Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her kan du se Lance sykle i Oslo

Sjekk løypekartet.

TIL NORGE: Onsdag formiddag lander Lance Armstrong i Norge, for å sykle Oslo Grand Prix. Foto: AP
TIL NORGE: Onsdag formiddag lander Lance Armstrong i Norge, for å sykle Oslo Grand Prix. Foto: AP Vis mer

(Dagbladet.no) I morgen kveld blir det svært stjernetungt på brosteinen i Oslo sentrum. Med startnummer én på brystet fronter Lance Armstrong nemlig gaterittet Oslo Grand Prix.

Det er Thor Hushovd som har overtalt den sjudoble Tour de France-mesteren til å stille opp i rittet, og amerikaneren vil også benytte sjansen til å fronte kreftkampen.

- Det vil være gratis å stå rundt hele løypa, bortsett fra en gjestetribune, og jeg regner med det kommer til å bli mange langs Karl Johan. Det hadde vært morsomt om det kom 10 000 tilskuere, sier generalsekretær i Norges Cykelforbund, Heikki Dahle, til Dagbladet.

Flere stjerner
Lance & Co. skal sykle ei runde på 1000 meter i halvannen time, før det trolig blir et spurtoppgjør ved Universitetsplassen om seieren.

Også andre stjerneryttere stiller til start i rittet. Franco Pellizotti vant klatretrøya i årets Tour de France, og selv om det er paddeflatt i sentrumsgatene har han takket ja til å bli med på sykkelfesten.

RUNDLØYPA: Denne løypa, med start- og målgang i Karl Johans gate, utgjør onsdagens Oslo Grand Prix.
RUNDLØYPA: Denne løypa, med start- og målgang i Karl Johans gate, utgjør onsdagens Oslo Grand Prix. Vis mer

Stuart O'Grady har tidligere vunnet den grønne Tour de France-trøya og han vil også stå på startstreken. Andre internasjonale ryttere er Hushovd-lagkameratene Heinrich Haussler og Brett Lancaster.

Kurt Asle Arvesen sykler et ritt for første gang etter kragebeinsbruddet, mens Edvald Boasson Hagen ikke fant plass i kalenderen.

1,5 milliarder kroner
Men selv om det er mange stjerner blant de unge, norske talentene i rittet, vil alles øyne være rettet mot Lance Armstrong. Amerikaneren er tilbake i Oslo for første gang siden VM i 1993, hvor han syklet inn til seier i plaskregnet.

Sykkelstjernen ble rammet av testikkelkreft med spredning til lungene og hjernen i 1996, men han kjempet seg gjennom dårlige prognoser. Ikke bare ble han kvitt kreften, han kom også tilbake som verdens desidert beste syklist.

SAMMEN FOR KREFTSAKEN: Thor Hushovd overtalte Lance Armstrong til å sykle Oslo Grand Prix for kreftkampen. Her er Cervelo-rytteren sammen med generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel. Foto: Morten Holm / SCANPIX
SAMMEN FOR KREFTSAKEN: Thor Hushovd overtalte Lance Armstrong til å sykle Oslo Grand Prix for kreftkampen. Her er Cervelo-rytteren sammen med generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

37-åringen tråkket inn til sju strake Tour de France-seire, før han la opp i 2005. Denne sesongen var han tilbake på setet og han har levert et imponerende comeback som ble kronet med en plass på podiet og tredjeplass i Tour de France.

- Etter å ha snakket med ungene, familien min og mine nærmeste venner har jeg bestemt meg for å returnere til proffsykling for å øke oppmerksomheten rundt de globale kreftproblemene, sa Lance ifølge USA Today da han offentliggjorde sitt comeback i fjor høst.

I Oslo er nok ikke hovedmålet hans å parkere konkurrentene, men å samle oppmerksomhet rundt og penger til kreftkampen. Hans Lance Armstrong Foundation har så langt samlet inn over 1,5 milliarder kroner.

Oslo-besøket inneholder også et foredrag torsdag morgen, hvor blant annet kronprins Haakon vil være en av tilhørerne. Rittet og opplegget forøvrig er arrangert av Oslo Cancer Cluster, Kreftforeningen og Norges Cykleforbund.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media