Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her innrømmer Petar å ha spurt om forbudte stoffer

Se hva topptrener Petar Vukicevic sa om veksthormoner, testosteron og e-postsamtaler med trener-vennen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I flere intervjuer de siste dagene har Petar Vukicevic hevdet at han er rammet av et hevntokt fra sin eks-kone, og lurer på om hans omdømme noen gang vil bli det samme igjen.

Da Dagbladet publiserte den første saken 12 november, i lys av fokuset på norske treneres holdninger til doping, var det imidlertid Petar Vukicevic egne uttalelser som utløste en storm av reaksjoner.

Video Friidrettsforbundet startet umiddelbart en gransking, og Petar Vukicevic ble bedt om å levere en skriftlig redegjørelse.

Artikkelen, datert 12. november, bærerer tittelen «- Jeg forhørte meg om forbudte stoffer», og er basert på trenerens egne innrømmelser om blant annet veksthormoner og testosteron.

Dagbladet publiserer i dag en video tatt opp under samtalen avisa hadde med Petar Vukicevic utenfor Albufeira i Portugal.
Innrømmelsene Videoen viser noe av grunnlaget for saken om trenerens forhold til forbudte stoffer.

I samtaler med Dagbladet har Petar Vukicevic innrømmet at:
• han spurte om forbudte dopingstoffer
• den han rådspurte seg med var trenerkameraten Srdjan Djordjevic
• samtalene foregikk via e-post

Bekreftet e-poster I samtaler med Dagbladet har Vukicevic selv også bekreftet at e-postene ble sendt mellom ham og Djordjevic, men hevder at eks-kona i ettertid manipulerte inn elementene som gikk på aktiv bruk av doping.

Vukicevic har i senere kontakt med Dagbladet avvist intervjuforespørsler, men bekreftet sine uttalelser i det første intervjuet.

Hans uttalelser i Dagbladet mandag 12. november om forbudte stoffer utløste skarpe reaksjonene blant en rekke topptrenere i norsk idrett. 

- Vi tenker ikke sånn i det miljøet jeg jobber i. Det er «out of the question», sa landslagstrener i skøyter, Jarle Pedersen.

- En sånn samtale kunne ikke fungert i langrennsmiljøet. Da hadde man sperret opp øynene. Dette er utenkelig i vår verden, sa landslagssjef for Norges langrennsherrer, Trond Nystad.

Ifølge friidrettsforbundet ga redegjørelsen fra Vukicevic flere spørsmål enn svar.

- Det er ikke bra det som står der, sa friidrettspresident Svein Arne Hansen om Vukicevic' uttalelser.

- Ingen bevisverdi I går ba advokat Vidar Strømme om at Vukicevic burde få gå tilbake til trenerjobben etter en «frivillig timeout» med full lønn. Han viser til at e-postene ikke har noen selvstendig bevisverdi og at «spørsmålet er utelukkende om man velger å tro på historien til hans eks-kone eller ei.»

I dag følger friidrettspresident Svein Arne Hansen opp i Dagbladet med en kronikk hvor han skriver:

«Dagbladet skrev sist uke om treneren Petar Vukicevic som angivelig skal ha forespurt om dopingpreparater til en fysiolog i Serbia i 2003.»

Som det framgår av intervjuet med Vukicevic, er det treneren selv som uttaler seg om dialogen med den serbiske trener-kameraten:

- Jeg har en kamerat som også er en kjent trener. Jeg har spurt ham om enkelte ting. Jeg husker ikke helt nå, men jeg vet at det var snakk om enten veksthormon eller testosteron, sier Petar Vukicevic i Dagbladet mandag 12. november.

Petar bekrefter Uttalelsen kom i forbindelse med at Dagbladet konfronterte Vukicevic med e-poster han og trenerkameraten Srdjan Djordjevic utvekslet i perioden 2001-2003. Dialogen med trener-vennen har Vukicevic bekreftet over Dagbladet.

«Jeg har et spørsmål angående veksthormon.», heter det i en e-post sendt fra Vukicevic til Djordjevic i 2002.

- Jeg spurte ham, selvfølgelig, det er helt naturlig at folk spør om ting, sa Vukicevic til Dagbladet.

- Jeg garanterer deg at alle trenere i verden vet veldig mye om bruk av for eksempel veksthormon, steroider, Gud vet, sa Vukicevic.

- For det er forbudte stoffer det er snakk om her?  

- Så klart er det forbudte stoffer, det er riktig, svarte Vukicevic.

Djordjevic har også bekreftet overfor Dagbladet at e-postutvekslingen fant sted, men sa at e-postenes innhold var blitt manipulert i ettertid.

Sendte e-postene De omstridte e-postene ble først publisert av Dagbladet lørdag 17. november, fem dager etter at Petars uttalelser utløste granskingen av ham.

Fra første møte med Dagbladet og fram til i dag har Vukicevic beskyldt eks-kona Turid Syftestad for å ha manipulert deler av dem i ettertid. Han oppgir imidlertid at e-postene er sendt av ham, og at han spurte om forbudte stoffer.

- Min ekskone har tatt den mailen, og så har hun da selv puttet de tingene hun hadde lyst til å putte inn, sa Vukicevic til Dagbladet.

Hvilke avsnitt eller deler av e-postene som ekskona, ifølge Vukicevic, har lagt til i e-postene, har han aldri villet presisere overfor Dagbladet.

Han har også blitt tilbudt intervjuer og møter med Dagbladet jevnlig siden den første kontakten i Portugal i mai 2011. Han har avvist all slik kontakt, og via sin advokat har han også avvist nye intervjuer. Han har heller ikke svart på telefon fra Dagbladet i ettermiddag.

Turid Syftestad avviser at hun har manipulert innholdet e-postene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!