Her kan du stå i 15 år, Espen...

Nils Johan Sembs keepervalg handler ikke om hvem som skal vikariere for Frode Grodås (33). Det handler om å velge landslagskeeper for de kommende - kanskje 15 - årene. Espen Baardsen (20) og Thomas Myhre (24) er nesten like unge, og nesten like talentfulle.

Frode Grodås ga Baardsen og Myhre en finger torsdag formiddag. Mye tilsier at de to unggutta kommer til å ta med seg mer enn noen ukers vikariat.

Keepernavnet Semb offentliggjør i ettermiddag kan utmerket godt være navnet på Norges landslagskeeper de neste 10-15 årene.

Frode Grodås er neppe klar for landslagsspill til høstens tre EM-kvalifiseringskamper. Det kan fort vise seg å være et par kamper for mange.

Sunn fornuft, tidligere landslagspraksis, og - ikke minst - kvalitetene til Espen Baardsen og Thomas Myhre, tilsier at Grodås vil få store problemer med å spille seg inn på landslaget igjen.

  • Den sunne fornuften handler om at Nils Johan Semb naturligvis ikke velger en 33-åring framfor to mann i starten av 20-åra, hvis de ellers står ganske likt sportslig.
  • Tidligere landslagspraksis handler om at innsatsen på landslaget er overordnet alt annet. Semb virker riktig nok ikke like prinsippfast om Drillo på det området, men selvsagt setter han ikke ut en keeper som har gjort jobben i tre EM-kvalifiseringskamper. Og: Norske keepere gjør nesten uten unntak jobben.
  • Kvalitetene til Baardsen og Myhre handler om ferdigheter på meget høyt nivå, tross ung alder. Baardsen har utviklet seg relativt ubemerket utenfor landets grenser, mens Myhre løftet seg et hakk etter overgangen fra Viking til Everton.

Risikofrie

Myhre har lenge vært en reell utfordrer til Grodås. Baardsen er blitt det. Myhre har de beste sportslige argumentene. Men Baardsen er keepertrener Erik Thorstvedts egen keeperbaby, og fersk superhelt i Tottenham.

Begge framstår uansett som risikofrie erstattere for Grodås. Det er det aller viktigste etter at ulykken først skjedde.

Thomas Myhre er den mest naturlige erstatteren for Grodås:

  • Han hadde en oppsiktsvekkende god sesong på Everton i fjor.
  • Han gjorde et strålende innhopp da Grodås ble skadd i VM-oppkjøringa borte mot Danmark.
  • Og han var andrekeeper i VM-sluttspillet i Frankrike.

Men signalene fra landslagsledelsen de siste døgnene er sterke nok: Espen Baardsen står i mål mot Latvia.

Også det vil være en beslutning som sportslig sett kan begrunnes. Men valget av Baardsen vil først og fremst være en markering av landslagsledelsens uhyre sterke tro på det unge keepertalentet.

Det i seg selv er nye, uvante og spennende signaler fra en norsk landslagssjef.

Imponerende

Erik Thorstvedt betegner Espen Baardsen som et unikt talent med alle forutsetninger for å bli en av verdens beste keepere. Men Baardsens kapasitet har vi foreløpig bare fått i korte glimt. Naturlig nok, han har knapt rukket å bli seniorspiller.

Derfor blir også glimtene ekstra kraftige og imponerende. De to ferskeste:

  • Forrige helgs oppvisning for Tottenham borte mot Everton.
  • Praktkampen mot Sverige i sommerens U-EM i Romania.

Det kan avgjort diskuteres om det vil være riktig av Semb å velge en 20 år gammel keeperdebutant foran EM-starten mot Latvia. Men det vil være tøft. Udiskutabelt.

<B>FOR EVIGHETEN: Sannsynligvis står Espen Baardsen i mål mot Latvia i morgen. Og da kan han beholde plassen i evigheter.