I KANONFORM: Etter to førsteplasser og en annenplass på trening gikk Aksel Lund Svindal til topps også da det virkelig gjaldt - og vant dagens super-G i Kitzbühel. 

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
I KANONFORM: Etter to førsteplasser og en annenplass på trening gikk Aksel Lund Svindal til topps også da det virkelig gjaldt - og vant dagens super-G i Kitzbühel. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Her jubler Svindal for historisk seier i Kitzbühel

- Det har vært mye mas, sier han.

(Dagbladet): Aksel Lund Svindal har vært rå på treningene i Kitzbühel denne uka, og kjørt ned til to førsteplasser og en annenplass mellom tirsdag og torsdag.

Det lovet godt før den tellende super G-konkurransen i klassikertraseen i dag - og nordmannen tok med seg den gnistrende formen da det virkelig gjaldt.

Østerrikske Matthias Mayer hadde bestetid da Aksel satte utfor på startnummer 17. De to var helt likt på første mellomtid, før den neste viste to hundredelers ledelse i favør Mayer.

Men derfra og ned til tredje mellomtid var Svindal helt i egen klasse. Plutselig ledet han med så mye som 61 hundredeler, og det var en ledelse han trengte, for Mayer kjørte forrykende i den siste skråkjøringen før mål.

- Nydelig runde av Aksel
Heldigvis holdt det for vår mann, som slo østerrikeren med 13 hundredeler.

Det var tungt å svelge for Mayer, som var tydelig oppgitt da tiden hans ble slått.

- Tidelene som forsvant på slutten viser hvor godt Mayer har gjort det her nede, men en nydelig runde av Aksel. Han tapte en del i skråkjøringa, der han har vært desidert best, sa tidligere landslagssjef Marius Arnesen på NRK.

BEST: Aksel Lund Svindal var tydelig fornøyd i målområdet. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger
BEST: Aksel Lund Svindal var tydelig fornøyd i målområdet. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger Vis mer

Dette er første gang Svindal går til topps i Kitzbühel, som er selve «Mekka» for alpinentusiaster. Og det er første gang en nordmann vinner super-G her.

Mye mas
Men han følte seg nok truet da Kjetil Jansrud kom på startnummer 20 - og plutselig ledet med åtte hundredeler på tredje mellomtid. I det partiet må Jansrud ha kjørt tilnærmet perfekt, for han var tre tideler bak på passeringen i forkant.

I skråkjøringen ble han dessverre trukket for langt ned. 64 hundredeler bak Svindal var fasiten i mål - og det holdt til en fjerdeplass.

Etterpå meldte imidlertid NRK-kommentatorene at det kunne ha skjedd en feil med tidtakingen på tredje mellomtid, og at Jansrud dermed ikke lå så godt an som først antatt.

- Jeg kom godt i gang og holdt fint tempo hele veien, men så gjorde jeg en kjempebommert før det ene hoppet. I besiktigelsen hadde jeg planlagt noe helt annet, jeg var altfor seint ute, og fikk en drøy sving inn på kanten. Der følte jeg at jeg tapte masse fart. Det er egentlig en nybegynnerfeil du ikke skal gjøre. Men bortsett fra det er det bra med fjerdeplass i Kitzbühel. Jeg får glede meg over at Aksel vinner, han har vært nære her noen ganger. At han endelig vinner i Kitzbühel er fortjent, sier han. 

Italienske Christof Innerhofer tok for øvrig tredjeplassen.

NRK snakket med Svindal mens løpet ennå ikke var avgjort, og da våget han ikke å innkassere noe som helst.

PALLEN: Matthias Mayer (til venstre) så fryktelig skuffet ut umiddelbart, men smilet kom etter hvert fram hos han også. Aksel Lund Svindal i midten og Christof Innerhofer til høyre. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger
PALLEN: Matthias Mayer (til venstre) så fryktelig skuffet ut umiddelbart, men smilet kom etter hvert fram hos han også. Aksel Lund Svindal i midten og Christof Innerhofer til høyre. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger Vis mer

- Jeg har stått her i Kitzbühel før og ledet, og så har det kommet noen bakfra og slått meg. Man vil helst vinne alle renn, men det har vært mye mas om at jeg aldri har vunnet her. Det hadde vært godt å bli ferdig med det, sa han.

- Var det i nærheten av perfekt kjøring?

- Jeg kjørte egentlig bedre i Val Gardena. Men dette er en tøff løype, det er mange flere porter hvor du kan gjøre store feil. Jeg nøyer meg med løp som ikke er perfekte så lenge jeg vinner, smiler han.

I morgen står utfor på programmet, det kanskje aller største enkeltrennet å vinne i verdenscupen gjennom sesongen. Aksel Lund Svindal blir en naturlig favoritt også der.