SLET MED SMERTER: Johan Olsson vant femmila i Val di Fiemme. Nå røper han løpet kunne blitt ødelagt av en skade. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
SLET MED SMERTER: Johan Olsson vant femmila i Val di Fiemme. Nå røper han løpet kunne blitt ødelagt av en skade. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

Her har Olsson gått i fem mil og holdt på en hemmelighet

- Jeg ville ikke gjøre en stor greie ut av det.

(Dagbladet): Johan Olsson (32) sørget for svensk jubel på siste VM-dag i Val di Fiemme. På overlegent vis vant han femmila og sikret Sveriges første gull.

Men Olsson holdt på en hemmelighet før og under gulløpet.

Til svenske Aftonbladet forteller den svenske gullgutten at han slet med skade før femmila. Siden onsdag hadde han smerter på grunn av overbelastning.

- Slik er det med gamle gubber. Alt fungerer ikke på samme måte som når jeg var 25, sier Olsson til avisa.

Lyske-trøbbel
Olsson rykket etter bare 10 kilometer på gårsdagens avslutningsøvelse i VM - og gikk helt alene i rundt tre mil.

Etter sølvmedaljen på 15 kilometeren onsdag i forrige uke haltet svensken.

- Han snakker ikke mye om det, men det var en overbelastning i lysken etter de tøffe VM-løypene, sier Sverige-fysio Maggie Moström til Aftonbladet.

Hemmelig
- Jeg ville ikke gjøre en stor greie ut av det. Jeg valgte å holde det hemmelig for å ikke få fokus på feil ting, sier Olsson.

Alle konkurrentene var sjanseløse på å følge svensken i går. Etter løpet fikk han ros av Petter Northug.

- Johan Olsson fortjener et gull. Han ble nummer tre i Vancouver, og to på 15-kilometeren her, så han har vært veldig nære. Jeg synes han fortjener det. Han er nok den distanseløperen i verden med sterkest motor akkurat nå. Han er en jeg har stor respekt for, sier Northug, som ble nummer 21.

Banebrytende
- Det er vanskelig å sette ord på det, men det er en bragd, sier den tidligere langrennshelten Thomas Wassberg til Expressen.

Olsson grep sjansen med begge hender da den bød seg, og lagkameratene hans gjorde alt de kunne for å hjelpe ham. Petter Northug tror det Olsson gjorde kan få andre til å åpne øynene.

- Jeg tror det vekker en tanke hos alle de som lå foran i tetgruppa, og kanskje får vi se flere sånne angrep i framtida. Man må tenke banebrytende, og vi ser at langrenn hele tida er under utvikling. Folk prøver nye ting, og det så vi litt i dag, sier Northug.

- Før har vi sett løp der det har gått ganske rolig underveis før det går fort på sisterunden. Da blir det en ganske annen inngang på den sisterunden for mange. Som sagt, jeg tror dette vekker tanker, sier han.

Svensker i ekstase
Norge har i ski-VM, alpin-VM og skiskytter-VM den siste måneden sanket til sammen 17 gull. Sverige står igjen med Olssons ene.

I går var svenskene likevel i ekstase.

- Det er jo femmila som teller. Den er klassisk! Det er bare å se på deres egen Holmenkollen-femmiler som er det største en nordmann kan vinne, sa Expressens sportssjef Pär Andersson til Dagbladet.

- Et VM-gull på femmila er større enn alle gullmedaljer i sprint, hopp, og miks-stafetter i skiskyting til sammen, sa Andersson.