Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ever Banega og Lionel Messi:

Her klemmer Messi den vennen som avgjør alt for Argentina i dag

Ever Banega har gitt laget sitt en ny VM sjanse.

NÆRE VENNER: Lionel Messi gir Ever Banega en klem på treningen før Frankrike-kampen. Deres nære forhold er Argentinas største mulighet til VM-suksess. FOTO: AP/Ricardo Mazalan.
NÆRE VENNER: Lionel Messi gir Ever Banega en klem på treningen før Frankrike-kampen. Deres nære forhold er Argentinas største mulighet til VM-suksess. FOTO: AP/Ricardo Mazalan. Vis mer

DA Lionel Messi i fjor sommer giftet seg med ungdomskjæresten Antonella Roccuzzo hjemme i Rosario, var Éver Banega en av de nære, lokale gjestene i et ellers overdådig internasjonalt bryllup.

De to er nesten jevnaldrende og vokste opp med sporten denne slitne havnebyen med det store fotballnavnet langt inne i landet ved Parana-elva. Oppveksten på 1990-tallet var preget av en by i økonomisk depresjon og forfall. Messi dro som 13-åring til Barcelona dels fordi hjemklubben ikke hadde råd til å hjelpe ham med den dyre medisinske behandlingen med veksthormoner. Men han rakk å sette spor på fotballbanen:

SAMMEN OM VERKET: Lionel Messi har fått Ever Banega som pasningslegger igjen. Det er Argentinas håp foran oppgjøret mot Frankrike. FOTO: AP/Ricardo Mazalan.
SAMMEN OM VERKET: Lionel Messi har fått Ever Banega som pasningslegger igjen. Det er Argentinas håp foran oppgjøret mot Frankrike. FOTO: AP/Ricardo Mazalan. Vis mer

- Pappa trente 87-laget så jeg fikk være med de eldre gutta mot Messis lag, fortalte Éver Banega en gang til den spanske avisa La Nacion:

- Det var helt bortkastet fordi vi spilte mot denne bitte, lille gutten som fikk alle andre til å se dumme ut på banen. Drakta hans var altfor stor, men det han gjorde med ballen var allerede hinsides, sa Banega.

Det er derfor han er bedt om å spille på samme lag som Lionel Messi i dag.

FOR et like nedslitt argentinsk landslag trenger en hinsides Messi mot Frankrike i 1/8 dels finalen, og det er Éver Banega som skal spille han opp. Da Banega fikk sjansen som spillfordeler i den siste kampen mot Nigeria, ble det for første gang flyt i Argentinas eget spill.

Han overtok i all vennskapelighet styringen på midten fra den aldrende Javier Mascherano, og sørget for at Lionel Messi kunne holde seg høyere i banen med mindre ansvar for selve igangsettelsen av angrepene. Ryktene fra garderoben sier at omleggingen av både formasjon og startoppstilling kom fra Messi selv. Det kan godt være, men det er rart om ikke han har hatt medbestemmelse hele veien.

FINALELAG: Lionel Messi, Ever Banega og Gonzalo Higuain jubler under siste Copa America. Nå er det opp til gamle vinnerkombinasjoner igjen. FOTO: AFP/Jim Rogash/Getty Images
FINALELAG: Lionel Messi, Ever Banega og Gonzalo Higuain jubler under siste Copa America. Nå er det opp til gamle vinnerkombinasjoner igjen. FOTO: AFP/Jim Rogash/Getty Images Vis mer

Uansett var satsingen en suksess så lenge resten av dette ujevne argentinske landslaget hadde krefter nok.

I DEN førsteomgangen mot Nigeria viste Banega det ekstreme nivået sitt som rytmesetter. Det var hans telepatiske gjennomspill som ga Messi muligheten til det eventyrlige 1 - 0 målet, og selv hadde han krefter til å styre og servere kampen igjennom.

Totalt slo Banega ni langpasninger. Alle traff. Av de 56 middels lange, hadde han bare fire bom.

Og det var han som slo oftest opp til den sprudlende, glad Messi.

VM-STUDIO: Tidligere Frankrike-proff og landslagsspiss Thorstein Helstad mener at folket i Frankrike har snudd seg mot laget, i forkant av kampen mot Danmark. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer

AKKURAT den linken er den viktigste. Opp gjennom årene har det gjerne vært Messi som har hjulpet Banega. Da han holdt på å rote til hele karrieren sin i Valencia for noen år siden med festing og bisarre skader, var det Lionel som ordnet det slik med hjemklubben Old Newell Boys at kameraten fikk et gjesteopphold og en restart der.

Alt har ikke gått i rett linje seinere heller selv om Banega hadde en fin sesong med Sevilla i vinter, og nå er aktuell for Arsenal. I all sin pasningskunst kan han være variabel. Hvis ikke hadde han vært bak kameraten sin i hver VM-kamp som han var det mot Nigeria i med den pasningen som snudde hele stemningen for Argentina.

Banega selv er faglig korrekt opptatt av at det ikke var selve pasningen som var genial. Det var Messis løp. Hans forståelse av akkurat hvor det gjaldt å angripe:

- Jeg måtte bare titte opp. Han er den som setter opp spillet og gjør selve pasningen verdifull, understreket Banega på pressekonferansen etter kampen. Det var mer enn et raust takk til kameraten. Det viste det nivået på samspill som Argentina trenger i dag.

OG det viser hva som frigjør Lionel Messi.

Der og da etter scoringen var det som presset direkte ble løftet av mesterens skuldre. Med Banega som den sentrale pasningsleggeren var Messi bokstavelig talt på plass igjen. Ikke bare løp han mye mer enn i de andre VM-kampene; det var en helt annen glede i kroppen og tydelighet i hele bevegelsesmønsteret.

Så får resten av VM-historien avgjøre om det holder til å begeistre hjembyen. Rosario er Argentinas fremste fotballby. Foruten Messi og Banega, kommer Mascherano, De Maria og flere i troppen fra distriktet, uten at det er mulig å se at noen i byen har tatt av:

- Det lukter fotball overalt i Rosario, men underlig nok er det ikke Messi i lufta, skrev Gulliem Balague i sin Messi-biograf om en by der det knapt nok er tegn på tilhørigheten til fotballhistorien aller beste.

DET hjelper lite at Messi selv er trofast mot hjembyen og har beholdt den lokale dialekten etter å ha mesteparten av livet sitt i Barcelona. Mens Cristiano Ronaldo har fått sin flyplass på Madeira, er det ingen statue, navneskilt eller plakett som binder Messi til Rosario.

Sånt må det nok et VM-gull til.

Og da er det bare Éver Banega og et sportslig mirakel som hjelper.

VM-studio: Tete Lidbom, Marius Lien og Svein-Erik Edvartsen gjestet Dagbladets VM-studio gjennom lørdagens kamp mellom Tyskland og Sverige. Programleder: Øyvind Godø / Nicolai Delebekk / Video: Per Ervland Vis mer