Her kan Northug bli kastet i fengsel

Se rommene. Dette kreves av innsatte.

VERDAL (Dagbladet): Her, i Verdal fengsel, risikerer Petter Northug (28) å sone straffen dersom han blir funnet skyldig i fyllekjøring.

Verdal fengsel har 60 plasser, og ligger i Nord-Trøndelag. Det er svært vanlig at fyllekjørere fra trøndelagsfylkene må gjøre opp for seg her.

Northug innrømmer at han var beruset da han kjørte i autovernet på Byåsen i Trondheim søndag morgen. Bilen, en Audi A7, ble smadret. Straffen vil avhenge av hvor høy promille han hadde under kjøreturen, noe en blodprøve vil gi svar på.

Hvis dommen blir på inntil fire måneders fengsel, kan det være at Northug blir tilbudt hjemmesoning med fotlenke. Blir det bevist at forholdet er mer alvorlig, må han ta den tunge turen bak murene.

Inntil 800 personer Dagbladet besøkte i går Verdal fengsel, der vi fikk en omvisning av fengselsleder Per Kristian Aunet. Her er mellom 600 og 800 personer inne til soning hvert år. De har enkle dommer, for blant annet fyllekjøring, og sitter i snitt 50 døgn hver.

Aunet presiserer at han overhodet ikke uttaler seg om Northug-saken. Men han orienterer gjerne om hva det vil si å være innsatt i Verdal fengsel.

- Hva skjer når du blir innkalt til soning i fengselet?

- Det første som skjer er at du får en dato for når du skal sone. Normalt blir du plassert på dobbeltrom. De færreste får enkeltrom til å begynne med, da skal det være noe helt spesielt. Deretter får du en innnføring i hva vi holder på med, og hva vi forventer av deg. Du blir satt i kontakt med sykepleier. Generelt er det et oversykelig klientell i fengselet. Veldig mange bruker medisiner sammenliknet med resten av befolkningen, forteller han.

Aktivitetsplikt - Hvordan ser hverdagene ut?

PÅ CELLA:  Leder Per Kristian Aunet i Verdal fengsel viser fram et dobbeltrom, av den typen Petter Northug må sone i, hvis han blir dømt til fengselsstraff, og må sone i Verdal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ CELLA: Leder Per Kristian Aunet i Verdal fengsel viser fram et dobbeltrom, av den typen Petter Northug må sone i, hvis han blir dømt til fengselsstraff, og må sone i Verdal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Ingen har arbeidsplikt, men du har en aktivitetsplikt. En tilbakeføringskoordinator staker ut kursen for hvordan vi skal få de innsatte gjennom dette. Du kan snekre paller, lage badestamper eller sveise griller. Du kan også velge om du vil jobbe i kjøkkenet, eller gjøre vaktmestertjenester, som å klippe plen. Et annet alternativ er å studere fag.

- Når starter dagene?

- De innsatte vekkes klokka 06.30. En halv time seinere er det frokost. Arbeidsdagen er fra 08.00 til 14.30. Vi bruker ingen pisk.

- Hva med folk som setter seg på bakbeina?

- Det er alltid noen som ikke vil jobbe, eller ikke ønsker å ha dobbeltrom. De klarer rett og slett ikke å finne seg til rette. Da må vi finne alternative fengseler.

- Hender det at noen rømmer?

- Jeg har jobbet her i sju år, og det har ikke skjedd i min tid. Men opp gjennom historien har det vært noen kjærlighetsdramaer her. Det kan gå på at fruen har funnet seg en ny type. I fortvilelse har innsatte hoppet over gjerdet. Alternativet da er at du blir tatt og plassert i en annen anstalt.

Treningsrom - Fra hvilke samfunnslag kommer de innsatte?

KONDISJON OG MUSKLER:  De innsatte har et eget treningsrom. Foran: Fengselsleder Per Kristian Aunet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KONDISJON OG MUSKLER: De innsatte har et eget treningsrom. Foran: Fengselsleder Per Kristian Aunet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Fra alle samfunnslag. Alle kan rote det litt til. Vi tar imot dem med de korteste og enkleste dommene.

- Hvordan er treningsmulighetene?

- Vi har et treningsrom, selv om det ikke er noe stort nivå å snakke om. Det er også noen som jogger på asfalten rundt byggene.

- Hvordan er maten?

- Vi serverer god, norsk husmannskost. Men det hender at noen klager. Kanskje får de ikke riktig type pålegg. Eller så er de misfornøyde med at de ikke får kebab eller pizza. Men de innsatte får regelmessige måltider. Folk som har vært tynne da de kom, har lagt på seg da de dro.

- Blir alle behandlet likt?

- Ja, det skal de bli. Du må tilpasse deg forholdene. Er du direktør, kan du ikke sitte og ta alle telefonene du ønsker. Ingen får bruke sin egen mobiltelefon eller PC. Dette blir du fratatt. Men vi har telefoner på brakka. Du kan få telefonkort og ringe ut.

Narkotikabruk - Hva med besøk?

STED FOR SONING:  Slik ser Verdal fengsel ut fra utsiden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STED FOR SONING: Slik ser Verdal fengsel ut fra utsiden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Du kan lage deg en liste med besøkende som du ønsker å ta inn. Men vi sjekker navnene. Det typiske er at vi sier nei til besøkende som nylig er blitt dømt for narkotikabruk. Det er vanlig med ordinære besøk i helgene. Men vi er fleksible når det gjelder barn. De kan komme på ettermiddagen i ukedagene.

- Er det en god tone mellom de innsatte?

- Av og til kan det bli noen uenigheter. Men jeg husker ikke sist det var skikkelig slåssing her.

På fengselets hjemmeside blir det opplyst at det er lov å ta med seks pakker røyk, eller seks pakker snus. Du får også utlevert arbeidsklær, håndduker, dyne og sengeklær ved ankomst.

Dette er kontraster, for dem som ikke er vant til slikt ...