Her jubler svenskene for gruppeseier. Etterpå slaktet de treneren sin

- Jævlig dårlig av lagkameratene mine, raser lagets største profil.

VANT SIN KVALIKGRUPPE: Sveriges U 21-gutter slo Ukraina 2-1 i den siste og avgjørende gruppespillkampen, og vant dermed pulja foran Slovenia og nettopp Ukraina. Men under overflaten ulmet det mot treneren - noe som tydelig til uttrykk i en anonym spørreundersøkelse utført av Fotbollskanalen. På bildet jubler Pontus Jansson, Tom Pettersson og Karl-Johan Johnsson. Foto: EPA/PATRIC SODERSTROM
VANT SIN KVALIKGRUPPE: Sveriges U 21-gutter slo Ukraina 2-1 i den siste og avgjørende gruppespillkampen, og vant dermed pulja foran Slovenia og nettopp Ukraina. Men under overflaten ulmet det mot treneren - noe som tydelig til uttrykk i en anonym spørreundersøkelse utført av Fotbollskanalen. På bildet jubler Pontus Jansson, Tom Pettersson og Karl-Johan Johnsson. Foto: EPA/PATRIC SODERSTROM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er svenske Fotbollskanalen.se som har tatt kontakt med 24 av spillerne på U21-landslaget, og latt dem anonymt uttale seg om landslagstrener Håkan Ericson.

Dommen er knusende. Halvparten av spillerne har ifølge kanalen uttalt seg negativt om treneren, fem faller ned på hverken eller, fem har uttalt seg positivt om lederskapet, mens to ikke har ønsket å svare på spørsmålene.

Kritikken går på flere ting, blant annet at Ericsons fotballfilosofi er vanskelig å forstå, at kommunikasjonen er svak, og at treneren favoriserer spillerne. Fotbollskanalen.se gjengir også uttalelser fra de anonyme troppmedlemmene.

- Det sprekker fotballmessig. Jeg vet ikke hvilke meritter han har? Det merkes at han ikke har spilt selv, sier en av dem.

- Jeg er veldig overrasket
Ericson selv sier kritikken kommer overraskende på ham.

- Nei, jeg har ikke hørt om dette. For et par samlinger siden kom det fram at vi kanskje trener litt for mye, og at teorien er litt for tung. Vi har funnet ut årsaken til dette og justert det, sier landslagssjefen.

Han forteller også at de gjennomførte en stor vurdering i 2011, som i hovedsak var positiv.

ANGRIPER LAGKAMERATENE: John Guidetti synes det er feigt å snakke dritt om treneren anonymt. - Det er jævla dårlig, sier han. Foto AFP PHOTO/ HRVOJE POLAN
ANGRIPER LAGKAMERATENE: John Guidetti synes det er feigt å snakke dritt om treneren anonymt. - Det er jævla dårlig, sier han. Foto AFP PHOTO/ HRVOJE POLAN Vis mer

- Jeg har nok aldri vært med på en så positiv vurdering. Derfor blir jeg veldig overrasket over dette, seir Håkan Ericson.

I dag støttes også Ericson av U21-landslagets kanskje største profil, supertalentet John Guidetti.

- Jeg kan si at jeg er skuffet over lagkameratene mine for det de har gått ut og sagt om Håkan. Jeg synes stemningen i U21 har vært herlig, og han har fått resultater, sier Guidetti, ifølge Expressen.

- Har man problemer med noen, så går man til den personen og snakker om det. Man går ikke anonymt ut i avisa og kritiserer, det er jævlig dårlig. Om du ønsker å kritisere Håkan, så si hva du heter, for- og etternavn. Ikke gjem deg, slakter Manchester City-spilleren.

Tre fornøyde spillere - pluss bussjåføren
Norges U 21-trener Per Joar Hansen ble kjent med Ericson i 2003, og betegner ham som en hardtarbeidende og dedikert trener.

Hansen understreker at han ikke kjenner de indre prosessene i det svenske landslaget, men med tanke på de strålende resultatene til Sveriges U 21-landslag (vant sin kvalikgruppe og møter Italia i play-off), synes han det er «veldig merkelig» om misnøyen er utbredt.

- Jeg tror han har gjort veldig, veldig mye rett. De vant en tøff gruppe, mot blant andre Ukraina og Slovenia. Spillerne skal være veldig godt fornøyd med å få lov til å være med, sier Hansen til Dagbladet.

- VELDIG MERKELIG: Per Joar Hansen stusser over misnøyen mot Håkan Ericson, etter svenskenes meget sterke kvalifisering. 
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
- VELDIG MERKELIG: Per Joar Hansen stusser over misnøyen mot Håkan Ericson, etter svenskenes meget sterke kvalifisering. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Hvordan ville du reagert om det ble gjennomført en tilsvarende undersøkelse på ditt landslag?

- Jeg sier til mine gutter at jeg ønsker en åpen og ærlig dialog. Jeg er ikke redd verken for å få ros eller ris, og hvis noen er misfornøyd med noe, jeg har forsøkt å løfte det opp på plenumsnivå. Jeg er ikke fan av anonyme undersøkelser, sier Hansen.

Han trekker fram et sitat fra den danske fotballtreneren Troels Bech, om hvor vanskelig det kan være for en trener å holde en hel spillergruppe fornøyd.

- Han sa noe sånt som at «Jeg har 22 spillere. Når jeg drar på bortekamp, kan bare 18 av dem være med i troppen. Fire av dem sitter igjen og er misfornøyde. I selve kampen er det bare 11 som kan starte. Da er det sju til som er misfornøyde. Under kampen bytter jeg ut tre mann, og da er vi kanskje oppe i 14 misfornøyde. Taper vi kampen i tillegg, er det fort tre fornøyde spillere igjen, pluss bussjåføren.» Jeg synes det er et jævla bra bilde, sier Per Joar Hansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer