Her hopper basketspilleren 2,22 i joggesko

Se video av Donald Thomas - nå verdens beste i høyde.

(Dagbladet.no): Donald Thomas er navnet. 22-åringen fra Bahamas er per i dag verdens beste høydehopper med 2,34 m utendørs.


Historien startet i kantina på universitetet i Missouri i USA.

- Du klarer aldri å hoppe to meter i høyde, sa en klassekamerat til Thomas. Nei?

Topphopper på to dager

Så stakk de til gymsalen, hvor basketballspilleren på 188 cm tok seg over 2,00 m på første forsøk. Andre forsøk ga 2,05. På tredje forsøk ble lista hevet til 2,10.

Han tok også den høyden, alt foregikk med basketballsko på beina, og var fornøyd.

- To dager seinere stilte jeg opp i et stevne i East Illionis, der jeg hoppet 2,22, sier Thomas.

Hoppet fra januar i fjor er det du ser i videoen over, der han har byttet ut tungt fottøy med vanlige joggesko.

Her hopper basketspilleren 2,22 i joggesko

Dette skjedde for for 16 måneder siden, da studenten sluttet med basketball på dagen. Steinar Hoen er norgesrekordholder i høyde med 2,36 m.

Fantastisk

Hoen koser seg godt når han ser videobildene av guttungen fra Bahamas, der han går over verdensbeste i år.

- Han har litt dårlig listplassering, men bra tilløp uten tripping. Det kunne vært mye verre. Hvis noen hadde sagt at han hadde hoppet i mange, mange år, så hadde jeg trodd på dem. Dette er fantastisk, tenk om ett når når han kommer inn i et treningsregime og kan planlegge formtopper, sier Hoen til Dagbladet.no.

Hoen er også assisterende stevnedirektør i Bislett Games, det største friidrettstevnet i Norge.

- Jeg gleder meg til å se Thomas, vi har ikke høyde for menn på Bislett i år. Kanskje neste år, vi trenger profiler som ham til Oslo. Morsomt dette, nivået har vært dårlig lenge i høyde, sier Hoen.

- Thomas ser ut som en bra høydetype, tynn er han også. Fantastisk. Han er ikke kjempehøy, helt perfekt for høyde, sier Hoen.

Thomas hopper med stavsko, han liker ikke piggene bak på høydeskoene.

Her hopper basketspilleren 2,22 i joggesko

- Det betyr ikke så mye, men å hoppe 2,10 med baskeballsko er imponerende. Om han bruker høyde-, stav- eller trestegsko er ikke avgjørende, sier Hoen.

For tida trenes Thomas av Jerry Clayton, som hadde ansvaret for USAs OL-gullvinner Charles Austin. 22-åringen har tenker også fram mot Bejing neste sommer.

Innen den tid har han hoppet i 30 måneder.

- Dette er et eventyr. Jeg kan ikke fatte at dette skjer meg. Min drøm nå er å vinne OL-gull. Jeg visste alltid at jeg kunne gjøre det bra i en eller annen sport, men jeg tenkte aldri på friidrett, sier Thomas.

Naturtalent

Hoens råd til Thomas\' er å fortsette med det som funker.

- Han er et naturtalent, han har fått alt i gave. Hvorfor endre på det som er en suksess? Carl Lewis løp etter boka, men jeg er av den oppfatning at naturlig stil kan være like bra, sier Hoen.

22-åringen fra Karibia tør ikke tippe hvor god han kan bli, nå som han har lært å varme opp og tøye. I dag vet han også at en friidrettsbane er rund.

- Jeg har store drømmer om å vinne medaljer i VM og OL, men jeg vet ikke hvor høyt jeg kan hoppe. Jeg tror jeg kan gjøre det stort, sier Thomas.

Hoen håper bare ikke Thomas slutter, og trekker fram at legenden Michael Jordan på 80-tallet hoppet over åtte meter i lengde. Før han ble tyngre og verdens best betalte idrettsutøver i basket.

- Vi for bare håpe Thomas fortsetter med friidrett, at ikke basketen tar ham. Hvis jeg skulle ut og rekruttere høydehoppere hadde jeg dratt på basketkamp. Der finner du personligheter med eksepsjonell spenst, sier Hoen.

ER BLITT PROFF: Her har Donald Thomas fått på seg stavsko, uten pigger bak.
2,35 I EM: Steinar Hoen lar seg imponere av Donald Thomas. Her jubler Hoen over EM-gullet i 1997.