fram sitt vanlige jeg.

Den norske verdensmesteren tok med seg en liten fordel ut av åpningen og midtspillet, og da sluttspillet begynte i trekk 25 med avbytte av dronningene kunne han pine Karjakin i 50 trekk over flere timer - helt til han bukket.

Magnus avslørte Karjakins kjempetabbe

Seieren gjør at Carlsen er på offensiven før de to siste partiene som går lørdag og mandag. Men alt kunne vært helt annerledes om ikke Karjakin hadde oversett en mulighet til å tvinge fram remis i gårsdagens parti.

- Karjakin kan slå på f2 med hesten og tvinge fram en remis, slår Daniel King fast i sjakkanalysen, og viser hvordan Karjakin ved hjelp av trusselen om matt med dronningen kunne ha danset med hestene sine rundt Carlsens konge og fått resultatet han ønsket.

Sergej Karjakin skjønte faktisk ikke at han hadde misset muligheten før Carlsen selv påpekte det på pressekonferansen da de sammen gikk gjennom partiet.

I stedet gikk Karjakin inn i sluttspillet stående litt svakere enn nordmannen.

Det stille tårntrekket

- Vi har sett det flere ganger i kampen at Karjakin ikke er redd for å forsvare slike stillinger. Han lar Magnus gjøre «greia si», forklarer King, før han viser at Magnus både har en posisjonell fordel med bøndene og en langt bedre plassert hest.

Stillingen var imidlertid langtfra vunnet for Magnus og det er først i trekk 56 han endelig finner en vei inn bak Karjakins forsvarsmur. Og det var et veldig stille tårntrekk som åpnet veien, 56. Rb1.

BOTEN HALVERT: Magnus Carlsen stormet ut av pressekonferansen. Nå blir boten halvert fra 10 til 5 prosent av premiepengene. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Zugzwang

Daniel King viser at det er en liten mulighet for Karjakin å redde stillingen ved å - igjen - sende hesten sin ut i h-linja, men som Magnus Carlsen selv slo fast på pressekonferansen:

- Her er det zugzwang!

På norsk blir det trekktvang, og sjakkuttrykket betyr at uansett hvilket trekk du gjør, forverrer du posisjonen din. Karjakin endte opp med å sette tårnet på åttenderaden en rad fram, men det var akkurat den lille unøyaktigheten Magnus trengte for å kunne bryte med b-bonden.

- Karjakin gjør enda et ventetrekk, men tårnene ender i en veldig dårlig stilling. Og dette er øyeblikket Magnus angriper. Det ender med en helt grusom stilling å forsvare, forklarer King.

Du kan abonnere på alle Daniel Kings sjakkanalyser på YouTube-kanalen hans PowerPlayChess.

- UFORSVARLIG AV CARLSEN: GM Daniel King var ikke nådig i sin analyse av Magnus Carlsens åttende parti i VM-kampen mot Sergej Karjakin. Video: Daniel King / PowerPlayChess Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!