KONTROLL: Petter Northug (t.h.) og trener Stig Rune Kveen fikk svarene de ønsket seg under 15-kilometeren i Östersund i går. Etterpå hoppet de i bilen og kjørte rett til VM-byen Falun. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
KONTROLL: Petter Northug (t.h.) og trener Stig Rune Kveen fikk svarene de ønsket seg under 15-kilometeren i Östersund i går. Etterpå hoppet de i bilen og kjørte rett til VM-byen Falun. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

Her har Northug fått bekreftelsen på at han er i gullform før VM i Falun

Kunne smile.

ÖSTERSUND (Dagbladet): Hvordan Petter Northug oppfører seg etter å ha krysset mållinja i et skirenn, er nesten umulig å forutsi.

Noen ganger jubler han vilt. Av og til er han småsur, og orker ikke snakke med pressen. Og en sjelden gang smiler han skjevt, som om han akkurat skulle ha funnet en liten skattekiste med navnet sitt på.

Det var det siste som skjedde i går.

Fikk god følelse I løpet av de 15 kilometrene med skøyting i Jämtlands skoger, fikk nemlig Northug bekreftet det han håpet han kjente under høydesamlingen nylig:

At VM-formen er der. At de hundrevis av timene med trening siden han bestemte seg for å slå tilbake etter fiaskoen i Sotsji-OL, har vært verdt det.

At han endte på 16. plass, 44,9 sekunder bak vinner og lagkompis Finn Hågen Krogh, spiller ingen som helst rolle. Det var ikke i går han skulle vinne. Det skal han gjøre under VM de neste to ukene.

- Petter er blitt så rutinert at han kjenner nesten bare ved å gå opp en trapp hvor god formen er. I tillegg bruker han selvsagt rennene på å få bekreftet at ting er slik de skal være, sier sportslig leder for Team Northug, Ole Thonstad, til Dagbladet.

- Fikk gode svar
Overfor pressekorpset bekreftet Northug at kroppen hadde gitt de impulsene han ønsket.

- Jeg fikk gode svar. Jeg mangler akselerasjon og toppfart, men det er litt for tidlig etter høydetreningen ennå. Jeg hang med bra i to runder, men det gikk litt seigere på sisterunden, forklarte han overfor norsk og svensk presse.

Northug vet nemlig at treningsgrunnlaget er der, og at han kommer til å være i gullform når kroppen våkner ordentlig til liv omtrent en uke etter han forlot høyden i Sveits.

Thonstad, som har kjent Northug i en årrekke, og har kvalitetssikret 29-åringens treningsopplegg de siste månedene, sier at VM-oppkjøringen har vært tilnærmet optimal.

- Han har fått trent det vi hadde tenkt. Han hadde jo en liten sykdomsperiode etter høydesamlingen i slutten av oktober, men ellers har alt gått etter planen, sier Thonstad.

- Hva kan vi forvente av Northug i VM?

- Det er ikke bare å komme og ta gull i et VM, men vi forventer at han er posisjon til det.  Nivået er så høyt at han må ha dagen, og derfor er målet hans å ta et individuelt gull, sier Thonstad.

- Likner VM i 2013 Langrennsekspert Torgeir Bjørn sammenlikner Northugs inngang til dette mesterskapet med oppkjøringen til VM i Val di Fiemme i 2013, der det ble to gull og et sølv.

I TEAMET: Ole Thonstad (t.h.) har kvalitetssikret Petter Northugs trening siden i sommer. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
I TEAMET: Ole Thonstad (t.h.) har kvalitetssikret Petter Northugs trening siden i sommer. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Dette likner veldig på inngangen til Val di Fiemme. Da var han nummer 14 i generalprøven, omtrent med samme avstand opp. I tillegg hadde han trent godt og vært tro mot høydeopplegget - som nå, sier Bjørn.

NRK-eksperten peker på at bredden på herresiden i langrenn er svært god, og tror Northug skal være godt fornøyd om han drar hjem med to gull.

- Jeg ser på ham som den største favoritten på fellesstart med skibytte, og han er sannsynlig ankermann på stafettlaget. Det skal klaffe om han skal vinne mer enn to distanser, og det er nok greit for ham å ta en evaluering på hvor sliten han er etter de to første distansene, sier Bjørn.

Landslagssjef Vidar Løfshus tror også at forutsetningene er tilstede for at Northug kan få et bra mesterskap.

- Alt ligger til rette, men langrennssporten utvikler seg stadig, og det tror og håper vi Petter også gjør, sier han.

- Vi forventer at Petter bidrar til det vi håper blir en skikkelig norsk medaljesanking i Falun, legger han til.