ALLEREDE TATT:  Russiske Anna Tjitsjerova er allerede i retesten fra OL-2008 tatt for doping. Nå kan hun være blant de 23 som er avslørt under OL i London 2012. Uansett vil denne russiske høydehopperen ved en direkte dom miste muligheten til å konkurrere i Rio-OL i høst. FOTO:AP /Matt Dunham.
ALLEREDE TATT: Russiske Anna Tjitsjerova er allerede i retesten fra OL-2008 tatt for doping. Nå kan hun være blant de 23 som er avslørt under OL i London 2012. Uansett vil denne russiske høydehopperen ved en direkte dom miste muligheten til å konkurrere i Rio-OL i høst. FOTO:AP /Matt Dunham.Vis mer

Her jubler Anna for OL-gull. Nå er hun avslørt

IOC vil bruke standrett mot doperne for å rense Rio for svindlere.

DE nye retestene fra sommer- OL i London hinter om at det bare er blitt mer og mer svindel i internasjonal toppidrett. Ved hjelp av stadig mer avanserte analysemetoder, blir bildet bare mørkere og mørkere.

•• Andelen juksere i de olympiske sommerlekene har på fire år steget fra 7 til nesten 9 prosent.

Siden den internasjonale olympiske komite (IOC) i denne pågående retestingen foreløpig har konsentret seg om de mest mistenkelige utøverne, betyr 23 avsløringer på 265 London-prøver slett ikke det samme som at 8,7 prosent av alle deltakerne i OL 2012 var dopet.

Men det betyr at den olympiske idretten er i ferd med å gjøre seg til latter om ikke denne svindelen stoppes.

DET er bakgrunnen for at IOC-president Thomas Bach allerede nå har innført standrett for å forfølge de utøverne som er blitt tatt i retestingen. Bare direkte og streng rettsforføyning kan hindre at selve den olympiske konkurransen faller fra hverandre fordi den ikke lenger har noen sportslig troverdighet:

- Disse retestene viser igjen hvor standhaftige vi er i kampen mot doping, sa Bach da antallet juksere ble sluppet i ettermiddag:

- Vi skal holde doperne vekk fra OL, lovet han.

Det kan bli et utfordrende løfte. For etter disse to første resultatslippene starter arbeidet med å sikre at eventuelt nye medaljevinnere fra både Beijing-OL 2008 og London-OL 2012 ikke også er juksere. Her vil det altså komme nye avsløringer i ukene som kommer.

ETTER HVERT får vi også beskjed om Anna Tjitsjerova, Russlands gullvinner fra høyde i London, er blant svindlerne også i 2012. Det vi foreløpig vet, er at russerne er varslet om at hun allerede er tatt på grunnlag av ny testing av gamle prøver fra 2008. Da vant Tjitsjerova bronse i denne øvelsen.

Om hennes svindel også fortsatte til neste OL, er en interessant opplysning i den pågående saken om boikotten av russisk friidrett. Det er bare tre uker til det internasjonale Friidrettsforbundet (IAAF) skal avgjøre om Russland likevel skal få sende noen utøvere til Rio. Blir en av frontfigurene i russisk friidrett avslørt for mangeårig dop, blir det også mer enn vrient å gi landet en ekstra sjanse.

Det får garantert ikke Titsjerova. Om resultatene fra 2008 retestingen blir stående, er hun en av de som felles i standrett gjennom den nye granskingskommisjonen som Bach nå har opprettet for å ekspedere vekk svindlere i rekordfart fram til Rio-åpningen i august.

STANDRETTEN er selvsagt også et politisk grep for å vise handlekraft i kampen mot doping. Der har IOC historisk ikke vært påfallende ivrige. Derimot en kraft for å holde oppe bildet av illusjonen om en ren toppidrett.

Det bildet er sprukket forlengst. Presset av stadig nye avsløringer i flere idretter må idrettens toppledere reagere for å beholde nok troverdighet i forhold til store deler av det globale publikummet og dermed også de viktigste sponsorene.

Slik er det mulig å ane en sammenheng mellom den internasjonale friidrettens oppgjør med Russland og offentliggjøring av disse nye retestene fra sommer-OL. Sannsynligvis har IAAF-president Sebastian Coe allerede bestemt seg for å opprettholde boikotten av Russland. Et slikt vedtak 17.juni vil øke presset på Thomas Bach og IOC:

•• For hvordan vil den ellers ivrige olympiske støttespilleren Vladimir Putin reagere på at landet hans virkelig holdes utenfor?

Ved etter hvert å kunne vise navnelister med skurker fra flere forskjellige land, kan i det minste IOC påpeke at russerne slett ikke er alene om å svindle i toppidretten. Thomas Bach vil nødig fornærme Putin.

PROBLEMET for de som flytter brikkene i et slikt politisk spill er bare at jukselistene uansett er stappet med russere. I Beijing var det 14 av 32. I London-OL kan det være like mange.

Svaret på antallet kommer til uka. Mens IOC av juridisk grunner ikke oppgir navn, klarer de naglete utøverne knapt å holde på hemmelighetene lenger. Fram mot sommeren vil de olympiske nyhetene dreie seg om dop, boikott og utestengelse. Med en serie standretter i en vente og en allerede tirret Putin, kan Rio 2016 raskt utvikle seg til virkelig en historisk sommerolympiade.

Men altså neppe for høydehopperen Anna Tjitsjerova. 

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.