Her kaster han bronsen og forlater brytesporten

Abrahamians siste protest.

(Dagbladet.no): I OL i Aten tapte den svenske bryteren Ara Abrahamian OL-finalen og reiste skuffet hjem med sølv.


I dag, fire år senere, skulle han revansjere seg og hente gullet hjem til Sverige.

Men i semifinalen ble han bortdømt av det svenskene kaller korrupte italienske dommere, og forlot brytehallen i raseri og skuffelse.

Først truet Abrahamian med å droppe bronsefinalen, men etter en knusende hevn over franske Melonin Noumonvi, dukket svensken opp på medaljeseremonien for å motta medalje for tredjeplassen.


Da kom svensken med sin siste protest.

En eldre funksjonær hengte bronsemedaljen rundt halsen på Abrahamian og hvisket ham noen ord i øret. Abrahamian takket den andre bronsevinneren, tyrkeren Nazmi Avluca - og så gikk han ned fra pallen.


Deretter rev han bronsemedaljen over hodet, slengte den ut på brytematta, og gikk ut av hallen før noen av de andre hadde fått medaljene sine.

- Dette var min siste match, sa Abrahamian til Expressen før seremonien.

Her kaster han bronsen og forlater brytesporten

Leverte protest uten rett

Hele den svenske troppen raste mot dommeren etter Abrahamians semifinaletap mot Andrea Minguzzi, som senere ble OL-mester.

Abrahamian trodde han hadde vunnet 2. periode i kampen mot italienske Andrea Minguzzi og forberedte seg til 3. og avgjørende periode da dommerne plutselig kom til at han hadde blokkert italieneren for lenge i en parterresituasjon. De ga italieneren poeng - og finaleplass.

Sveriges brytetrener Leo Mylläri beskyldte OL-dommerne for å være korrupte etter at Abrahamian ble bortdømt.

Sveriges OL-komité ble også opprørt, og leverte protest til både Det internasjonale bryteforbundet (FILA) og til IOK, selv om det ikke er protestrett i bryting.

Måtte overtales til bronsefinale

Abrahamian hadde bestemt seg for å ikke stille opp i kampen om bronsen mot franske Melonin Noumonvi, men så ringte telefonen.

- Det var to venner som har vært med meg på treningsleir hele året. En av dem er en barndomsvenn, og han var på gråten i telefonen. Han har sett med egne øyne hvor mye jeg har trent og slitt. Han sa: ”Bryt for min skyld”. Jeg var fortsatt i tvil, men så snakket jeg med Stefan, sier Abrahamian.

HOLDER NESTEN MASKA: Smilekursvinnerne i den kinesiske medaljeseremonien jobbet hardt for å ikke fortrekke en mine i det Ara Abrahamian slengte fra seg bronsemedaljen på brytematta i Beijing. Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX
HOLDER NESTEN MASKA: Smilekursvinnerne i den kinesiske medaljeseremonien jobbet hardt for å ikke fortrekke en mine i det Ara Abrahamian slengte fra seg bronsemedaljen på brytematta i Beijing. Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Vis mer

Stefan er Stefan Lindeberg, sjef for den svenske olympiske komité.

- Han sa «Gå opp og vis hva du er god for», forteller Abrahamian.

Svensken lå fortsatt i sengen, med 20 minutter til brytestart. Da kastet han på seg klærne, løp hele veien til hallen - og vant.

Men under medaljeseremonien boblet raseriet på nytt.

«Italienske mafioso»

- Dette var ingen god reklame for brytesporten. Hele verden ser på, og hva gjør de? Stopper, og så står plutselig FILA-presidentens bror ute på matta og dømmer. Hele gjengen er italienere. Det føles som om de er italienske mafioso, sier Abrahamian.

Heller ikke den sveitsiske dommeren Jean-Marc Petoud levnes mye ære av den svenske bryteren.

- Jeg holdt på å kvele ham. De er tjukke i hodet alle sammen. Før gjorde de sånne ting under bordet, nå viste de det til hele verden, sier han, og legger til:

- Det ble i hvertfall en medalje for svensk brytesport og for Sverige.

Men den medaljen ligger igjen på brytematta i Beijing.

SKITTEN: Abrahamian ville ikke ha bronsemedaljen etter tapet i semifinalen.
FORBANNET: Abrahamian måtte først overtales til å delta i bronsefinalen, men medaljen han sikret seg ville han uansett ikke ha.
- HOLDT PÅ Å KVELE: Abrahamian protesterte voldsomt også rett etter å ha blitt utslått etter den kontroversielle dommeravgjørelsen i semifinalen.
VINNERGLIS: Italienske Andrea Minguzzi beholdt gullet om halsen, men medaljebæreren tenkte vel kanskje fortsatt på svensken.