Her hylles vidunderbarnet av AaFK-fansen

...mens Sten Grytebust og AaFK-spillerne priset seg lykkelig over at Martin Ødegaard (15) ble byttet ut.

Aalesund - Strømsgodset 2-0

ÅLESUND (Dagbladet): 15 år, rolig, reflektert, beskjeden og helt spesiell.

I Ålesund våknet riktignok Martin Ødegaard fra sin drømmeuke med stang ut og null poeng, men vidunderbarnet utmerket seg likevel på ny.

At autografjegerne plutselig var mange igjen utenfor Color Line Stadion, handlet om Ødegaard og ingen annen.

At AaFK-fansen applauderte 15-åringen da han ble byttet ut i det 69. minutt, var dessuten et historisk øyeblikk på Color Line Stadion.

Det har ingen bortespillere - uten tilknytning til klubben - noen gang fått tidligere i Ålesund.

- Jeg la merke til det, og setter stor pris på det. Det var utrolig hyggelig, sier Ødegaard til Dagbladet.

- Bortespillerne bruker aldri å få applaus. Hvorfor tror du at nettopp du fikk det?

- Jeg tar det som et tegn på at de setter pris på den fotballspilleren jeg er, svarer supertalentet.

Grytebust glad for at Ødegaard ble byttet ut Hvilken fotballspilleren han er, viste han tydelig prov på i 0-2-tapet mot AaFK. Godset hadde ingen stor dag på jobben, men den 15 år gamle midtbanejuvelen viste seg frem.

Med sin silketouch skled han inn og ut av mellomrommet på Lionel Messi-vis, og ble som sitt store forbilde hyllet selv av motstanderen.

POPULÆR: Mange ville ha autograf og bilde sammen med Strømsgodsets Martin Ødegaard etter eliteseriekampen mellom Aalesund og Strømsgodset på Color Line Stadion.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
POPULÆR: Mange ville ha autograf og bilde sammen med Strømsgodsets Martin Ødegaard etter eliteseriekampen mellom Aalesund og Strømsgodset på Color Line Stadion. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Jeg synes Ødegaard var 1. omgangens soleklart beste spiller. Det er ganske sykt når han kun er 15 år. Vi slet skikkelig med han, sier AaFK-keeper Sten Grytebust.

Da han ble byttet ut, var det ikke bare AaFK-fansen som applauderte det.

- Jeg må si jeg ble glad da han ble byttet ut. Han var den største trusselen fra Godset, sier Grytebust.

Det var AaFK-trener Jan Jönsson enig i.

- I 1. omgangen slet vi med å stenge av mellomrommet til Ødegaard. Talentet hans er eksepsjonelt. Et så stort talent har vi ikke i Sverige, sier AaFKs svenske trener.

- En av de smarteste jeg har spilt mot Det har de heller ikke i nabolandet Finland, hvor lørdagens matchvinner Sakari Mattila kommer fra.

- Det som imponerte meg mest, er hvor smart han er. Ødegaard var vanskelig å få fatt i. Han er en av de smarteste spillerne jeg har spilt mot, sier Mattila.

Selv var Ødegaard mest opptatt av at det ble tap. Men han legger ikke skjul på at denne uken har vært spesiell med sin historiske landslagsdebut som klimakset.

- Det har skjedd veldig mye. Det har vært slitsomt, men også moro, sier han.

Ikke sliten Enkelte frykter at Ødegaard vil bli matchet for hardt. I gårsdagens kamp startet han nok en gang, men ble byttet ut 20 minutter før full tid.

- Det var trenerne som bestemte det. Jeg kunne tenkt meg å spille hele kampen. Det hadde ikke vært noe problem, sier han.

15-åringen har nettopp startet på videregående skole, men der har det ikke blitt mye tid foreløpig.

NESTEN: El Mehdi Karnass (t.v.), Daniel Arnefjord og Sakari Mattila ser Martin Ødegaard skyte i stolpen i eliteseriekampen mellom Aalesund og Strømsgodset på Color Line Stadion.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
NESTEN: El Mehdi Karnass (t.v.), Daniel Arnefjord og Sakari Mattila ser Martin Ødegaard skyte i stolpen i eliteseriekampen mellom Aalesund og Strømsgodset på Color Line Stadion. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Det er jo streik nå, så det har egentlig passet bra. Da har jeg ikke gått glipp av så mye, sier Ødegaard.

- Leser du hjemme?

- Ja, jeg prøver på det. Jeg sier i hvert fall at jeg gjør det, sier han og smiler lurt.

Vil fullføre skolegangen Men selv om det er flere internasjonale storklubber som ønsker Ødegaards underskrift enn de som ikke gjør det, er han innstilt på å fullføre skolegangen.

- Det er planen, ja. Skole er viktig, og jeg har et ønske om å fullføre utdanningen, sier han lavmælt, reflektert og fornuftig.

Og regner med at i hvert fall gymkarakteren vil bli over middels.

For han er tidenes yngste eliteseriespiller og målscorer, tidenes yngste norske landslagsspiller, og nå tidenes første bortespiller som har fått applaus fra AaFK-fansen.